ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το μεγάλο στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό το καλοκαίρι του 2017

Το μεγάλο στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό το καλοκαίρι του 2017

Για τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού το καλοκαίρι του 2017 αλλά και το ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα της φετινής σεζόν, μίλησε στο CNN Insights ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ιωάννης Ρέτσος.

Όπως τονίζει ο κ. Ρέτσος, “Το 2017 είχε φανεί από την αρχή του χρόνου ότι θα είναι μία πολύ καλή χρονιά. Είχαμε μία πολύ μεγάλη αύξηση στις προκρατήσεις, σε σχέση με το 2016 το οποίο στο πρώτο τετράμηνο παρουσίαζε πολύ μεγάλη υστέρηση. Έτσι όπως εξελίσσεται αυτήν τη στιγμή η τουριστική περίοδος στην οποία έχουμε πει, πάμε σύμφωνα με την πρόβλεψη που είχε κάνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) τον Μάρτιο. Δηλαδή, περιμένουμε σίγουρα περισσότερους τουρίστες από την προηγούμενη χρονιά.

Βέβαια, το έχουμε πει επανειλημμένως και ειδικά τον τελευταίο καιρό το τονίζουμε με κάθε τρόπο ότι η Ελλάδα πια έχει ωριμάσει ως τουριστική αγορά. Οπότε το ζητούμενο δεν είναι πόσοι παραπάνω τουρίστες αλλά πόσο παραπάνω χρήματα θα αφήσουν στη χώρα μας. Το μεγάλο στοίχημα για φέτος είναι το τουριστικό συνάλλαγμα. Η πρόβλεψη του πρώην προέδρου του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη, από τον περασμένο Μάρτιο κάνει λόγο για 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι περίπου 1 δισεκατομμύριο παραπάνω από το 2016. Είναι ουσιαστικά τα χρήματα που εισέπραξε η χώρα το 2015”.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ αναλύει και τα αίτια που οδηγούν σε αυτήν την ανοδική πορεία τον ελληνικό τουρισμό: “η Ελλάδα έχει καλό τουριστικό προϊόν. Αυτό δείχνουν και οι έρευνες που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια και καταγράφουν την ικανοποίηση των πελατών των μεσογειακών χωρών. Επίσης, έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ οι ιδιωτικές υποδομές. Έγινε μία προσπάθεια και την προηγούμενη δεκαετία και τις αρχές αυτής για τη βελτίωση και των δημόσιων υποδομών, η οποία δυστυχώς έχει παγώσει τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης.

Παράλληλα, για πρώτη φορά έγινε από τον ιδιωτικό τομέα σωστό στρατηγικό μακροπρόθεσμο πλάνο. Η προσπάθεια είναι αυτό το πλάνο να το στηρίξει η κυβέρνηση, οι εκάστοτε κυβερνήσεις, διότι μόνο μέσα από αυτήν τη συνεργασία μπορεί ο τουρισμός να συνεχίσει να βελτιώνεται και να παρουσιάζει καλύτερες επιδόσεις. Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση, δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ