ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι λύσεις τεχνολογίας στο επίκεντρο της δραστηριότητας της Deloitte και στην Ελλάδα

Οι λύσεις τεχνολογίας στο επίκεντρο της δραστηριότητας της Deloitte και στην Ελλάδα
DELOITTE

Σε έναν από τους σημαντικότερους «παίκτες» στον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών έχει εξελιχθεί πλέον η Deloitte Ελλάδος, ακολουθώντας τον μετασχηματισμό που έχει συντελεστεί στον πολυεθνικό όμιλο, ο οποίος ήταν γνωστός μεν για τη δραστηριότητα στον τομέα του auditing αλλά πλέον έχει επεκταθεί σε αυτόν της τεχνολογίας και της παροχής των συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Όπως εξηγούσαν τα στελέχη της Deloitte Ελλάδος, κατά τη διάρκεια χθεσινής ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, σχεδόν το ήμισυ των εσόδων της ελληνικής θυγατρικής προέρχεται από τον τομέα της τεχνολογίας και των συμβουλευτικών υπηρεσιών (consulting). Σημειωτέον πως τα έσοδα για το οικονομικό έτος 2022-2023 (Ιούνιος 2022 – Μάιος 2023) διαμορφώθηκαν στα 160 εκατ. ευρώ με την εταιρεία να παρουσιάζει μία μεσοσταθμική αύξηση των εσόδων της τάξεως του 20% την τελευταία πενταετία με τον τομέα, όμως, της τεχνολογίας και του consulting να κινείται στο 30% - 40% την ίδια περίοδο.

Όπως ανέφερε ο Νίκος Χριστοδούλου, εταίρος και επικεφαλής του τομέα των συμβουλευτικών υπηρεσιών της Deloitte Ελλάδος, το φετινό οικονομικό έτος κινείται με θετικό πρόσημο και γενικότερα οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για νέα αύξηση. Στα πλάνα είναι η περαιτέρω αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού στη χώρα μας, όπου η Deloitte έχει φθάσει να απασχολεί πάνω από 2800 άτομα, αριθμός που θεωρείται βέβαιο ότι θα ξεπεράσει τις 3000 σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Περίπου το ήμισυ του ανθρώπινου δυναμικού ασχολείται με τον τομέα των λύσεων τεχνολογίας και του consulting. Η Deloitte ήταν από τους πρώτους διεθνείς ομίλους που επένδυσαν στο εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό δημιουργώντας το 2018 στη Θεσσαλονίκη ένα κέντρο ανάπτυξης λύσεων (competence center), το οποίο έχει φθάσει να απασχολεί 1050 άτομα. Πριν από ένα χρόνο, ξεκίνησε τη λειτουργία του το γραφείο στην Πάτρα όπου απασχολούνται 105 άτομα με στόχο να φθάσουν τα 300, ενώ στο Ηράκλειο της Κρήτης η Deloitte απασχολεί 100 άτομα και στα Ιωάννινα άλλα 40. Στα πλάνα της εταιρείας, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, είναι η δημιουργία και άλλων «κόμβων» σε πόλεις όπως η Ξάνθη και ο Βόλος, δηλαδή σε περιοχές όπου υπάρχουν πανεπιστήμια με σχολές απ’ όπου μπορεί να «αντλήσει» ανθρώπινο δυναμικό η Deloitte.

xristodoulou_nikos.jpg
Νίκος Χριστοδούλου, DeloitteDELOITTE

Επιπλέον, στα σχέδια της εταιρείας είναι η περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης της με το οικοσύστημα καινοτομίας και γι’ αυτό μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει η λειτουργία ενός «επιταχυντή» για νεοφυείς επιχειρήσεις στην Πάτρα. Ήδη υπάρχουν αιτήσεις από 40 νέες ομάδες, εκ των οποίων θα επιλεγούν 4-5 για να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Όσον αφορά το ενδεχόμενο εξαγοράς κάποιας startup ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι «θέλουμε να βρισκόμαστε κοντά σε εταιρείες που αναπτύσσουν λύσεις, οι οποίες «κουμπώνουν» με τα σχέδιά μας, και να τις στηρίζουμε, ώστε να αντλούμε από την καινοτομία τους. Αν βρούμε όμως κάτι αξιόλογο, δεν το αποκλείουμε».

Το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολεί η Deloitte στην Ελλάδα ασχολείται τόσο με έργα που έχει αναλάβει ο όμιλος στο εξωτερικό όσο και με αυτά εντός συνόρων. Στην ελληνική αγορά, η Deloitte έχει υλοποιήσει έργα κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, απ’ όπου προέρχεται το 85% των εσόδων του τομέα τεχνολογίας και consulting, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για το δημόσιο τομέα. Μάλιστα, η Deloitte έχει αναλάβει έργα όπως είναι η υλοποίηση του 1555 και αυτό για την αξιοποίηση τεχνητής νοημοσύνης για την καλύτερη διαχείριση των διαδικασιών στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ένα από τα μεγάλα ατού της Deloitte είναι ότι συνδυάζει τεχνογνωσία και δυνατότητα ανάπτυξης εξειδικευμένων λύσεων με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, αναλαμβάνοντας έργα όπως η υποστήριξη για τη δημιουργία του νέου TAXIS. Επιπλέον, η Deloitte έχει συνεργασία με ορισμένους εκ των κορυφαίων εταιρειών τεχνολογίας, όπως είναι η SAP και η Salesforce και προσφέρει μία ευρεία γκάμα λύσεων σε μεγάλες επιχειρήσεις από κλάδους όπως είναι αυτός των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της ενέργειας. Τα έργα αυτά αφορούν μία ιδιαίτερα ευρεία γκάμα λύσεων που σχετίζονται με εφαρμογές ΑΙ, μετάβασης στο cloud, ERP, CRM αλλά και πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου.

Στα πλάνα της Deloitte για την Ελλάδα περιλαμβάνεται, επίσης, και η δημιουργία της Deloitte Academy μέσα στο 2024. Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η εκπαίδευση και η πιστοποίηση δεξιοτήτων των στελεχών των πελατών της σε μία σειρά από τεχνολογικούς τομείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ