ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Ashoka Greece στη μάχη για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας

Η Ashoka Greece στη μάχη για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας
CNN Greece

Καινοτόμες ιδέες και χρήσιμες προτάσεις για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, συζητήθηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποίηση η Ashoka Greece σε συνεργασία με το Aephoria.net, στo Κ44 της «Οργάνωσης Γη» στην Αθήνα.

Στη συζήτηση, συμμετείχαν στελέχη από το χώρο της ενέργειας και της τεχνολογίας, μέλη του startup οικοσυστήματος και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, αλλά και ενδιαφερόμενοι για θέματα ενέργειας.

Αφορμή της εκδήλωσης αποτέλεσε το πρόγραμμα «Καταπολέμηση της Ενεργειακής Φτώχειας» που πραγματοποιείται από την Ashoka σε συνεργασία με το Schneider Electric Foundation.

Η κυρία Λυδία Παπανδρέου Υπεύθυνη Ανάπτυξης της Ashoka Greece, απηύθυνε κάλεσμα προς κάθε ενδιαφερόμενο που ασχολείται με τον τομέα της ενέργειας να υποβάλλει συμμετοχή στο πρόγραμμα «Καταπολέμηση της Ενεργειακής Φτώχειας» μέχρι την 1η Οκτωβρίου τονίζοντας ότι το πρόβλημα της έλλειψης επαρκούς ενέργειας αφορά περίπου 65.000.000 Ευρωπαίους πολίτες.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάνω από 54.000.000 άνθρωποι αδυνατούν να θερμάνουν τα σπίτια τους το χειμώνα, και εξίσου μεγάλος αριθμός δυσκολεύεται εξαιρετικά να πληρώσει τους λογαριασμούς ενέργειας ή ζει σε σπίτια με σοβαρά προβλήματα υγρασίας και διαρροών.

Η κυρία Στέλλα Πρίντεζη, Program Manager της Ashoka Greece παρουσίασε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Καταπολέμηση της Ενεργειακής Φτώχειας», που έχει ως στόχο να εντοπίσει και να υποστηρίξει 15 κοινωνικούς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.

Την εκδήλωση παρακολούθησε αρκετός κόσμος και στο τέλος έγινε συζήτηση με τους εισηγητές. Πηγή: CNN Greece

Εκπροσωπώντας το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) ο Δρ. Χρήστος Τουρκολιάς, τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την καταπολέμηση του προβλήματος που βασίζεται σε τρεις πυλώνες: αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική, ενημέρωση και εκπαίδευση, ανάπτυξη κατάλληλων χρηματοδοτικών μηχανισμών.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο κύριος Διονύσης Ποτουρίδης, Sales Account Executive & Energy Consultant, εκπροσωπώντας το Schneider Electric Foundation, ο οποίος ανέφερε ότι η αυξητική τάση του πληθυσμών των πόλεων καθιστά επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης «έξυπνων» λύσεων ενέργειας.

Το παράδειγμα της Σίφνου

Μία τέτοια έξυπνη λύση ενέργειας παρουσίασε ο κύριος Γιάννης Γκύλλης από τη Συνεταιριστική Εταιρία Σίφνου (ΣΕΣ) και ενημέρωσε το κοινό για τη δράση του πρώτου συνεταιρισμού πολιτών στην Ελλάδα με στόχο την ενεργειακή αυτονομία του τόπου, μέσω της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στη Σίφνο οι άνθρωποι του συνεταιρισμού επεξεργάζονται ένα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής και διαδιανομής ενέργειας που θα αξιοποιεί τον ήλιο, τον αέρα και το θαλασσινό νερό μέσω ταμιευτήρα ο οποίος θα τροφοδοτείται και αυτός με ενέργεια από ανεμογεννήτριες. Η ΣΕΣ είναι μέλος του διεθνούς δικτύου ενεργειακών συνεταιρισμών Enercoop, ιδρυτής του οποίου είναι ο Julien Noe, Ashoka Fellow.,

Τέλος, ο Δρ. Βασίλης Νικολόπουλος από την ελληνική εταιρία Intelen μίλησε για τον καίριο ρόλο της τεχνολογίας στην εξοικονόμηση ενέργειας, τονίζοντας την αναγκαιότητα ένταξης δράσεων για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, στα προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των ενεργειακών παρόχων.

Την παρουσίαση και το συντονισμό της συζήτησης έκανε η κυρία Σόνια Χαϊμαντά, δημοσιογράφος με ενεργή παρουσία σε θέματα τεχνολογίας και ενέργειας ενώ χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν το CNN Greece

O κ. Χρήστος Τουρκολίας, εκπροσωπώντας το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τόνισε την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη στρατηγική καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας. Πηγή CNN Greece

Τι είναι η Ashoka

Ο μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός Ashoka αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο κοινωνικών επιχειρηματιών παγκοσμίως που εφαρμόζουν στην πράξη καινοτόμες ιδέες με στόχο την κοινωνική αλλαγή και την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων.
Ο οργανισμός δραστηριοποιείται σε 88 χώρες και έχει υποστηρίξει και εντάξει στο παγκόσμιο δίκτυό του πάνω από 3.000 κορυφαίους κοινωνικούς επιχειρηματίες (Αshoka Fellows), μεταξύ των οποίων και δύο κατόχους βραβείων Νόμπελ Ειρήνης (Kailash Satyarthi και Mohammad Yunus).
Το όραμα του οργανισμού είναι να ενθαρρύνει τους πολίτες όλου του κόσμου να σκέφτονται και να δρουν ως φορείς αλλαγής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ