ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Εξοικονομώντας νερό χάρη στο πρόγραμμα προστασίας υδατικών πόρων «Zero Drop»

Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Εξοικονομώντας νερό χάρη στο πρόγραμμα προστασίας υδατικών πόρων «Zero Drop»

Οι παγκόσμιες ημέρες στέκονται πάντα αφορμή για να σκεφτούμε και να ασχοληθούμε με σημαντικά ζητήματα της ανθρωπότητας, τα οποία ίσως στην καθημερινότητά μας, αγνοούμε.

Πρόκειται για θέματα που μας αφορούν συλλογικά και ατομικά, όμως συχνά οι υποχρεώσεις της δουλειάς και της ζωής μας, δεν μας «επιτρέπουν» να τα κοιτάξουμε εις βάθος. Και εδώ, είναι που χρειάζεται η κατάλληλη αφορμή για να επεκτείνουμε τις γνώσεις μας και να πάμε ένα «βήμα» παρακάτω την ενσυναίσθησή μας.

Διότι, χάρη στην Παγκόσμια Ημέρα Νερού, συνειδητοποιούμε πόσο σημαντικό αγαθό αποτελεί το νερό στην υγεία του ατόμου, τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική, αλλά στην «ευημερία» του οικοσυστήματος. Άλλωστε, το νερό είναι πηγή ζωής για κάθε ζωντανό οργανισμό, αλλά και κύριο «όχημα», έτσι ώστε να διαμορφώσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Αρκεί φυσικά, να κατανοήσουμε τη σημασία του μέσα από τη σωστή εκπαίδευση και ενημέρωση, ούτως ώστε να βάλουμε στη ζωή μας την περιβαλλοντική συνείδηση, ως πηγή γνώσεων, καινοτομίας και δράσης. Σε αυτό το εγχείρημα φυσικά, καθοριστική είναι και η συμβολή της Coca-Cola στην Ελλάδα, η οποία δημιουργεί προγράμματα και δράσεις, θέτοντας ως στόχο, την εξοικονόμηση του νερού.

Untitled.jpg

Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία 18 χρόνια, η εταιρεία μαζί με τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership Mediterranean, με τη στήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation), έχει υλοποιήσει έργα προστασίας και επάρκειας νερού σε ελληνικά νησιά και πόλεις, τα οποία έχουν ωφελήσει χιλιάδες πολίτες μέσω διασφάλισης δισεκατομμυρίων λίτρων νερού ετησίως.

https://www.instagram.com/p/C5DvEVHqU0r/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

H Coca-Cola θέτει στόχο τις μηδενικές απώλειες νερού

Για την Coca-Cola στην Ελλάδα, το νερό δεν είναι απλά ένα στοιχείο της φύσης που μας είναι απαραίτητο, αλλά ένα κεντρικό αγαθό της ζωής που πρέπει να διαφυλαχτεί.

Το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» ξεκίνησε το 2006 και συνέχισε μέχρι το 2018, έτσι ώστε να συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας. Συγκεκριμένα, το εν λόγω πρόγραμμα εστίαζε στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και στην ενημέρωση του κοινού σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και σε 33 νησιά, μέσα από την εκπαίδευση των ντόπιων, της εκπαιδευτικής κοινότητας και των μαθητών.

Μάλιστα, ένας από τους στόχους του προγράμματος ήταν η συνεισφορά στον παγκόσμιο στόχο της Coca-Cola για επιστροφή -στη φύση και στις τοπικές κοινότητες- ποσότητας νερού ίσης, με αυτή που χρησιμοποιείται στην παραγωγή και τα προϊόντα της. Και αυτό, έγινε πράξη χάρη στην τοποθέτηση και συντήρηση συστημάτων συλλογής όμβριων υδάτων.

Το 2019, η εταιρεία με τον διεθνή οργανισμό GWP-Med και την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola υλοποίησε το πρόγραμμα «Νερό Στην Πόλη» στο Δήμο Αλεξανδρούπολης. Ένα καινοτόμο πρόγραμμα, το οποίο επικεντρώθηκε στην ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού σε αστικά περιβάλλοντα, με στόχο τη συγκράτηση, την αύξηση της διαθεσιμότητας και τη βελτίωση των υδάτινων πόρων στις πόλεις. Φυσικά, «Το Νερό στην Πόλη» δεν περιορίστηκε στην εξασφάλιση περισσότερου νερού για την Αλεξανδρούπολη και στην διαχείριση των πλημμυρικών κινδύνων για την αποφυγή μεγάλων έργων υποδομής, αλλά συνέβαλε και σε άλλες πτυχές του πλέγματος «νερού-ενέργειας-διατροφής-οικοσυστημάτων», όπως ελάττωση των αντλήσεων υπόγειου νερού.

Zero Drop: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα μας μαθαίνει την αξία της εξοικονόμησης του νερού

Και επειδή, για την Coca-Cola η εκπαιδευτική διαδικασία είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε προγράμματος, φτάνοντας από το 2022 στο σήμερα, η εταιρεία υλοποιεί το πρόγραμμα «Zero Drop», το οποίο εστιάζει στη βελτίωση της υδροδοτικής υποδομής σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Απώτερος στόχος φυσικά, τόσο η εξοικονόμηση νερού, όσο και η εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τη βέλτιστη χρήση του νερού στο σπίτι και στις επιχειρήσεις.

Πρώτος σταθμός το 2022, ήταν το νησί της Φολεγάνδρου, στο οποίο μέσω τεχνικών παρεμβάσεων, εκσυγχρονίστηκε το δίκτυο νερού και αυξήθηκε η επάρκεια του στο νησί, εξοικονομώντας ετησίως εκατομμύρια λίτρα νερό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Συν τοις άλλοις, πραγματοποιήθηκαν έργα γεώτρησης θαλασσινού νερού, διασωλήνωσης και εκπαιδευτικές δράσεις για τους κατοίκους του νησιού, κατά την διάρκεια των οποίων αναπτύχθηκαν εξειδικευμένα εργαλεία για επαγγελματίες του τουρισμού, με τους συνολικούς ωφελούμενους να φτάνουν τα 1.200 άτομα.

Αντίστοιχες δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ηράκλειο Κρήτης, με αποτέλεσμα το όφελος χιλιάδων αγροτών αλλά και στον Δήμο Τανάγρας, όπου οι δράσεις εστίασαν στην ανακυκλοφορία και στην επαναχρησιμοποίηση του νερού πλύσης των φίλτρων στη μονάδα επεξεργασίας νερού στη δημοτική κοινότητα Καλλιθέας του δήμου. Εκεί, μαθητές παρακολούθησαν ενημερωτικά προγράμματα για τον κύκλο του νερού και την κλιματική κρίση. Μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα έχει επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα σε πολλές περιοχές, επιτρέποντας την εξοικονόμηση εκατομμυρίων λίτρων πόσιμου νερού ετησίως και μηδενικές απώλειες νερού.

emporiko

Αποτελεσματικές συμβουλές για την εξοικονόμηση νερού στο σπίτι

Το πρόγραμμα προστασίας υδατικών πόρων «Zero Drop» με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) προωθεί την εκπαίδευση στην πράξη και όχι στη θεωρία, γι’ αυτό μας παρακινεί να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της, ξεκινώντας από το δικό μας σπίτι και υιοθετώντας μερικές χρήσιμες συμβουλές. Διότι σε ζητήματα όπως η βιωσιμότητα, η γνώση είναι δύναμη.

#1 Πλένουμε τα χέρια μας με όσο νερό χρειάζεται

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε μόνο την απαραίτητη ποσότητα νερού όταν πλένουμε τα χέρια μας, διότι με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να εξοικονομηθούν έως και 15 λίτρα νερού σε δύο λεπτά.

1711118324256-483459904-2.jpg

#2 Ελέγχουμε για διαρροές και κάνουμε τις απαραίτητες εργασίες

Το να ελέγχουμε τακτικά τις βρύσες, τις τουαλέτες και τις σωληνώσεις για διαρροές και να τις επισκευάζουμε άμεσα, μπορεί εξοικονομεί έως και 24 λίτρα την ημέρα.

#3 Σωστό πλύσιμο λαχανικών και φρούτων

Το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών σε ένα μπολ με νερό και όχι κάτω από τη βρύση, αφήνοντας το νερό να τρέχει άφθονο, είναι μία από τις Νο1 συμβουλές εξοικονόμησης νερού.

5.png

Η Coca-Cola και το πρόγραμμα προστασίας υδατικών πόρων «Zero Drop» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, είναι εδώ ώστε να μας υπενθυμίσει, μέσα από τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της, πως η καλλιέργεια της περιβαλλοντικής μας συνείδησης, είναι το Α και το Ω για το μέλλον του πλανήτη. Γι’ αυτό άλλωστε, και η ενημέρωση για τη σημασία της εξοικονόμησης νερού, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υιοθέτηση ενός περισσότερου ηθικού τρόπου ζωής, ως προς το περιβάλλον και τα στοιχεία του.