ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ανάσα ζωής» στη Δίρφυ: Παιδιά και εθελοντές φύτεψαν 1.400 έλατα

«Ανάσα ζωής» στη Δίρφυ: Παιδιά και εθελοντές φύτεψαν 1.400 έλατα

Μία πρωτοβουλία. Μία εθελοντική δράση. 1.400 έλατα. 120 παιδιά. 60 εθελοντές. Μία δεντροφύτευση. Μία ανάσα ζωής για τη Δίρφυ.

Συγκεκριμένα, το πρωί της περασμένης Κυριακής, περισσότερα από 120 παιδιά, από την ηλικία των 5 έως και των 14 ετών (μαθητές Νηπιαγωγείου έως Γ’ Γυμνασίου) βρέθηκαν στη θέση «Ράχη» Δίρφυος, πλησίον του ορειβατικού καταφυγίου, για να συμμετάσχουν στη δράση εθελοντικής δενδροφύτευσης που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ΠΕ Εύβοιας. Τα 1.400 έλατα που φυτεύτηκαν είναι ευγενική προσφορά της εταιρείας ΙΚΕΑ του Ομίλου FOURLIS.

«Πάμε να κάνουμε τη Ράχη καταπράσσινη, παιδιά;» φώναξε ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευβοίας, Φάνης Σπανός, και έδωσε το σύνθημα ώστε όλα τα παιδιά, με ένα έλατο στο χέρι, να τρέξουν στις βραγιές (αυλάκια) και να φυτέψουν το μικρό ελατάκι που κρατούσαν με ανυπομονησία στα χέρια τους. Το CNN Greece βρέθηκε εκεί, για να καταγράψει τη χαρά των παιδιών και των εθελοντών που συμμετείχαν σε αυτή την ξεχωριστή πρωτοβουλία.

dentro

Η δενδροφύτευση, διοργανώθηκε με τη συνδρομή του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, της Δασικής Υπηρεσίας Ν. Ευβοίας, του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή παιδιών, αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, καθώς και εθελοντών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Φάνης Σπανός, δήλωσε σχετικά: «Εκατοντάδες μικρά παιδιά πρασίνισαν ένα πανέμορφο τοπίο, τη Ράχη της Δίρφυς, κοντά στο ορειβατικό καταφύγιο. Κάθε παιδί κράτησε στα χέρια του ένα δεντράκι και το φύτευσε με αγάπη. Με τη σειρά μας, θέλουμε κάθε παιδί να έχει το δέντρο του ώστε να ερχόμαστε κάθε χρόνο να τα παρακολουθούμε, μέχρι να δούμε στην περιοχή ένα πανέμορφο ελατοδάσος. Όλα τα παιδιά χάρηκαν, απόλαυσαν το δάσος και ελπίζουμε μέσα από αυτή την επαφή να μάθουν σταδιακά να το αγαπούν και να το σέβονται».

dentro1

Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι κάτοικοι της ηπειρωτικής Ελλάδας έχουν ανεπτυγμένη οικολογική συνείδηση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Βλέπουμε τη Φύση με άμεσο και καθημερινό τρόπο. Άλλωστε, το μήνυμα της εποχής είναι τα παιδιά να αποκτήσουν συνείδηση, αλλιώς τίποτα δεν θα λειτουργήσει όπως πρέπει. Σε κάθε περίπτωση, θέλουμε να ευχαριστήσουμε την ΙΚΕΑ του Ομίλου FOURLIS, για αυτή τη μεγάλη χορηγία, τα 1.400 δεντρύλλια ελάτου, η προσφορά τους έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία, τόσο για τη Φύση, όσο και για τα παιδιά» κατέληξε ο κ. Σπανός.

Οι βραγιές (αυλάκια) γέμισαν μικρά ελατάκια που τοποθέτησαν εκεί μικρά, παιδικά, χέρια, με περισσή χαρά και φανερή ανυπομονησία. «Μπαμπά, πότε θα μεγαλώσει το δεντράκι μου;» ακούστηκε η φωνή ενός μικρού αγοριού. Γονείς σε ρόλο εθελοντών βοηθούσαν, κρατώντας από μία τσάπα.

dentro2

«Η πρωτοβουλία της δεντροφύτευσης είναι εξαιρετική και πολύ σημαντική για την περιοχή. Ο δήμος είναι ορεινός και έχει μοναδικές ομορφιές, έτσι η συγκεκριμένη δράση είναι ακόμη μία πινελιά στην προσπάθεια που κάνουμε για να βελτιώσουμε την ποιότητα των κατοίκων της περιοχής» σημείωσε ο Γιώργος Ψαθάς, δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων και πρόσθεσε: «Η δωρεά της ΙΚΕΑ του Ομίλου FOURLIS είναι μία κίνηση που σπάνια γίνεται στην περιοχή μας, την ίδια στιγμή που είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνονται δεντροφυτεύσεις, στην προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούμε όλοι σχετικά τις πυρκαγιές και τις καταστροφές εν γένει».

Συχνές είναι οι εξορμήσεις των κατοίκων στη Ράχη, ενώ ακόμη συχνότερες είναι οι επισκέψεις ορειβατών ή ποδηλατών, χάρη στο καταφύγιο και τις ειδικές διαδρομές για ποδηλάτες, αντίστοιχα.

dentro3

Γιώργος Μήλιος, Γιώργος Ψαθάς και Φώτης Σπανός (από αριστερά προς τα δεξιά)

«Με την προσφορά της ΙΚΕΑ και με τη βοήθεια της ΠΕ Ευβοίας προσπαθήσαμε να δώσουμε στα παιδιά να καταλάβουν την αξία του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς με την κλιματική αλλαγή που βιώνουμε, τώρα είναι η στιγμή για να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες» τόνισε ο Γιώργος Μήλιος, δασάρχης Χαλκίδας.

Να σημειωθεί πως οι αρμοδιότητες του Δασαρχείου προβλέπουν στο σύνολο την προστασία της περιοχής, όχι μόνο όσον αφορά στη βλάστηση αλλά και στα ζώα, στο παράνομο κυνήγι και τη λαθροϋλοτομία.

Η δεντροφύτευση ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα και αυτό διότι όλα τα παιδιά έβαλαν το χεράκι τους –στην κυριολεξία! Παιδικά χαμόγελα ικανοποίησης γέμισαν τη Ράχη και μικροί και μεγάλοι έδωσαν ραντεβού για την επόμενη χρονιά, για να δουν τα δεντράκια λίγο ψηλότερα!

dentro4

Λίγες πληροφορίες

- Η περιοχή Ράχη Διρφύος βρίσκεται περίπου στα 800 μέτρα υψόμετρο.

- Η αύξηση των ελάτων σε ύψος γίνεται πολύ αργά και φτάνει στο μέγιστο στην ηλικία των 40-60 ετών.

- Το ύψος κυμαίνεται από 15 έως 60 μέτρα, ανάλογα με το είδος.

- Η διάρκεια ζωής ενός ελάτου είναι από 300 έως 500 έτη!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ