ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τη δική τους βιβλιοθήκη αποκτούν τα ακριτικά Κορέστεια

Τη δική τους βιβλιοθήκη αποκτούν τα ακριτικά Κορέστεια

«Τρία πράγματα χρειάζονται για την εκπαίδευση: H φύση, η μάθηση και η άσκηση» είναι η φράση που αποδίδεται στο μεγάλο δάσκαλο και φιλόσοφο της Αρχαιότητας, τον Αριστοτέλη, και φαίνεται πως, μέσα στη δύσκολη περίοδο που διανύει και η Παιδεία, υπάρχουν ιδιωτικές πρωτοβουλίες που κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να χαρίσουν στα παιδιά έναν κόσμο που ονειρεύονται, ξεκινώντας από το χώρο των βιβλίων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΙΚΕΑ, εταιρεία του Ομίλου FOURLIS, που ανέλαβε τη μελέτη και το σχεδιασμό για τη δημιουργία δέκα βιβλιοθηκών για παιδιά και νέους σε ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, σε συνεργασία με το δίκτυο εθελοντών «Δημοσιογράφοι σε δράση - JournalistsActing». Στόχος της δράσης αυτής ήταν να εμπνεύσει στα παιδιά και τους νέους της περιοχής την αγάπη για το διάβασμα και να ανοίξει ένα ακόμα «παράθυρο» γνώσης, δημιουργώντας συνθήκες για μία καλύτερη ζωή.

Η επιτυχημένη διαδρομή δράσεων ολοκληρώνεται. Μετρώντας ήδη εννέα στάσεις-βιβλιοθήκες, από την ορεινή Κρανιά Γρεβενών στις παρυφές της ΒάλιαςΚάλντα και τους Κουκλιούς Ιωαννίνων, μέχρι το χωριό Μουριές του Κιλκίς και από τα ακριτικά Δίκαια και τους Μεταξάδες Έβρου, μέχρι το ορεινό χωριό Λιβάδι Ελασσόνας, περισσότερα από 1.500 παιδιά απέκτησαν πρόσβαση στον πλούσιο κόσμο των βιβλίων, χωρίς να χρειάζεται να διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουν στην πηγή της γνώσης.

Έφτασε πλέον η στιγμή του τερματισμού και οι «αθλητές» ολοκληρώνουν τη σκυταλοδρομία, παραδίδοντας τη 10η βιβλιοθήκη στο δημοτικό σχολείο-νηπιαγωγείο, στα Κορέστεια Καστοριάς. Όπως και στις προηγούμενες εννέα στάσεις, έτσι και αυτή τη φορά, η βιβλιοθήκη θα διαμορφωθεί χάρη στην ευγενική χορηγία του καταστήματος ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκης, που έχουν αναλάβει την επίπλωση και διακόσμηση όλων των βιβλιοθηκών στο πλαίσιο της δράσης «JournalistsActing για τα παιδιά Ακρίτες».

Οι άνθρωποι της ΙΚΕΑ του Ομίλου FOURLIS τόσο τις εννέα προηγούμενες φορές, όσο και αυτή, φρόντισαν ώστε οι χώροι να αλλάξουν ριζικά όψη, εργάστηκαν με όραμα, γνωρίζοντας καλά την ευθύνη που φέρουν στους ώμους τους, προσπαθώντας να ευχαριστήσουν τα παιδιά των απομακρυσμένων περιοχών, προσφέροντάς τους ό,τι πολυτιμότερο: Πρόσβαση στη μάθηση και τη γνώση.

Στη δημοτική παιδική βιβλιοθήκη ήδη οι εργασίες προχωρούν με το CNN.GR να βρίσκεται στα Κορέστεια Καστοριάς, προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά την ολοκληρωτική «μεταμόρφωση» των χώρων, ενώ αύριο Σάββατο θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια, καλωσορίζοντας όλους τους μικρούς φίλους. Μένει να τοποθετηθούν στα ράφια εκατοντάδες βιβλία, εκατοντάδες παιχνίδια να βρεθούν στη διάθεση των παιδιών για δημιουργική απασχόληση και δεκάδες υπολογιστές να ενώσουν και αυτό το απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδας με κάθε πλευρά της Γης.

Όλα είναι έτοιμα για να αποκτήσουν και τα Κορέστεια Καστοριάς τη δική τους δημοτική παιδική βιβλιοθήκη. Μείνετε συντονισμένοι!

Μάθετε περισσότερα στο:

www.ikea.gr/stathmoiharas

ΔΗΜΟΦΙΛΗ