ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προσπάθεια να διασωθεί η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Προσπάθεια να διασωθεί η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Εντατικές είναι οι προσπάθειες ώστε να διασωθεί η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, ενώ απομένουν επτά ημέρες πριν από τη λήξη της εγγυητικής επιστολής των Αζέρων της SOCAR.

Χθες ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους της SOCAR και της ιταλικής SNAM, και παρότι τόσο η μία όσο και η άλλη πλευρά μιλούν για θετικό κλίμα, λευκός καπνός δεν βγήκε, καθώς συμφωνήθηκε μόνο οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν εντατικά τις επόμενες ημέρες προκειμένου, ει δυνατόν, έως τις 30 Νοεμβρίου να έχει βρεθεί λύση.

Οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους. Η ελληνική πλευρά επανέλαβε και χθες ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή τμηματική καταβολή, αφού κάτι τέτοιο συνεπάγεται αλλαγή των όρων του διαγωνισμού, όπως άλλωστε και με το παλαιότερο αίτημα των αγοραστών για μείωση του αρχικού ποσού.

Οι αγοραστές επιμένουν ότι μετά τη ζημιά που προκάλεσε η τροπολογία Σκουρλέτη η αξία του ΔΕΣΦΑ δεν κοστίζει 400 εκατ. ευρώ, όσο το αρχικό τίμημα, αλλά πολύ χαμηλότερα, ενώ αζερικά μέσα ενημέρωσης έκαναν χθες λόγο για 260 εκατ. ευρώ. Έχουν προτείνει λοιπόν οι επενδυτές τμηματική καταβολή του τιμήματος. Δηλαδή να δώσουν μπροστά τα 300 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ στο μέλλον, όταν οι προ μηνός ρυθμίσεις της ΡΑΕ, όπως για παράδειγμα η ενίσχυση των ανακτήσιμων ποσών και η αύξηση στην ταρίφα δικτύου, θα αρχίσουν να αποδίδουν τους πρώτους καρπούς.

Επομένως, και δεδομένου ότι οι αγοραστές επιμένουν, αυτό που απομένει για να μη ναυαγήσει η συμφωνία είναι να προχωρήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας υπό τον Γιώργο Σταθάκη σε αλλαγές επί της τροπολογίας Σκουρλέτη. Αλλά κάτι τέτοιο συνεχίζει να αποτελεί κόκκινη γραμμή για την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ έχει παραλάβει μια συμβιβαστική πρόταση, επί της οποίας και εργάζεται, ώστε να παρακαμφθεί διά της πλαγίας οδού η τροπολογία Σκουρλέτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ