ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goldman Sachs: Τα υψηλά πλεονάσματα αξιόπιστη στρατηγική για το χρέος

Goldman Sachs: Τα υψηλά πλεονάσματα αξιόπιστη στρατηγική για το χρέος
REUTERS/Brendan McDermid

Στην επισήμανση πως οι ελληνικές αρχές συνέβαλαν στη σταθεροποίηση του ελληνικού χρέους με πρωτογενή πλεονάσματα που υπερβαίνουν τις απαιτήσεις του προγράμματος και με τη χρήση εφάπαξ πηγών εσόδων για τη διαχείριση των αποπληρωμών του χρέους, προχωρεί η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η επενδυτική τράπεζα αναφέρει πως οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία λαμβάνουν πλέον χώρα σε ένα μακροοικονομικό πλαίσιο που είναι πιο ισχυρό στην απορρόφηση των αποσταθεροποιητικών κραδασμών. Ωστόσο, σημειώνει πως η πραγματική ανάπτυξη αμβλύνεται από τις προκλήσεις στο τραπεζικό σύστημα, την υψηλή φορολογική επιβάρυνση και την ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και σε παραγωγικούς τομείς κλειδιά.

«Η ονομαστική ανάπτυξη είναι πιθανό να παραμείνει μέτρια, με σημαντικές προκλήσεις ακόμα για την ελληνική οικονομία, αλλά σε ένα περιβάλλον με χαμηλότερη μεταβλητότητα και πιο σταθερό», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «ο δρόμος μπροστά δεν είναι εύκολος, αλλά η χώρα τουλάχιστον λειτουργεί σε πιο σταθερό μακροοικονομικό και θεσμικό πλαίσιο».

H Goldman Sachs εξηγεί ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε μια τυπική κατάσταση υψηλού χρέους, αφενός διότι το προφίλ του χρέους έχει μεγάλη λήξη με χαμηλό μέσο επιτόκιο, αφετέρου διότι η μεγάλη πλειονότητα του χρέους έχει μεταφερθεί σε υπερεθνικά ιδρύματα και αυτό συνεπάγεται χαμηλά επιτόκια και ευκολία επίλυσης ενδεχόμενων κρίσεων.

Στο σημείο αυτό αν και ξεκαθαρίζει πως «τα πρωτογενή πλεονάσματα, είναι η πιο αξιόπιστη από τις διάφορες διαθέσιμες επιλογές για τη μείωση του χρέους», προσθέτει πως τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν κοινωνικό κόστος το οποίο πρέπει να αντισταθμιστεί μακροπρόθεσμα για να διατηρηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης στους στόχους.

H Goldman Sachs εκτιμά ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) θα τερματιστεί πριν από την ενσωμάτωση των ελληνικών ομολόγων, σημειώνοντας ωστόσο πως αν η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης επιτευχθεί πριν από το 2018, θα μπορούσε εκ νέου να ανοίξει η δυνατότητα.

Σε κάθε περίπτωση, είτε τα ομόλογα εισαχθούν στο QE είτε όχι, η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης σταδιακά θα βελτιώσει την πρόσβαση στην αγορά ομολόγων, εν αναμονή των αποπληρωμών που προγραμματίζονται το 2019. Σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγορά, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί και την τελική άρση των ελέγχων κεφαλαίου.

Τέλος, η Goldman Sachs προειδοποιεί πως μια άστοχη χρονικά άρση των capital controls, θα μπορούσε να αποτελέσει δυνητικό σοκ, αρκετά μεγάλο ώστε να επιβραδυνθεί η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ