ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μπορεί να συνεχίσει ο τουρισμός να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας;

Μπορεί να συνεχίσει ο τουρισμός να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας;

Η Ελλάδα θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, με τον τουρισμό να αποτελεί το «δυνατό» της χαρτί. Είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της χώρας, που προσφέρει πολλές θέσεις εργασίες και επενδυτικές ευκαιρίες, και ένας ισχυρός κλάδος που καταφέρνει να ξεπερνά τις δυσκολίες και να έχει ανοδική πορεία, ακόμα και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι τα έσοδα αλλά και οι αφίξεις των επισκεπτών αυξάνονται διαρκώς. Σε μία ακόμα δύσκολη χρονιά για τη χώρα μας, βλέπουμε πως οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία έχουν έντονα ανοδικούς ρυθμούς, ενώ σε κάποια από αυτά φτάνουν μέχρι και το 100% για τον Αύγουστο.

Όπως είναι λογικό, η έλευση του υψηλού αριθμού τουριστών, πρόκειται να δημιουργήσει αυξημένες ανάγκες τις οποίες θα κληθούν να καλύψουν οι επιχειρήσεις. Για το λόγο αυτόν, οι προσλήψεις αυξάνονται ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», τον μήνα Απρίλιο, οι προσλήψεις στα καταλύματα της χώρας υπερτερούσαν των απολύσεων κατά 45.763 θέσεις εργασίας και στις υπηρεσίες εστίασης κατά 19.761 θέσεις.

Όπως προκύπτει από τα νούμερα, ο τουρισμός φαίνεται πως είναι ένας από τους μεγαλύτερους «εργοδότες» της χώρας μας. Πρόκειται για έναν κλάδο, ο οποίος αναπτύσσεται ραγδαία. Πώς, όμως, θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία και θα συνεχίσει είναι βιώσιμος;

Εκπαίδευση: Το «κλειδί» για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού

Untitled

Η απάντηση, για μία ακόμη φορά, βρίσκεται στην Παιδεία. Ο τουρισμός πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μία Επιστήμη και να επανεξεταστεί. Η εκπαίδευση των φοιτητών είναι το πρώτο βήμα για ένα καλύτερο «αύριο». Μια νέα προσέγγιση είναι αναγκαία, προκειμένου τα άτομα που θα στελεχώσουν και θα ηγηθούν στις επιχειρήσεις να καταφέρουν να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες της αγοράς εργασίας και να συντελέσουν στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και συνεπώς στην ανάπτυξη της χώρας.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι ασχολούνται, ή σκοπεύουν να ασχοληθούν, με τον κλάδο πρέπει να επενδύσουν στην εκπαίδευση και τη διαρκή επιμόρφωσή τους. Οι ακαδημαϊκές γνώσεις από πανεπιστήμια, που δεν έχουν εκσυγχρονιστεί, δεν αρκούν. Στον εν λόγω κλάδο, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η πρακτική άσκηση.

Για παράδειγμα, ένα από τα πιο δημοφιλή και καινοτόμα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, το BCA College, κάθε χρονιά διοργανώνει guest lectures, case studies, συζητήσεις με διακεκριμένες προσωπικότητες και επισκέψεις σε βραβευμένες ξενοδοχειακές μονάδες. Έτσι, οι φοιτητές των Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων στο Τμήμα Hotel & Tourism Management έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σε βάθος τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Τα οργανωμένα προγράμματα σπουδών τους, εμπλουτίζονται, βελτιώνονται και προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. Ας μην προσπερνάμε, άλλωστε, και τη συνεργασία του Κολλεγίου με ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια διεθνώς στον τομέα των Τουριστικών Σπουδών, το Plymouth University.

Επιπλέον, οι καθηγητές, οι οποίοι δεν έχουν μόνο θεωρητικές γνώσεις, αλλά και πολύχρονη επαγγελματική εμπειρία, αναπτύσσουν προσωπική σχέση με κάθε φοιτητή. Γνωρίζοντας τον παλμό της αγοράς εργασίας και τις νέες τάσεις, μπορούν να τους κατευθύνουν στα σωστά μονοπάτια και να τους συμβουλέψουν ανάλογα με τα ταλέντα, τις φιλοδοξίες και τις ανάγκες τους. Επιπλέον, οι σπουδαστές, με τη βοήθεια των ακαδημαϊκών συμβούλων που έχουν δίπλα τους από την αρχή των σπουδών τους, είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε κάθε πρόκληση και να κάνουν τις σωστές επαγγελματικές επιλογές.

Τι είναι αυτό που πρέπει να προσέξουν όσοι θέλουν να ασχοληθούν με τον διαρκώς εξελισσόμενο κλάδο;

Το σημαντικότερο όμως, και αυτό που αφορά σε όλους τους νέους στην εποχή της κρίσης, είναι να αποκατασταθούν επαγγελματικά και να απορροφηθούν άμεσα από την αγορά εργασίας. Στο BCA College για παράδειγμα, έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και την εξέλιξή τους. Οι διασυνδέσεις με την αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερης σημασίας, για αυτό οι Ημέρες Δικτύωσης και οι Ημέρες Καριέρας είναι μερικές ακόμη από τις ευκαιρίες που τους προσφέρει.

Ας μην ξεχνάμε, ότι μόνο με έναν διαφορετικό τρόπο θεώρησης του κλάδου της φιλοξενίας και του τουρισμού, αλλά και χάρη στο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, η ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ