ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λύση που προβληματίζει από το ΚΑΣ για το Ελληνικό

Λύση που προβληματίζει από το ΚΑΣ για το Ελληνικό
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Μια συμβιβαστική λύση -η οποία, όμως, προβληματίζει- στην επένδυση στο Ελληνικό προκρίθηκε με ψήφους 15-1 από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η λύση αυτή συνίσταται στην ανακήρυξη ως αρχαιολογικής ζώνης τμήματος περίπου 280 στρεμμάτων, από τα συνολικά 6.200 στρέμματα της έκτασης. Σημειωτέον ότι παλαιότερη πρόταση αφορούσε στην κήρυξη, ως αρχαιολογικού χώρου, έκτασης 3.000 στρεμμάτων.

Τα μέλη του ΚΑΣ κλήθηκαν να ψηφίσουν στη βάση δύο εισηγήσεων, η πρώτη εκ των οποίων προέβλεπε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος έκτασης 700 στρεμμάτων και η δεύτερη εκ των οποίων προέβλεπε να κηρυχτεί αρχαιολογικός χώρος έκταση περίπου 280στρεμμάτων εν τέλει.

Η ψηφοφορία έγινε επί των δύο προτάσεων, καθώς η πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που ζητούσε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το 50% της έκτασης, απορρίφθηκε.

Με βάση τις πληροφορίες η πρόταση που εγκρίθηκε είναι η κήρυξη αρχαιολογικής ζώνης χωρίς μάλιστα περιορισμούς δόμησης, ενώ στο υπόλοιπο κομμάτι θα εφαρμοστεί το μνημόνιο που υπέγραψαν το υπουργείο Πολιτισμού με την Ελληνικό ΑΕ και προβλέπει τις ενέργειες που θα κάνει ο επενδυτής εαν βρεθούν αρχαία.

Εκείνο, ωστόσο, που προβληματίζει είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η έκταση των 280 στρεμμάτων βρίσκεται κοντά στη λεωφόρο Βουλιαγμένης και περιλαμβάνει το σημείο που σχεδιάζεται η κατασκευή μεγάλου εμπορικού κέντρου καθώς και κατοικιών.

Κατ' αρχήν ικανοποίηση εξέφρασε η κυβέρνηση για την εξέλιξη της συνεδρίασης του ΚΑΣ.

Πηγές του Μαξίμου ανέφεραν μετά τη συνεδρίαση του ΚΑΣ ότι γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το Συμβούλιο της Επικράτειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ