ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κινείται το οικοσύστημα καινοτομίας της Θεσσαλονίκης

Με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κινείται το οικοσύστημα καινοτομίας της Θεσσαλονίκης

Σε μία ιδιαίτερα δυναμική περίοδο ανάπτυξης δείχνει να βρίσκεται το οικοσύστημα καινοτομίας της Θεσσαλονίκης. Από τη μία, η περιοχή της Θεσσαλονίκης συνεχίζει να προσελκύει μεγάλες αλλά μικρότερες επιχειρήσεις από το εξωτερικό που αναζητούν ανθρώπινο δυναμικό με έμφαση στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών και από την άλλη αυξάνεται να διαρκώς ο αριθμός των ελληνικών καινοτόμων εταιρειών που αναπτύσσονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς και φθάνουν να απασχολούν εκατοντάδες ανθρώπους.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις από ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο χώρο της καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, αυτή τη στιγμή που υπάρχουν περί τις 80 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα. Σε αυτές περιλαμβάνονται τόσο μεγάλες πολυεθνικές που έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη ισχυρή παρουσία στην πόλη όπως είναι η Deloitte, η EY, η Accenture, η Netcompany, η T-Digital, η Vodafone, η Campeon Gaming και πολλές ακόμη όσο και ελληνικές -και δη άγνωστες στο ευρύ κοινό εταιρείες- όπως είναι η Kenotom, η Onelity, η Datavivα, η Draxis. Όπως υπάρχουν και εταιρείες ελληνικές και δη γνωστές που δεν φαντάζονται πολλοί ότι διαθέτουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τεχνολογίας, όπως είναι, για παράδειγμα, η Kaizen Gaming, η οποία λειτουργεί τα γνωστά στοιχηματικά brands Stoiximan και Betano.

Και η εισροή συνεχίζεται καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε φάση δημιουργία η Capgemini Greece, η ελληνική θυγατρική μίας από τις μεγαλύτερες συμβουλευτικές εταιρείες παγκοσμίως. Ο λόγος που η θυγατρική αυτή γίνεται στη Θεσσαλονίκη είναι ότι η Capgemini έχει εξαγοράσει τη σερβική HDL, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της σχεδίασης επεξεργαστών, και έχει εδώ και αρκετά χρόνια παρουσία στην πόλη απασχολώντας αυτή τη στιγμή δεκάδες εργαζομένους.

Όσον αφορά τον αριθμό των απασχολούμενων στο χώρο της καινοτομίας και των ψηφιακών τεχνολογιών στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, οι υπάρχουσες -ανεπίσημες- εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 10.000 άτομα. Όμως, ο αριθμός αυτό αναμένεται να αυξηθεί άμεσα αν κρίνει κανείς από το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που υπήρξε κατά τη διάρκεια του πρόσφατου TechSaloniki 2024, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση στο χώρο της τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε για 8η συνεχόμενη χρονιά, ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε τις 2000, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν άνθρωποι, κυρίως νεαρής ηλικίας, που ήθελαν να δουν τις δυνατότητες που τους προσφέρει ο κλάδος των ψηφιακών τεχνολογιών όσον αφορά το πρώτο -ή το επόμενο- βήμα της επαγγελματικής σταδιοδρομίας τους.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι περίπου 40 συμμετέχουσες εταιρείες ήταν εκείνες που αναζητούσαν βιογραφικά. Το TechSaloniki έχει καθιερωθεί ως η εκδήλωση εκείνη που οι εταιρείες έχουν τις περισσότερες ευκαιρίες προκειμένου να βρουν το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό. Και οι ανάγκες είναι ιδιαίτερα μεγάλες αν αναλογιστεί κανείς ότι η Deloitte ανέφερε ότι έχει ήδη προσλάβει 400 άτομα στη Θεσσαλονίκη και αναζητεί άλλα 200 μέσα στο 2024, η Netcompany έχει ανοικτές πάνω από 200 θέσεις εργασίας, ενώ η Kaizen Gaming, με περισσότερα από 1000 άτομα να ασχολούνται στον τεχνολογικό τομέα, αναζητεί άλλα 25 άτομα που να ασχολούνται με το AI!

Ένα δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο είναι οι εταιρείες που συμμετείχαν στο TechSaloniki. Και αυτό γιατί στη σχετική λίστα υπήρχαν πολλά από τα γνωστά ονόματα (Deloitte, EY, Accenture, Netcompany, Kaizen Gaming, T-Digital, Vodafone) αλλά έβλεπες και διεθνείς εταιρείες που είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό όπως είναι η Chubb, η DTS, η Prodyna, η Noris, η Net2Grid, οι οποίες έχουν ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στη Θεσσαλονίκη και διατηρούν τμήματα έρευνας και ανάπτυξης που απασχολούν σε πολλές περιπτώσεις πάνω από 100 ανθρώπους. Περίπτερο είχαν και ελληνικές εταιρείες πληροφορικής όπως η Profile αλλά αι εταιρείες από το χώρο του λιανεμπορίου όπως ο Μασούτης και η Lidl, οι οποίες θέλουν να διευρύνουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν στη Θεσσαλονίκη. Ιδίως η Lidl που έχει εγκαταστήσει στη Θεσσαλονίκη το διεθνές κέντρο της για την ανάπτυξη τεχνολογικών εφαρμογών (IT competence center).

Όπως υπήρχαν και ελληνικές εταιρείες, άγνωστες στο ευρύ κοινό, οι οποίες απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων και δραστηριοποιούνται με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό. Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα παραδείγματα είναι προφανώς η Beta CAE, μία ελληνική εταιρεία με παρουσία στο χώρο των λύσεων εφαρμογών για την αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία ιδρύθηκε το 1999 στη Θεσσαλονίκη και τον περασμένο Μάρτιο ανακοινώθηκε η εξαγορά της από την αμερικανική Cadence έναντι του ποσού των 1,2 δισ. δολαρίων! Η Beta CAE είναι μία εξαιρετικά χαμηλού προφίλ εταιρεία για την οποία δεν γνωρίζουν πολλά πολλοί ούτε στη Θεσσαλονίκη αλλά αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα των δυνατοτήτων που έχει το οικοσύστημα καινοτομίας στη βόρεια Ελλάδα.

Αυτό το οικοσύστημα θέλει να πάντως να στηρίξει και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία ήταν αφενός συνδιοργανωτής του TechSaloniki, και αφετέρου «τρέχει» προγράμματα όπως είναι το Innovation for Society Awards 2024, στόχος του οποίου είναι να φέρει κοντά επιχειρήσεις και καινοτόμες εταιρείες ώστε οι δεύτερες να δώσουν λύσεις σε πραγματικές προκλήσεις των πρώτων. Η υποβολή αιτήσεων λήγει στις 28 Μαϊου και είναι ένα ακόμη δείγμα των προσπαθειών που γίνονται στη βόρεια Ελλάδα προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω το οικοσύστημα της καινοτομίας που δημιουργείται εκεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ