Χιονοδρομικά: λευκές κορυφές με ...βουνά δυσκολίες
INSIGHTS

Χιονοδρομικά: λευκές κορυφές με ...βουνά δυσκολίες

Μπορεί ο τουρισμός στην Ελλάδα να έχει σχεδόν ταυτιστεί με το “ατέλειωτο ελληνικό καλοκαίρι”, αλλά η χώρα μας δεν είναι μόνο παραλίες, νησιά και απέραντο γαλάζιο. Είναι και τα βουνά της που τον χειμώνα ειδικά, προσφέρουν πολλές προτάσεις για τουρισμό κοντά στη φύση και μεταξύ αυτών πολλές επιλογές για όσους αγαπούν το σκι.

Για να επισκεφτεί μάλιστα κανείς ένα χιονοδρομικό κέντρο δεν χρειάζεται απαραίτητα να κάνει σκι. Και μόνο η ομορφιά των χιονισμένων πλαγιών και η παρεΐστικη ατμόσφαιρα στα ορεινά σαλέ αρκούν για μία εξόρμηση.

Η Ελλάδα έχει είκοσι δύο χιονοδρομικά κέντρα, τα περισσότερα στη Βόρειο Ελλάδα που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται αντιμέτωπα με τρεις μεγάλες προκλήσεις. Την οικονομική κρίση, που στερεί εισόδημα από τους εν δυνάμει επισκέπτες και οι οποίοι αναγκαστικά περιορίζουν τις εξορμήσεις, τον ανταγωνισμό με τη Βουλγαρία που διαθέτει πολύ καλές χιονοδρομικές υποδομές και χαμηλές τιμές και τρίτον τον καιρό.

Οι υψηλές θερμοκρασίες τα τελευταία χρόνια έχουν σαν αποτέλεσμα λιγότερο χιόνι, λιγότερες μέρες χιονοκάλυψης και φυσικά λιγότερες μέρες δουλειάς για τα χιονοδρομικά. Σε κάποιες περιπτώσεις ο αριθμός των ημερών λειτουργίας χιονοδρομικών (αποκλειστικά για σκι) έχει μειωθεί έως και κατά 60% σε σχέση με πριν τρία ή τέσσερα χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα μέσα Δεκεμβρίου, μόλις τέσσερα χιονοδρομικά σε όλη την Ελλάδα ήταν ανοιχτά για σκι, ενώ για τα υπόλοιπα αναμένεται εναγωνίως μία καλή χιονόπτωση για να ανοίξουν.

Ανάγκη πλέον το τεχνητό χιόνι

Μία από τις σημαντικές ελλείψεις στα χιονοδρομικά της Ελλάδας είναι η τεχνητή χιονοκάλυψη που με τις παρούσες καιρικές συνθήκες κρίνεται πλέον απαραίτητη. Μόνο τρία χιονοδρομικά, το Καϊμακστσαλάν, τα 3-5 Πηγάδια και το Πισοδένδρι διαθέτουν μηχανήματα τεχνητού χιονιού ενώ υπάρχουν σχέδια για τεχνητό χιόνι τόσο στο χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού όσο και στον Παρνασσό.

Ανάλογη πρόταση συζητείται και από το χιονοδρομικού κέντρο Βελουχίου, όπως είπε στο CNN Greece ο πρόεδρος του Κέντρου, κ. Κωνσταντίνος Λιάπης, η οποία μάλιστα ίσως υλοποιηθεί του χρόνου.

Η τεχνητή χιονοκάλυψη είναι καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για την επιμήκυνση της χιονοδρομικής περιόδου αλλά και για την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού τουριστών από το εξωτερικό.

Κι αυτό γιατί όσοι αγαπούν το σκι, προτιμούν να οργανώνουν το ταξίδι τους και τις διακοπές τους νωρίς και θέλουν να ξέρουν ότι την περίοδο επιθυμούν, θα υπάρχει σίγουρα χιόνι. Ο καιρός ωστόσο μπορεί να προκαλεί τώρα προβλήματα, αλλά δεν ανησυχούν όλοι οι επαγγελματίες των χειμερινών σπορ.

Όπως είπε στο CNN Greece o κ. Λεωνίδας Σπυρόπουλος, γενικός διευθυντής του χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, “η χαμηλή χιονόπτωση είναι ένα περιοδικό φαινόμενο που κάνει κύκλους. Και πριν δέκα χρόνια είχαμε ανάλογες καιρικές συνθήκες αλλά μετά επανήλθαμε στα γνωστά ικανοποιητικά επίπεδα”.

Ο ανταγωνισμός βεβαίως είναι σκληρός. Αφενός γιατί υπάρχει η γειτονική Βουλγαρία με το Μπάνσκο το οποίο είναι πολύ καλά οργανωμένο, έχει περισσότερο χιόνι, βρίσκεται σχετικά κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα και προσφέρει πακέτα από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές και αφετέρου γιατί όπως είπε στο CNN Greece o κ. Λιάπης, “στην Ελλάδα έχουμε πολλά χιονοδρομικά και θα πρέπει κάποια στιγμή να μπουν προτεραιότητες”.

Αναβάθμιση υπηρεσιών

Ωστόσο τα χιονοδρομικά στην Ελλάδα λειτουργούν, έστω και λιγότερες μέρες σε σχέση με πριν μερικά χρόνια και ο αριθμός των επισκεπτών, με βάση στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ, πλησιάζει τις 500.000.

Σκοπός, λοιπόν, θα ήταν να αυξηθεί αυτό το νούμερο και για να συμβεί, θα πρέπει η επενδυτική κοινότητα να αρχίσει να βλέπει την Ελλάδα και ως προορισμό για χειμερινό τουρισμό, αλλά και οι ιδιοκτήτες των χιονοδρομικών να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί όσων αφορά τις τιμές και τις υπηρεσίες που παρέχουν. Επίσης, τα χιονοδρομικά που βρίσκονται στη βόρειο Ελλάδα κοντά στα σύνορα με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, να εκμεταλλευθούν το γεγονός ότι στις συγκεκριμένες χώρες δεν υπάρχουν χιονοδρομικές υποδομές και μπορούν να προσελκύσουν τουρισμό από αυτές.

Μιλώντας στο CNN Insights, επαγγελματίες του χειμερινού τουρισμού τόνισαν ότι το πρώτο βήμα για να γίνει ανταγωνιστικό το ελληνικό “χιονοδρομικό προϊόν” είναι οι υποδομές. Εγκαταστάσεις, καταλύματα και ευκολότερη πρόσβαση. Με την Εγνατία οδό και την Ιωνία που αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, η πρόσβαση πλέον στα χιονοδρομικά γίνεται κατά πολύ ευκολότερη. Μένει η αναβάθμιση των υποδομών και η προβολή του χιονοδρομικού τουρισμού στο εξωτερικό σε διεθνείς εκθέσεις.

Όπως είπε στο CNN Greece o κ. Λιάπης, φέτος ο Δήμος Καρπενησίου συμμετείχε με την ελληνική αποστολή σε δύο εκθέσεις στη Γερμανία και στη Μ. Βρετανία και ήδη το ενδιαφέρον από το εξωτερικό έχει αυξηθεί.

Όσων αφορά τώρα τις τιμές, όλα σχεδόν τα χιονοδρομικά προσπαθούν να προσφέρουν ελκυστικότερες τιμές και εκπτωτικά πακέτα με κάρτες μελών και προσφορές, ενώ τα πιο οργανωμένα προσπαθούν να συνεργάζονται με τις τοπικές κοινωνίες για ολοκληρωμένα πακέτα διαμονής και σκι, ώστε να συμπιεστεί περαιτέρω το κόστος για τον επισκέπτη.


Τα χιονοδρομικά με μία ματιά

Καϊμακτσαλάν


Είναι το χιονοδρομικό με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην Ελλάδα γεγονός που του δίνει πολύ καλή ποιότητα χιονιού. Επιπλέον η χιονοδρομική σεζόν διαρκεί πάντα περισσότερο. Το κέντρο διαθέτει δεκατρείς πίστες και όλες τις υπηρεσίες, (ενοικίαση, εκπαιδευτές, σαλέ, καταλύματα) και δυνατότητα για μια ακόμη σειρά από δραστηριότητες και εξορμήσεις στην περιοχή. Είναι ένα από τα δύο χιονοδρομικά που διαθέτουν τεχνητό χιόνι.

Απέχει 37 χιλιόμετρα από την Έδεσσα και 140 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Οι Αθηναίοι θα πρέπει να συνδυάσουν την εκδρομή τους με αρκετές μέρες παραμονής καθώς τα χιλιόμετρα είναι πολλά (660) για να πάρει κανείς την απόφαση να τα κάνει επί δύο, σαββατοκύριακο ή τριήμερο. Είναι επίσης αρκετά οικονομικό καθώς στην υψηλή περίοδο το εισιτήριο για τον ενήλικα κοστίζει από 10 έως 15 ευρώ και στην χαμηλή περίοδο από 7 έως 10 ευρώ. Υπάρχουν φυσικά και οι προσφορές και τα οικογενειακά εισιτήρια με αρκετά συμφέρουσες τιμές.

Θάνος Παναγιωτόπουλος (Καϊμακτσαλάν): «Κρατάμε τις ίδιες τιμές από το 2013»

Το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλάν είναι το πρώτο που άνοιξε φέτος. Με τη βοήθεια τεχνητού χιονιού ξεκίνησε την λειτουργία τους στις αρχές του Δεκέμβρη και όπως είπε στο CNN Greece, o κ. Θάνος Παναγιωτόπουλος, σύντομα αναμένονται χιονοπτώσεις που σταδιακά θα καλύψουν και τις υπόλοιπες πίστες.

Τα γύρω χωριά έχουν ήδη πολύ υψηλή πληρότητα κρατήσεων και όπως λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος το χιονοδρομικό κέντρο είναι “η ναυαρχίδα” της ανάπτυξης για την περιοχή καθώς μαζί με αυτό δουλεύουν εκατοντάδες επαγγελματίες κατά τη χειμερινή περίοδο.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη

Καρπενήσι


Στις αρχές Δεκεμβρίου τα καταλύματα του Καρπενησίου είχαν πληρότητα που άγγιζε το 80%. Το χιονοδρομικό του Βελουχίου είναι από τα “αγαπημένα” των σκιέρ και τα τελευταία χρόνια έχει προσχωρήσει σε αρκετές επενδύσεις αναβάθμισης. Είναι ένα από τα παλαιότερα χιονοδρομικά της χώρας και διαθέτει πέντε αναβατήρες, δεκαοκτώ πίστες με όλα τα επίπεδα δυσκολίας και τέσσερις ελεύθερες διαδρομές. Διαθέτει όλες τις υπηρεσίες και δυνατότητα διαμονής σε ορειβατικό καταφύγιο. Το χιονοδρομικό βρίσκεται σε απόσταση μόλις δέκα χιλιομέτρων από το Καρπενήσι, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ δεκάδων καταλυμάτων στον επισκέπτη. Επίσης διοργανώνει βραδιές με νυχτερινό σκι και διαθέτει μπαρ που κάνει πάρτι στη χιονισμένη πίστα.

Το εισιτήριο κοστίζει 20 ευρώ για τους ενήλικες τα σαββατοκύριακα και τις αργίες και 12 ευρώ τις καθημερινές, υπάρχουν εκπτώσεις γι φοιτητές και μαθητές, οικογενειακά εισιτήρια εβδομαδιαίες και ετήσιες κάρτες. Η ενοικίαση εξοπλισμού ξεκινά από τα 12 ευρώ.

Κωνσταντίνος Λιάπης (Βελούχι): Για τα Χριστούγεννα έχουμε πληρότητα 80%

Η μείωση της χιονοδρομικής περιόδου λόγω υψηλών θερμοκρασιών, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα χιονοδρομικά κέντρα, όπως λέει ο πρόεδρος του χιονοδρομικού Κέντρου Βελουχίου κ. Κωνσταντίνος Λιάπης.

Τα τελευταία χρόνια το χιονοδρομικό του Βελουχίου έχει μια απροσδόκητη αύξηση ξένων τουριστών κυρίως από το Ισραήλ και τις Αραβικές χώρες και σύμφωνα με τον κ. Λιάπη υπάρχει δυνατότητα για προσέλκυση περισσότερων ξένων τουριστών σε σταθερή βάση, με την προϋπόθεση ότι οι επαγγελματίες του χειμερινού τουρισμού θα αναβαθμίσουν σημαντικά τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Ο κ. Λιάπης θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει ίσως περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα από όσα μπορεί να συντηρήσει και αυτό θα πρέπει να απασχολήσει τόσο τους επιχειρηματίες όσο και τις τοπικές κοινωνίες άμεσα.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη

Καλάβρυτα


Επίσης πολύ κοντά στην Αθήνα, με πολύ καλή οργάνωση έντεκα πίστες και οκτώ αναβατήρες. Οργανώνει τακτικά διάφορες δραστηριότητες όπως βραδινό σκι και πεζοπορίες και όπως και ο Παρνασσός προσφέρει πολλές δυνατότητες για τους επισκέπτες λόγω της θέσης του. Βόλτα με τον οδοντωτό, πεζοπορία στο φαράγγι του Βουραϊκού, θρησκευτικό τουρισμό, επίσκεψη στο σπήλαιο των Λιμνών κα.

Διαθέτει δύο σαλέ, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού, σχολή εκμάθησης σκι και κάθε χρόνο υποδέχεται περίπου 150.000 επισκέπτες, σκιέρ και μη. Το χιονοδρομικό των Καλαβρύτων συνεργάζεται με την τοπική κοινωνία της περιοχής και έχει δημιουργήσει ένα on line σύστημα κρατήσεων το οποίο προφέρει ολοκληρωμένα πακέτα αλά καρτ με διαμονή, φαγητό και σκι.

Οι τιμές για τους ενήλικες ξεκινούν από 18 ευρώ για τα σαββατοκύριακα, τις αργίες και την περίοδο των Χριστουγέννων και από 10 ευρώ τις υπόλοιπες ημέρες.

Λεωνίδας Σπυρόπουλος (Καλάβρυτα): Τα χιονοδρομικά κέντρα δίνουν ζωή και ανάπτυξη στην περιφέρεια

“Τα χιονοδρομικά κέντρα δεν πρέπει να τα βλέπουμε μόνο στο πλαίσιο της λειτουργίας μιας οποιασδήποτε επιχείρησης γιατί πέρα από τις θέσεις εργασίας που δίνουν, ενισχύουν την οικονομική ζωή σε μια ολόκληρη περιοχή”, λέει στο CNN Greece o κ. Λεωνίδας Σπυρόπουλος, γενικός διευθυντής του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων.

Κάθε χρόνο επισκέπτονται τα Καλάβρυτα περίπου 55.000 χιονοδρόμοι, άνθρωποι δηλαδή που κάνουν χρήση των χιονοδρομικών εγκαταστάσεων του κέντρου και από 100.000 έως 150.000 επισκέπτες που κάνουν χρήση των υπολοίπων εγκαταστάσεων.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ

3-5 πηγάδια

Ένα ακόμη από τα μεγάλα χιονοδρομικά της Β. Ελλάδας και με τα καλύτερα μηχανήματα για τεχνητό χιόνι με 20 “κανόνια” (μηχάνημα που παράγει χιόνι). Ένα από τα καλύτερα οργανωμένα και φιλοξενεί συχνά και διεθνείς αγώνες. Διαθέτει 11 πίστες μήκους εννέα χιλιομέτρων και έξι αναβατήρες. Στα 3-5 Πηγάδια λειτουργεί ξενοδοχείο και ξενώνας, ενώ εκτός από τα χειμερινά σπορ, είναι ιδανικό και για ορειβασία, πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία, αιωροπτερισμό και αλεξίπτωτο πλαγιάς. Το συγκεκριμένο χιονοδρομικό έχει πολλούς επισκέπτες από το εξωτερικό και εξυπηρετεί κυρίως τη Βόρειο Ελλάδα. Στα αρνητικά του ότι δεν έχει ενημερωμένη ιστοσελίδα ώστε να πάρει ο εν δυνάμει επισκέπτης περισσότερες πληροφορίες.

Το εισιτήριο κοστίζει μεταξύ 12 και 16 ευρώ και η ενοικίαση εξοπλισμού από 15 ευρώ.

Γιώργος Μητσιάνης (3-5 Πηγάδια): Το τεχνητό χιόνι βοηθά μόνο αν υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες

Με την βοήθεια τεχνητής χιονοκάλυψης ξεκίνησε η φετινή χρονιά και στο χιονοδρομικό κέντρο 3-5 πηγάδια του νομού Ημαθίας. Όπως λέει στο CNN Greece, o πρόεδρος της εταιρίας Capitol IKE που διαχειρίζεται εφέτος το χιονοδρομικό, “η τεχνητή χιονοκάλυψη βοηθά πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια που δεν έχουμε πολλές χιονοπτώσεις, με την προϋπόθεση ωστόσο να είναι χαμηλές οι θερμοκρασίες.”

Τα σαββατοκύριακα, όπως μας λέει ο κ. Μητσιάνης, το χιονοδρομικό έχει 4.000 έως 5.000 επισκέπτες που είναι ένα ικανοποιητικό νούμερο αν και τα τελευταία χρόνια η κίνηση έχει πέσει λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και λόγο του ότι ως χώρα έχουμε λιγότερα χιόνια.

Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος με τη Βουλγαρία τονίζει επίσης ο κ. Μητσιάνης καθώς η γειτονική χώρα έχει το Μπάνσκο το οποίο, όπως λέει, είναι πολύ καλά οργανωμένο κέντρο.

Το χιονοδρομικό 3-5 πηγάδια, έχει επισκέπτες από όλο τον κόσμο τονίζει ο κ. Μητσιάνης και θα μπορούσε να επεκταθεί η τουριστική περίοδος αν υπάρχουν χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Το ζητούμενο όμως για να έρθουν περισσότεροι τουρίστες από το εξωτερικό είναι να βελτιωθούν οι υποδομές όπως καταλύματα, πρόσβαση και επικοινωνίες, ('Ιντερνετ, 4G)

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ

Φώτης Σαράφης (Ανήλιο Μετσόβου): Τα χιονοδρομικά της Ελλάδας υστερούν σε υποδομές

Ικανοποιητική είναι η τουριστική κίνηση στο χιονοδρομικό κέντρο Ανηλίου, το νεότερο στην Ελλάδα, που φέτος κλείνει πέντε χρόνια λειτουργίας. Το Ανήλιο έχει το πλεονέκτημα να βρίσκεται πολύ κοντά στο Μέτσοβο που αποτελεί παραδοσιακά χειμερινό προορισμό για χιλιάδες κόσμο, και έτσι έχει επισκέπτες που δεν ενδιαφέρονται μόνο για σκι.

Όπως λέει στο CNN Greece ο κ. Φώτης Σαράφης, υπεύθυνος του χιονοδρομικού Ανηλίου, το Κέντρο βρίσκεται σε σημείο που αποτελεί πόλο έλξης και για τους Αλβανούς τουρίστες, καθώς η Αλβανία δεν έχει καθόλου χιονοδρομικές υποδομές.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη

Παρνασσός


Το Γκστάαντ της Ελλάδας. Το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας με το πλεονέκτημα -αλλά και μειονέκτημα για όσους προτιμούν κάτι πιο ήσυχο – ότι απέχει μόλις δύο ώρες από την Αθήνα (180 χλμ) . Πλήρως οργανωμένο με 19 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 10 μονοπάτια και τρεις μίνι πίστες αρχαρίων όλων συνολικού μήκους περίπου 36 χιλιομέτρων, ενώ διαθέτει δεκατρείς αναβατήρες. Διαθέτει δύο σαλέ για καφέ και φαγητό, σχολές εκμάθησης σκι, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού και υπηρεσία φύλαξης για παιδιά.

Είναι δίπλα σχεδόν στην κοσμική Αράχωβα που το χειμώνα είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους Αθηναίους με πολλές επιλογές και έντονη νυχτερινή ζωή.

Το χιονοδρομικού του Παρνασσού που ανήκει στην Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου τα τελευταία δύο χρόνια προχώρησε σε ένα επενδυτικό σχέδιο που προσεγγίζει τα 30 εκατομμύρια ευρώ στο οποίο περιλαμβάνονταν, ο εκσυγχρονισμός των αναβατήρων του με την προσθήκη αναβατήρων τύπου combi, από τους πλέον σύγχρονους στον κόσμο, την αναβάθμιση του συστήματος πυροπροστασίας, την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του και την εγκατάσταση σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1,8 MW που θα εξασφαλίζει την ενεργειακή αυτονομία του Χιονοδρομικού. Η ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού εντάχθηκε στο πρόγραμμα επενδύσεων στον τουρισμό ύψους 112 εκατομμυρίων ευρώ από το πακέτο Γιούνκερ που εγκρίθηκε τον περασμένο Μάιο.

Από φέτος στον Παρνασσό λειτουργεί και ηλεκτρονικό σύστημα αγοράς εισιτηρίων μέσω ίντερνετ για όσους θέλουν να αποφύγουν την ουρά στο ταμείο. Οι τιμές του Παρνασσού είναι υψηλότερες σε σχέση με άλλα χιονοδρομικά και ξεκινούν από 24 ευρώ για τον ενήλικα τις αργίες και τα σαββατοκύριακα και από 12 ευρώ τις υπόλοιπες μέρες. Υπάρχουν φυσικά προσφορές για φοιτητές, αθλητές και παιδιά όπως και συνδυαστικά εισιτήρια με εκπτώσεις.


Βασιλίτσα


Είναι από τα χιονοδρομικά που συνήθως ανοίγουν από τα πρώτα κάθε χρόνο. Έχει το πλεονέκτημα ότι βρίσκεται σε μια μαγευτική τοποθεσία στις πλαγιές της Πίνδου και η σεζόν του διαρκεί αρκετά καθώς το χιόνι είναι πολύ μέχρι την Άνοιξη. Βρίσκεται σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από τα Γρεβενά και η περιοχή διαθέτει δεκάδες ξενώνες στα γύρω χωριά. Διαθέτει επτά αναβατήρες και 16 πίστες και τη μεγαλύτερη πίστα αρχαρίων στην Ελλάδα. Έχει δύο σαλέ, όλες τις υπηρεσίες και ευκολίες για τον σκιέρ και είναι από τα πιο οικονομικά καθώς το εισιτήριο για τους ενήλικες κοστίζει 13 ευρώ τα σαββατοκύριακα και τις αργίες και 10 ευρώ τις καθημερινές. Ανάλογα, προς τα κάτω διαμορφώνονται οι τιμές για παιδιά και φοιτητές.

Σέλι


Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, είναι το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της Χώρας. Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι Πανελλήνιοι Αγώνες Χιονοδρομίας. Απέχει 24 χιλιόμετρα από τη Βέροια, 20 χιλιόμετρα από τη Νάουσα, 95 από τη Θεσσαλονίκη και 74 από τη Κοζάνη, αποστάσεις που το καθιστούν από τις πρώτες επιλογές για τους βορειοελλαδίτες. Διαθέτει 10 αναβατήρες, οι τέσσερις για παιδιά και δεκαοχτώ πίστες όλων των επιπέδων δυσκολίας. Στο Σέλι λειτουργεί ειδική ομάδα ασφάλειας και διάσωσης για παν ενδεχόμενο και πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο.

Για όσους δεν θέλουν απαραίτητα να κάνουν σκι, το Σέλι διαθέτει μονοπάτια ορειβασίας και διασχίζεται από το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4. Οι τιμές του είναι επίσης από τις χαμηλότερες με το εισιτήριο για τον ενήλικα να είναι στα 13 ευρώ τις αργίες και στα 10 ευρώ τις καθημερινές, υπάρχουν ειδικές τιμές για αθλητές και αθλητικούς συλλόγους και για σχολεία.

Άλλα χιονοδρομικά κέντρα

Αν οι θερμοκρασίες συνεχίσουν να πέφτουν όπως μας λέει η ΕΜΥ μέχρι το τέλος του χρόνου τα περισσότερα χιονοδρομικά στην Ελλάδα θα έχουν αρκετή ποσότητα χιονιού για να ανοίξουν οι πίστες. Οι λάτρεις των χειμερινών σπορ αλλά και όσοι αγαπούν το χιόνι και τις εκδρομές στο βουνό έχουν αρκετές επιλογές πέρα από τα μεγάλα χιονοδρομικά κέντρα αρκεί να έχουν διάθεση για λίγα χιλιόμετρα παραπάνω. Η βόρειος Ελλάδα φυσικά λόγω βουνών και χαμηλότερων θερμοκρασιών είναι σε “πλεονεκτική θέση”, διαθέτοντας τα περισσότερα χιονοδρομικά.

Οι κάτοικοι της Θράκης έχουν κοντά τους το πολύ οργανωμένο και με πολλές πίστες χιονοδρομικό του Φαλακρού ή το μικρότερο του Λαϊλιά κοντά στις Σέρρες. Όσοι επιλέξουν τον Παρνασσό και έχουν διάθεση πέρα από το μεγαλύτερο χιονοδρομικό της Ελλάδας μπορούν να επισκεφθούν και τον Γεροντόβραχο που βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού.


Στην Πελοπόννησο εκτός από τα Καλάβρυτα υπάρχει το χιονοδρομικό του Μαίναλου με 7 πίστες και το μικρότερο της Ζήρειας, πάνω από τα Τρίκαλα Κορινθίας. Και στα τρία χιονοδρομικά της Πελοποννήσου έχουν πέσει τα πρώτα χιόνια και αναμένεται να ανοίξουν.

Σε Ήπειρο και Θεσσαλία υπάρχουν επίσης αρκετές επιλογές. Πρωταγωνιστεί το Πήλιο με ένα καλά οργανωμένο χιονοδρομικό και το Μέτσοβο που διαθέτει τρία χιονοδρομικά στην ευρύτερη περιοχή. Το Ανήλιο που είναι το νεώτερο στην Ελλάδα και τα μικρότερα, του Προφήτη Ηλία και το Καρακόλι. Μια ακόμη επιλογή είναι το χιονοδρομικό του Ολύμπου το οποίο όμως είναι του στρατού και η είσοδος γίνεται κατόπιν άδειας. Υπάρχει τέλος και το μικρότερο χιονοδρομικό του Περτουλίου, που είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός για το χειμώνα.

Στη Μακεδονία τέλος, εκτός από τα γνωστά μεγάλα χιονοδρομικά υπάρχουν οι επιλογές του Ελατοχωρίου κοντά στην Κατερίνη και άλλα δύο κοντά στην Καστοριά, το Βίτσι και το Πισοδένδρι το οποίο διαθέτει και τεχνητή χιονοκάλυψη.

Παρνασσός 2234022700 www.parnassos-ski.gr

Καλάβρυτα2692024452 www.kalavrita-ski.gr

Σέλι23310-49226,26237 www.seli-ski.gr

3-5 Πηγάδια 2332044300 www.3-5pigadia.gr

Πήλιο2428089021 www.pelionski.gr

Βασιλίτσα 2462076530, 84850 www.vasilitsa.com

Βελούχι2237022002 www.velouxi.gr

Καϊμακτσαλάν2381032000 kaimaktsalan.gr

Λαϊλιάς 23210-62400-58783 www.lailias.com

Πισοδέρι 23850 45800 www.vigla-ski.gr

Φαλακρό25220-41811 falakro-skicenter.blogspot.gr

Μαίναλο6985063909 www.mainaloski.gr

Γεροντόβραχος6937104541

Περτούλι24340-91385

Ελατοχώρι23510-72200 www.elatohori-ski.gr

Ανήλιο Μετσόβου6980760850 www.anilio-ski.gr

Προφ. Ηλίας Μετσόβου265602911

Καρακόλι Μετσόβου2656041345

Όλυμπος24930-62163

Χρυσό Ελάφι Σελίου23310-49220 www.chrisoelafi.gr

Βίτσι Καστοριά24670-24884

Ζήρεια6944617255 www.orosziria

Κείμενο - Συνεντεύξεις: Κώστας Πλιάκος

Κάμερα- Μοντάζ: Περικλής Χατζηνάκος

Σκηνοθεσία: Σεραφείμ Ντούσιας

Eπιμέλεια longform: Τάσος Οικονόμου

Οργάνωση παραγωγής: Ανδρέας Παναγόπουλος