ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πονοκέφαλος Deutsche Bank για την Μέρκελ

Πονοκέφαλος Deutsche Bank για την Μέρκελ

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης είναι στραμμένη και σήμερα η προσοχή των αγορών, καθώς πιθανό νέο κατρακύλισμα της μετοχής της Deutsche Bank θα σημάνει συναγερμό στους επενδυτές.

Σε ιστορικά χαμηλά υποχώρησαν οι τιμές των μετοχών της Deutsche Bank ύστερα από πτώση 7% λόγω ανησυχιών των επενδυτών ότι η τράπεζα μπορεί να κληθεί από τις ΗΠΑ να καταβάλει υψηλά πρόστιμα για δραστηριότητές της εκεί, αναγκάζοντας το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να αντλήσει νέα κεφάλαια.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Deutsche Bank έχουν και πολιτική χροιά αφού το περιοδικό Focus είχε γράψει ότι η καγκελάριος Μέρκελ έχει αποκλείσει τη χορήγηση κρατικής βοήθειας στην τράπεζα.

Χθες όμως ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ διέψευσε την άρνηση της καγκελαρίου να βοηθήσει την τράπεζα. Οπως είπε ο Ζάιμπερτ, η κυβέρνηση Μέρκελ δεν θεωρεί ότι υπάρχει λόγος για εικασίες σχετικά με τη χορήγηση κρατικής βοήθειας στην τράπεζα. «Δεν υπάρχει λόγος για εικασίες. Η κυβέρνηση δεν θα συμμετάσχει σε τέτοιες εικασίες» ανέφερε σχετικά.

Οι προσπάθειες του επικεφαλής της τράπεζας Τζον Κράιαν να αυξήσει τα κεφάλαια και τα κέρδη μέσω πωλήσεων στοιχείων ενεργητικού και απολύσεων γίνονται πιο δύσκολες επειδή οι ΗΠΑ ζητούν να πληρώσει πρόστιμο 14 δισ. δολάρια.

Το πρόστιμο σχετίζεται με τις πωλήσεις σύνθετων χρηματοπιστωτικών προϊόντων από την τράπεζα την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, αλλά αναμένεται ότι τελικά θα είναι αρκετά μικρότερο.

Ένας διακανονισμός με τις ΗΠΑ για την καταβολή προστίμου περίπου 3 δισ. δολάρια εκτιμάται ότι θα αφήσει στην τράπεζα περιθώριο να ρυθμίσει και άλλες νομικές διαμάχες. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Deutsche Bank θα χρειαστεί να αντλήσει νέα κεφάλαια αν το πρόστιμο ξεπεράσει τα 5,4 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ