ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Real estate ΔΟΝΤΑΣ: Η ελληνική κτηματαγορά βαδίζει σε μία σταθερά καλή πορεία

Real estate ΔΟΝΤΑΣ: Η ελληνική κτηματαγορά βαδίζει σε μία σταθερά καλή πορεία

«Η ελληνική κτηματαγορά δείχνει ότι βαδίζει σε μία σταθερά καλή πορεία», δηλώνει σε συνέντευξή του στο CNN Greece o κ. Αλέξανδρος Δοντάς, ιδιοκτήτης του μεσιτικού γραφείου real estate ΔΟΝΤΑΣ.

Ο ίδιος εκτιμά πως είναι πιθανό το επόμενο διάστημα να δούμε «σταθεροποίηση των τιμών με πιθανότητα μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2024 να δούμε και κάποιες μειώσεις τιμών σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα που διαμορφώνουν», κάτι που αναμένεται να λειτουργήσει θετικά για το αγοραστικό κοινό.

Επιμέλεια Χρύσα Γρίβα

Ο κ. Δοντάς διαπιστώνει ευκαιρίες για επενδύσεις με προοπτικές στην ελληνική κτηματαγορά, καθώς το ελληνικό real estate γνωρίζει τρομερή άνθιση, ειδικά την τελευταία πενταετία. «Το βασικότερο πλεονέκτημα που μπορεί να αντιπαραθέσει η Ελλάδα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες, κυρίως της Ευρώπης, είναι ότι παραμένει μία αγορά σχετικά φθηνή και με πληθώρα επενδυτικών ευκαιριών», επισημαίνει ο ίδιος αναφερόμενος αναλυτικά στην πληθώρα τουριστικών ακινήτων στη χώρα μας.

Τέλος, ο κ. Δοντάς τονίζει πως η υψηλή ζήτηση για οικιστικά ακίνητα που εκτόξευσε τις τιμές ήταν απόρροια της πανδημίας, αλλά, επισημαίνει, πως πλέον διαπιστώνεται στροφή και πάλι προς τα επαγγελματικά ακίνητα. Ο ίδιος άλλωστε θεωρεί πως οι μεγαλύτερες ευκαιρίες για τους επενδυτές συγκεντρώνονται ιδίως στα βόρεια προάστεια της Αττικής, όπου μπορεί κάποιος να εντοπίσει ακίνητα σε συγκριτικά προσβάσιμες τιμές.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Αλέξανδρου Δοντά στο CNN Greece:

- Η ελληνική αγορά ακινήτων φαίνεται πως «αντέχει» στις πιέσεις από τον πληθωρισμό αλλά και το κόστος της ενέργειας και διατηρεί μια ανοδική πορεία. Πώς κύλησε για εσάς το 2023 και τι περιμένετε για την επόμενη χρονιά;

Οδεύοντας προς το τέλος του 2023, που ήταν μία εξαιρετική χρονιά για την ελληνική κτηματαγορά, τα δεδομένα δείχνουν ότι και το 2024 θα είναι μία χρονιά με θετικό πρόσημο για τον κλάδο του real estate στην Αττική και την Ελλάδα, γενικότερα.

Ακόμη κι αν κάποια δεδομένα φανερώνουν μία υποχώρηση του θετικού κλίματος, όπως είναι τα υψηλά επιτόκια των τραπεζών, το αυξανόμενο κόστος στα υλικά κατασκευής και ο υψηλός πληθωρισμός, η ελληνική κτηματαγορά δείχνει ότι βαδίζει σε μία σταθερά καλή πορεία.

Οι υψηλότερες αποδόσεις των ελληνικών ακινήτων συγκριτικά με την ευρωπαϊκή αγορά προσελκύουν επενδυτικές ροές στον κλάδο, ενώ μέσο – μακροπρόθεσμα η περαιτέρω βελτίωση του μακροοικονομικού προφίλ της χώρας, σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς ακινήτων και να οδηγήσουν σε τροχιά σύγκλισης τις αποδόσεις των ελληνικών ακινήτων με τις αντίστοιχες των ευρωπαϊκών. Αποτέλεσμα μία τέτοιας αντίδρασης θα είναι καταρχήν η σταθεροποίηση των τιμών με πιθανότητα μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2024 να δούμε και κάποιες μειώσεις τιμών σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα που διαμορφώνουν . Ενδεχόμενη σταθεροποίηση ή και σε κάποιες περιπτώσεις μείωση των τιμών της αγοράς μπορεί να λειτουργήσει θετικά για το αγοραστικό κοινό.

- Τι θα συμβουλεύατε όποιον διαθέτει αυτή τη στιγμή το κεφάλαιο και εξετάζει το αν θα το επενδύσει σε κάποιο ακίνητο;

Είναι σίγουρα μία μεγάλη ευκαιρία με προοπτικές για κάποιον να επενδύσει στην ελληνική κτηματαγορά. Η ελληνική οικονομία, παρόλες τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε την τελευταία δεκαετία, έχει καταφέρει να σταθεροποιηθεί και σε αυτό πρωτοστατεί το ελληνικό real estate, το οποίο γνωρίζει τρομερή άνθιση, ειδικά την τελευταία πενταετία.

Το βασικότερο πλεονέκτημα που μπορεί να αντιπαραθέσει η Ελλάδα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες, κυρίως της Ευρώπης, είναι ότι παραμένει μία αγορά σχετικά φθηνή και με πληθώρα επενδυτικών ευκαιριών.

Ο μεγάλος αριθμός τουριστικών προορισμών που διαθέτει η Ελλάδα προσφέρει πολλά τουριστικά ακίνητα, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικές επενδυτικές προτάσεις.

Επιπρόσθετα, τα επιπλέον έξοδα που σχετίζονται με την αγορά ακινήτου στην Ελλάδα (μεσιτική προμήθεια, συμβολαιογράφος, δικηγόρος, μετεγγραφή ακινήτου) είναι αρκετά χαμηλά και δεν αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην απόφαση κάποιου να επενδύσει σε αγορά ακινήτου.

- Τα οικιστικά ή τα επαγγελματικά ακίνητα καταγράφουν αυτή την περίοδο την υψηλότερη ζήτηση και ποια είναι η εκτίμησή σας για το μέλλον;

Την τελευταία 3ετία στη κορωνίδα της ζήτησης βρίσκονται τα οικιστικά ακίνητα. Σε αυτό έπαιξε τεράστιο ρόλο η κρίση του κορωνοϊού, η οποία ‘’επέβαλε‘’ θα λέγαμε την τηλεργασία και συμπαρέσυρε πολλά καταστήματα να κλείσουν, λόγω του περιορισμού του κοινού στο σπίτι.

Αυτή η κατάσταση οδήγησε σε απότομη αύξηση των οικιστικών ενοικίων και σε μία σοβαρή πτώση των αντίστοιχων επαγγελματικών. Το επενδυτικό ενδιαφέρον στράφηκε εξ’ ολοκλήρου στην αγορά οικιστικού ακινήτου, καθώς οι αποδόσεις ήταν πιο δελεαστικές. Η ραγδαία, όμως, αύξηση στις τιμές των οικιστικών ακινήτων ωθεί σταδιακά το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού σε επαγγελματικά ακίνητα, όπου οι τιμές τους, παρότι παρουσιάζουν αύξηση, θεωρούνται ακόμη ικανοποιητικές, συγκριτικά με τις αντίστοιχες των οικιστικών ακινήτων.

Όσον αφορά στο άμεσο μέλλον, φαίνεται ότι οι 2 κατηγορίες επενδυτικών ακινήτων θα συμπορεύονται, με μικρές αυξομοιώσεις εκατέρωθεν.

- Υπάρχουν αυτή την περίοδο περιοχές στην Ελλάδα που αποτελούν αυτό που ονομάζουμε «επενδυτική ευκαιρία»; Εσείς πού εστιάζετε το ενδιαφέρον σας;

Για να χαρακτηρίσουμε κάτι ως ‘’επενδυτική ευκαιρία‘’, θα πρέπει να το συγκρίνουμε με αντίστοιχα ακίνητα άλλων περιοχών, συνήθως όμορων, και να προσέξουμε, αν αυτή η ενδεχόμενη επένδυση σε βάθος χρόνου θα είναι επικερδής για τον επενδυτή.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα βόρεια προάστια της Αττικής θεωρούνται σήμερα μία αρκετά καλή επενδυτική ευκαιρία για όσους διαθέτουν κεφάλαιο προς επένδυση Αυτό συμβαίνει καθώς τόσο τα νότια προάστια της Αττικής όσο και το κέντρο της Αθήνας, παρόλο το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από το αγοραστικό κοινό και ειδικά από ξένους επενδυτές, αποτελούν, σήμερα, πολύ ακριβές περιοχές. Αντίθετα, τα βόρεια προάστια αρχίζουν και γίνονται και πάλι ανταγωνιστική αγορά, καθώς προσφέρουν ακίνητα σε χαμηλότερες τιμές, χωρίς, ωστόσο, να υστερούν σε ποιότητα κατασκευής από τις προαναφερθείσες περιοχές. Αυτό είναι εύκολο να το αντιληφθεί κανείς ειδικά στις νεόδμητες κατασκευές.

Εμείς, ως μεσιτικό γραφείο, εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας, κυρίως, στις περιοχές των βορείων προαστίων της Αθήνας και σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα.