ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Sunlight: Αποτελεσματική η εστίαση στις εξαγωγές

Sunlight: Αποτελεσματική η εστίαση στις εξαγωγές

Σε μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες περιπτώσεις της ελληνικής βιομηχανίας εξελίσσεται η Συστήματα Sunlight, μέλος του ομίλου Olympia, καθώς η εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διάθεση μπαταριών για βιομηχανικές, παραγωγικές και καταναλωτικές χρήσεις, παρουσιάζει συνεχή ανοδική πορεία, έχοντας εστιάσει σχεδόν αποκλειστικά στον τομέα των εξαγωγών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2016, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Βασίλης Μπίλης, το 98% των πωλήσεων προέρχεται από εξαγωγικές δραστηριότητες, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέρσι, όπως τόνισε ο κ. Μπίλης, ήταν μία χρονιά – ρεκόρ για την εταιρεία.

Συγκεκριμένα, η Sunlight πέτυχε το 2016 αύξηση 23,3% στις πωλήσεις της, οι οποίες έφθασαν στα 168,4 εκατ. ευρώ έναντι 136,6 εκατ. ευρώ το 2015.

Παράλληλα, η εταιρεία παρουσίασε ιδιαίτερα σημαντική αύξηση στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), κατά 28,9%, από 13,4 εκατ. το 2015 σε 17,2 εκατ. το 2016, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 5,3 εκατ. έναντι 1,9 εκατ. την προηγούμενη χρήση. Σημαντική βελτίωση μεγεθών επιτεύχθηκε και στο επίπεδο των ενοποιημένων αποτελεσμάτων του ομίλου Sunlight, με τον κύκλο εργασιών κατά το 2016 να ανέρχεται σε 153,9 εκατ., έναντι 132,9 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2015, σημειώνοντας αύξηση 16%. Σε ομιλικό επίπεδο το EBIDTA ανήλθε στα 17,2 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 41% με τα κέρδη προ φόρων στα 2,3 εκατ. έναντι ζημίων 2 εκατ. το 2015.

unnamed

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο κ. Μπίλης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η εταιρεία στην έκδοση ομολογιακού δανείου, χωρίς, όμως, να αναφερθεί στο ποσό ούτε στο πως θα αξιοποιηθούν τα κεφάλαια σε περίπτωση που προχωρήσουν σε σχετική κίνηση.

Η πιο πρόσφατη επένδυση της εταιρείας ήταν το εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Κομοτηνή, το οποίο έχει αρχίσει να αποδίδει, δεδομένου η Sunlight Recycling στο δεύτερο μόλις χρόνο λειτουργίας της κατέγραψε κέρδη σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, καταφέρνοντας να παράξει 15,6 χιλιάδες τόνους ανακυκλωμένου μολύβδου καταγράφοντας, έτσι, μία αύξηση της τάξης του 130% σε σχέση με το 2015. Η παραγωγή αυτή καλύπτει το 61% των αναγκών παραγωγής της Sunlight.

Το 2016 η ζήτηση για μπαταρίες της Sunlight από τις ξένες αγορές αυξήθηκε σημαντικά με αποτέλεσμα το 2016 να αποτελεί χρονιά-σταθμό για τον όγκο παραγωγής, αφού η εταιρεία κατάφερε να σπάσει το φράγμα του 1,5 εκατ. προϊόντων (στοιχείων μπαταρίας) καταγράφοντας αύξηση 20,9% στα 1,56 εκατ. H εταιρεία ανέπτυξε περαιτέρω την εξαγωγική της δραστηριότητα σε νέες μεγάλες αγορές, όπως αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών, σε συνέχεια της εισόδου της σε Ασία και Αφρική τα προηγούμενα έτη. Το πελατολόγιο περιλαμβάνει περισσότερους από 500 πελάτες σε 114 χώρες.

H εταιρία προχώρησε στην πρόσληψη επιπλέον 126 νέων εργαζομένων – κυρίως στη μονάδα της στην Ξάνθη, με το συνολικό αριθμό των άμεσων θέσεων εργασίας να φτάνει πλέον τις 746.

Με τον κύριο όγκο της παραγωγής της να εστιάζει στην παραγωγή και διάθεση μπαταριών έλξης, από όπου προέρχεται και το 66% του τζίρου της και ως αποτέλεσμα των ιδιαίτερα αξιόπιστων προϊόντων που παράγει, η Sunlight έχει καταφέρει να έχει μερίδιο της τάξης του 9% στην συγκεκριμένη αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλά και στον τομέα μπαταριών προηγμένης τεχνολογίας, η εταιρεία κατέχει ηγετικό μερίδιο σημειώνοντας ποσοστό επιτυχίας 70% σε παγκόσμιους διαγωνισμούς, καλύπτοντας 25 διαφορετικούς τύπους υποβρυχίων και έχοντας την δυνατότητα σχεδιασμού και παραγωγής κάθε τύπου μπαταρίας υποβρυχίου.

Σε ό,τι αφορά τις μπαταρίες εφεδρικής χρήσης που χρησιμοποιούνται κυρίως στον τομέα τηλεπικοινωνιών και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Sunlight προχώρησε σε σημαντικές συνεργασίες στο Μπαχρέιν, τη Φινλανδία και άλλες αγορές. Τέλος, στο ίδιο διάστημα επιβεβαίωσε τη θέση της ως ο μεγαλύτερος παγκοσμίως διανομέας καταναλωτικών μπαταριών της Toshiba επεκτείνοντας τη συνεργασία της και στην αγορά της Νιγηρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ