ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ασφάλιση επιχειρήσεων: Οι λόγοι που την καθιστούν απαραίτητη σήμερα

Ασφάλιση επιχειρήσεων: Οι λόγοι που την καθιστούν απαραίτητη σήμερα

Η ασφαλιστική συνείδηση δεν είναι μόνο θέμα των νοικοκυριών στη χώρα μας. Με τις αχαρτογράφητες απειλές να αυξάνονται και στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα οι πρόσφατες περιβαλλοντικές καταστροφές στην Θεσσαλία, είναι σημαντικό η αξία της ασφάλισης να επεκτείνεται και στις επιχειρήσεις.

Γιατί οποιοδήποτε γεγονός που δεν έχει προβλεφθεί και προκαλεί οικονομική ζημιά όχι μόνο μπορεί να επηρεάσει την απρόσκοπτη λειτουργία μιας επιχείρησης, αλλά να πλήξει ακόμα και την βιωσιμότητά της.

Είναι, λοιπόν, φανερό πως τόσο για κάποιον που διευθύνει μία -μικρή ή μεγάλη- πολυεθνική επιχείρηση είτε είναι αυτοαπασχολούμενος, η ασφάλιση συμβάλλει στην προστασία, τόσο του ίδιου όσο και της επιχείρησής του, από απροσδόκητα κόστη.

Η κουλτούρα της ασφάλισης, δυστυχώς, δεν είναι τόσο διαδεδομένη όσο θα έπρεπε, προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορούν να κάνουν μακρόπνοο σχεδιασμό για την ανάπτυξή τους. Εν τούτοις, παραμένει σημαντικό το να κατανοήσει κάθε επιχειρηματίας, όσο μικρή ή μεγάλη είναι η επιχείρησή του, πως ασφαλίζοντάς την έχει μόνο να κερδίσει.

Ασφάλιση μεγάλου εύρους κινδύνων

Η ασφαλιστική αγορά εξελίσσεται συνεχώς και καινοτομεί με στόχο να ανταποκρίνεται στο μεταβαλλόμενο τοπίο των κινδύνων και τις εξελισσόμενες απαιτήσεις των επιχειρήσεων.

Προσφέρει μία ευρεία γκάμα ασφαλιστικών προϊόντων για την κάλυψη των «παραδοσιακών κινδύνων» μίας επιχείρησης όπως είναι η ασφάλιση της περιουσίας της (π.χ. γραφείων και εγκαταστάσεων), του ανθρώπινου δυναμικού της (π.χ. ομαδική ασφάλιση προσωπικού για ασθένεια – ατύχημα – ζωή – σύνταξη και κάλυψη εργοδοτικής ευθύνης επιχείρησης για την αποζημίωση εργαζόμενου σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος), της μεταφοράς των εμπορευμάτων της.

Παράλληλα, προσφέρει λύσεις και για περισσότερο εξειδικευμένες ανάγκες όπως η κάλυψη της διακοπής εργασιών, των πιστώσεων, της ευθύνης έναντι τρίτων για ελλαττωματικό προϊόν, της ευθύνης των στελεχών της διοίκησης. Φυσικά, καλύπτει ακόμα και νέους αναδυόμενους κινδύνους όπως η περιβαλλοντική ευθύνη, οι κίνδυνοι του κυβερνοχώρου, η διαρροή προσωπικών δεδομένων πελατών, ή η ευθύνη έναντι τρίτων για προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης.

Προστασία γραφείων κι εγκαταστάσεων

Μια επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τον κατάλληλο χώρο ή/και εξοπλισμό. Ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται, χρειάζεται, μεταξύ άλλων, γραφεία, εξοπλισμό και αποθηκευτικό χώρο για εμπορεύματα.

Ειδικά η κτιριακή υποδομή μιας επιχείρησης είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε μία σειρά από σημαντικούς κινδύνους όπως η πυρκαγιά, η κλοπή, ο σεισμός, οι πλημμύρα και άλλες φυσικές καταστροφές. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ασφαλιστικές εταιρίες προσφέρουν προγράμματα Ασφάλισης Περιουσίας που καλύπτουν τις ξεχωριστές ανάγκες κάθε επιχείρησης.

Κάλυψη ευθύνης της επιχείρησης προς τρίτους

Μία σημαντική παράμετρος που τείνουν να παραβλέπουν οι επιχειρήσεις, είναι η ευθύνη τους προς τρίτους. Τρίτοι προς μια επιχείρηση είναι συνήθως οι πελάτες, ο οποιοσδήποτε επισκεφθεί τους χώρους της, οι γειτονικές επιχειρήσεις, οι άνθρωποι που κατοικούν στην περιοχή που είναι εγκατεστημένη μία επιχείρηση, αλλά και το περιβάλλον.

Οι επιχειρήσεις, είτε είναι μικρές είτε μεγάλες, αποτελούν ζωντανούς οργανισμούς με υποχρεώσεις και ευθύνες προς τους πελάτες, τους εργαζόμενους, τους μετόχους, τους συνεργάτες τους, το περιβάλλον και την κοινωνία. Η πιθανότητα λανθασμένων χειρισμών, με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία αλλά και τη φήμη μίας επιχείρησης, δεν μπορεί να αποκλειστεί, όσο καλή οργάνωση και εάν διαθέτει.

Με την ασφάλιση αστικής ευθύνης, επαγγελματίες και επιχειρήσεις φροντίζουν να έχουν τη δυνατότητα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι σε τρίτους, αποκαθιστώντας τη ζημιά που προκάλεσαν από αμέλειά τους σε αυτούς με κάποια πράξη ή παράλειψή τους.

Συγκεκριμένα, ο ασφαλιστής καλύπτει τις δαπάνες που απορρέουν από την απόκρουση και την ικανοποίηση των αξιώσεων τρίτων σε βάρος της επιχείρησης για ζημίες που προκλήθηκαν σε αυτούς από αμέλεια της επιχείρησης.

Εξασφάλιση ανθρώπινου δυναμικού

Το ανθρώπινο δυναμικό είναι ίσως το σημαντικότερο στοιχείο μιας επιχείρησης, καθώς ενισχύει την ομαλή λειτουργία και ανάπτυξή της. Με τη σειρά τους, οι εργαζόμενοι καλούνται να αντιμετωπίσουν απρόοπτα όπως μία ξαφνική ασθένεια, καθώς και ανασφάλειες για το μέλλον, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο συνταξιοδοτικό.

Σήμερα, ένας εργοδότης μπορεί να εξασφαλίσει τις ανάγκες αυτές μέσα από ομαδικά προγράμματα ζωής, υγείας και σύνταξης, γεγονός που θα λειτουργήσει προς όφελος τόσο του ίδιου όσο και του εργαζόμενου.

Σε κάθε περίπτωση, η ασφάλιση αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα για την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων. Εάν θέλετε να ενημερωθείτε αναλυτικότερα για την ασφάλιση επιχειρήσεων, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα iknow-insurance.gr της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.