ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είδος πολυτελείας το πετρέλαιο για χιλιάδες νοικοκυριά το 2018

Είδος πολυτελείας το πετρέλαιο για χιλιάδες νοικοκυριά το 2018

Το 1 ευρώ το λίτρο αναμένεται να αγγίξει η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης εφέτος, έναντι 92 λεπτών το λίτρο πέρυσι. Ωστόσο, παρά την αύξηση της τιμής του καυσίμου, εφέτος οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα μειωθούν αισθητά.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου με την τιμή να επηρεάζεται αφενός από τη διακύμανση των διεθνών τιμών, αλλά και από την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου.

Να σημειωθεί πως η μέση τιμή του αργού πετρελαίου που αποτελεί βάση αναφοράς για τη διαμόρφωση των τιμών διαμορφώθηκε στα 42,8 δολάρια το βαρέλι το 2016, εφέτος προβλέπεται στα 51,9 δολάρια το βαρέλι και το 2018 στα 52 δολάρια το βαρέλι.

Πέρυσι η λιανική τιμή διαμορφώθηκε στα 92 - 93 λεπτά το λίτρο, συμπεριλαμβανομένου και του περιθωρίου κέρδους εταιρειών και πρατηριούχων που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας ήταν 10,6 λεπτά τον Απρίλιο, στη λήξη της περιόδου θέρμανσης.

Να σημειωθεί πως η κατανάλωση πετρελαίου βαίνει μειούμενη τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της βαθμιαίας διείσδυσης του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε το 2016 σε 1.199.550 μετρικούς τόνους, έναντι 2.908.247 μετρικών τόνων το 2010.

Εφέτος που οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα μειωθούν αισθητά αναμένεται και πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου. Το αναθεωρημένο Μνημόνιο προβλέπει την περικοπή του ετήσιου ποσού επιδότησης κατά 50%, η οποία θα διαμορφωθεί σε 47 εκατ. ευρώ, από 92 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σεζόν.

Αυτομάτως αυτό σημαίνει πως το επίδομα θέρμανσης θα το λάβουν τον Ιανουάριο λιγότερα νοικοκυριά ή στην περίπτωση που δεν αλλάξει ο αριθμός των δικαιούχων, θα μειωθεί το ύψος του επιδόματος. Δηλαδή οι δικαιούχοι να λαμβάνουν αισθητά μικρότερο επίδομα.

Σημειώνεται ότι πέρυσι περίπου 500.000 νοικοκυριά έλαβαν επίδομα πετρελαίου θέρμανσης από 37,50 έως 625 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ