ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Take off Greece: Ελπίδα για «νέους» επιχειρηματίες άνω των 40

Take off Greece: Ελπίδα για «νέους» επιχειρηματίες άνω των 40
CNN Greece

Η Ελλάδα των μνημονίων είναι εδώ και χρόνια πρωταθλήτρια στην ανεργία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι επίσημα η ανεργία φτάνει το 23% αν και όλοι γνωρίζουν ότι η πραγματική ανεργία είναι πολύ υψηλότερη χωρίς να υπολογίσουμε την παρτ τάιμ απασχόληση και την απλήρωτη εργασία. Σε αυτό το σκοτεινό τοπίο των μνημονίων, οι δράσεις για την νεανική επιχειρηματικότητα έδωσαν κάποια ελπίδα σε νέους ανθρώπους που αποφάσισαν να μείνουν στην Ελλάδα και να το παλέψουν αν και με τις δεδομένες συνθήκες αυτές οι δράσεις μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό.

Πέρα όμως από την ανεργία των νέων που φτάνει στο 44% - και που δικαιολογημένα είναι το βασικό θέμα συζήτησης όταν μιλάμε για κρίση – υπάρχει και η ανεργία των μεσήλικων, που είναι πολύ πιο οδυνηρή καθώς αυτές οι ηλικίες και μεγάλες υποχρεώσεις έχουν δημιουργήσει και δύσκολα ξαναμπαίνουν στην αγορά εργασίας.
Και μπορεί για τους νέους να υπάρχουν δράσεις, EΣΠΑ, προγράμματα νεανικής επιχειρηματικότητας, για τους άνω των 40 δεν υπάρχει καμία πρόνοια.

Ο άνεργος σαραντάρης ή πενηντάρης, στην πιο δημιουργική φάση της ζωής του παλεύει μόνος του σε μια αγορά εργασίας που μοιάζει με ζούγκλα, χωρίς να έχει την πολυτέλεια να σκεφτεί τα εργασιακά του δικαιώματα, παλεύει μόνος του απέναντι στην προκατάληψη για τις μεσαίες ηλικίες και έχοντας απέναντί του έναν “στρατό άνεργων νέων” που θα κάνει πολλές εκπτώσεις στις απαιτήσεις του προκειμένου να κάνει μια επαγγελματική αρχή.

Η επιχειρηματικότητα δεν κοιτά ηλικία

Αυτούς τους σαραντάρηδες και πενηντάρηδες που θέλουν να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας σκέφτηκε μια ομάδα επιστημόνων που γνωρίζουν καλά τα μυστικά της επιχειρηματικότητας και αποφάσισε να τους δώσει ένα χέρι βοήθειας.
Έτσι δημιουργήθηκε η ομάδα Take off Greece, η οποία με μία σειρά από δράσεις θα δώσει στους άνεργους μεσήλικες που θέλουν να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας - αλλά από άλλη θέση, αυτή του επιχειρηματία - όλα τα απαραίτητα εργαλεία αλλά και την ψυχολογική στήριξη για να κάνουν αυτό το βήμα. Άλλωστε για έναν άνθρωπο άνω των 40, που έχει δοκιμαστεί επανειλημμένα στην αγορά εργασίας, η προοπτική του να κάνει τη δική του μικρή επιχείρηση, φαντάζει πολύ πιο δελεαστική από το να κυνηγήσει ξανά ένα αβέβαιο, μηνιάτικο.

Όπως είπε στο CNN Greece η κυρία Ιωάννα Σαπφώ Πεπελάση, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, εμπνεύστρια και συν ιδρύτρια του Take off Greece, “τα τελευταία χρόνια λόγω της επέκτασης της εκπαίδευσης, συγκεντρώθηκε ένα πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο στην Ελλάδα το οποίο υποαξιοποιείται.

Ο στόχος είναι να αξιοποιηθούν αυτοί οι ανθρώπινοι πόροι και αυτό θα βοηθήσει να βγούμε από την κρίση. Στόχος του Take off Greece, είναι να δημιουργηθεί ένα ένα οικοσύστημα για τους άνω των 40. Αυτό σημαίνει να βοηθήσουμε ώστε η κοινωνία να τους δει διαφορετικά καθώς υπάρχει μεγάλη προκατάληψη για τους ώριμους ανθρώπους αλλά και οι ίδιοι να δουν τον εαυτό τους διαφορετικά.


Αυτό θα το επιτύχουμε μέσα από σεμινάρια για την επιχειρηματικότητα, συμβουλευτική για διάφορα θέματα και ειδικά σεμινάρια μέσω ιντερνετ για μια θέματα όπως η λογιστική, νομικά θέματα, δημιουργία μπίζνες πλαν, μάρκετινγκ κτλ.”
Το takeoff Greece έχει κάνει ήδη δύο προκαταρκτικά σεμινάρια γνωριμίας και στις 17 Μαρτίου ξεκινά και επίσημα τη λειτουργία του με παρουσίαση που θα γίνει στο Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο, έχοντας ήδη αρκετές συμμετοχές εν δυνάμει επιχειρηματιών άνω των 40.

Εργαλεία και ψυχολογική στήριξη

Όπως είπε στο CNN Greece η κυρία Ελίνα Παρασκευοπούλου, νομικός και συνιδρύτρια του Take off Greece, “αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι οι άνω των 40 δεν μπορούσαν να βρουν τα εργαλεία, τις χρηματοδοτήσεις και την ψυχολογική υποστήριξη μέσα στις συνθήκες που επικρατούν. Επιπλέον επειδή έχουν δοκιμαστεί στην αγορά εργασίας, χρειάζονται διαφορετική υποστήριξη από έναν νέο που είναι και νέος επιχειρηματίας και αυτό το κενό ερχόμαστε να καλύψουμε”.

Το Take off Greece είναι μια μη κερδοσκοπική ομάδα με συμβουλευτική επιτροπή που αποτελείται από ακαδημαϊκούς και ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το πεδίο της επιχειρηματικότητας και υποστηρίζεται από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Αμερικανικό Κολέγιο και το Alba Graduate Business School και το Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ