INSIGHTS

Άδωνις Γεωργιάδης: 3+1 λόγοι που η ανάπτυξη θα είναι πάνω από 5% το 2022

Άδωνις Γεωργιάδης: 3+1 λόγοι που η ανάπτυξη θα είναι πάνω από 5% το 2022
Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Το 2021 η ελληνική οικονομία κατάφερε να συγκαταλέγεται στις 3-4 χώρες της Ευρώπης που θα έχουν καλύψει – σε μεγάλο βαθμό - τη ζημία που υπέστησαν το 2020 από την κρίση του κορονοϊού.

Χωρίς βεβαίως, να έχουμε ακόμη τα τελικά στοιχεία, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2021 θα είναι υψηλός, πάνω και από τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις.

Αυτό δεν ήταν ούτε αυτονόητο, ούτε δεδομένο και, αναμφίβολα, πρόκειται για εθνική επιτυχία. Αρκεί αυτό; Προφανώς και όχι. Οι στόχοι μας είναι πολύ υψηλοί για τα χρόνια που έρχονται. Για το 2022 η δική μου εκτίμηση είναι ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα υπερβεί το 5%.

Χωρίς να παραβλέπω ή να υποτιμώ τους κλυδωνισμούς που προκαλούν στην παγκόσμια οικονομία οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις ως αποτέλεσμα κυρίως του ράλι των διεθνών τιμών στην ενέργεια και δευτερευόντως της αύξησης των πρώτων υλών και του κόστους μεταφοράς εμπορευμάτων, πιστεύω ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να αποτελέσει και πάλι τη θετική έκπληξη.

Εδράζω αυτήν την εκτίμησή μου σε 3+1 λόγους:

  • Τουρισμός: αναμένουμε φέτος μια πάρα πολύ καλή σεζόν - στο βαθμό προφανώς που δεν θα υπάρξει αρνητική εξέλιξη στο υγειονομικό πεδίο. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρω μόνο: το 2019 οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ήταν 7. Το 2020, λόγω κορονοϊού, μόλις μία, το 2021 ήταν 17, ενώ το 2022 είναι προγραμματισμένες 56 αφίξεις.
  • Εξαγωγές αγαθών: μετά το ρεκόρ όλων των εποχών που σημειώθηκε στο 11μηνο του 2021 (36,3 δις ευρώ), οι εξαγωγές οδεύουν το 2022 για νέο ιστορικό ρεκόρ με διψήφιο ποσοστό αύξησης.
  • Ιδιωτική κατανάλωση: η περαιτέρω αύξηση της απασχόλησης, η διπλή αύξηση στον κατώτατο μισθό και η χρήση μέρους των συσσωρευμένων καταθέσεων πρόκειται να επιδράσουν θετικά στο ρυθμό αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης.
  • Επενδύσεις: ο στόχος για το 2022 είναι ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου να αυξηθεί κατά 21,9%, επίδοση που, εφ’ όσον επιτευχθεί, θα αποτελεί την υψηλότερη αύξηση των τελευταίων 27 ετών.

Θεωρώ το στόχο επιτεύξιμο αν ληφθούν υπ’ όψιν

  • Η δυναμική του 2021 όταν οι επενδύσεις εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 11,7% στο σύνολο του έτους μετά την αύξηση κατά 18,1% το 3ο τρίμηνο και κατά 12,9% το 2ο τρίμηνο.
  • Το πρωτόγνωρο επενδυτικό ενδιαφέρον.
  • Τους πόρους που έχουμε φέτος στη διάθεσή μας κι είναι οι περισσότεροι που είχαμε ποτέ – πρόκειται αθροιστικά για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ 2014-20, του νέου ΕΣΠΑ 2021-27, του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και των ιδιωτικών επενδύσεων μέσω του νέου Αναπτυξιακού Νόμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων πρόκειται να αξιοποιηθούν φέτος πόροι ύψους 11 δις ευρώ, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ τουλάχιστον 18 ετών.
  • Εάν σ’ αυτά συνυπολογίσουμε την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσω της απλοποίησης των αδειοδοτικών διαδικασιών και των μειώσεων φόρων και εισφορών, τις νέες μεταρρυθμίσεις και τις επιδόσεις της χώρας τα τελευταία 2,5 χρόνια (αναφέρω ενδεικτικά στον τομέα αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης: υπερτριπλασιασμός των εγκρίσεων επενδύσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο, πρωτιά στο ΕΣΠΑ μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ), τότε υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να αποδειχθεί το 2022 εξαιρετική χρονιά για τη χώρα μας.

Έχουμε όχι μόνο την ευκαιρία αλλά θα έλεγα την ιστορική ευθύνη να τα καταφέρουμε.

* Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ