ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Χρυσοτόκος όρνιθα» το λιμάνι του Πειραιά για την COSCO

«Χρυσοτόκος όρνιθα» το λιμάνι του Πειραιά για την COSCO
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Πλήρως δικαιωμένη εμφανίζεται η κινεζική COSCO Pacific από την επένδυσή της στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς.

Οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ ΑΕ - Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, θυγατρικής της COSCO Pacific στον Πειραιά, επέτυχαν φέτος νέο ρεκόρ, καθώς για πρώτη φορά ξεπέρασαν τα 2 εκατομυρια εμπορευματοκιβώτια στο επτάμηνο του 2016, καταγράφοντας αύξηση 14,2% από πέρυσι.

Ως αποτέλεσμα η θυγατρική της COSCO αναρριχήθηκε στην πρώτη θέση μεταξύ όλων των λιμανιών που ελέγχει ο όμιλος εκτός Κίνας, σκαρφαλώνοντας μία ακόμη θέση στην παγκόσμια κατάταξη του κινεζικού ομίλου πριν ακόμη δρομολογήσει τις νέες του επενδύσεις στον ΟΛΠ.

Αυτό σημαίνει ότι ο Πειραιάς διακινεί τους μεγαλύτερους όγκους μεταξύ και των 8 terminals που ελέγχει η COSCO εκτός Κίνας, δηλαδή του Σουέζ, της Τουρκίας, του Βελγίου, της Σιγκαπούρης, της Κορέας και των ΗΠΑ. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι ο Πειραιάς διακινεί πλέον το 30% του συνολικού όγκου που διακινούν και οι 8 τερματικοί μαζί.

Δείγμα μάλιστα του πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει για τον κινεζικό όμιλο η ελληνική εταιρεία είναι ότι στο σύνολο και των 36 τερματικών που ελέγχει παγκοσμίως η COSCO, ο Πειραιάς καταλαμβάνει στο επτάμηνο την 11η θέση.

Τα στοιχεία αφορούν μόνο τη ΣΕΠ και όχι το σύνολο του ΟΛΠ που μέχρι και τον Ιούλιο δεν είχε περάσει στα χέρια της COSCO.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ