ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Σόιμπλε και όχι η Ελλάδα στο επίκεντρο του Eurogroup

Ο Σόιμπλε και όχι η Ελλάδα στο επίκεντρο του Eurogroup
REUTERS/Fabrizio Bensch/File Photo

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα αποστείλει έως τις 31 Οκτωβρίου στο EuroWorking Group τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αποπλήρωσε τα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 1,2 δισ. ευρώ προς τον ιδιωτικό τομέα, εξέφρασε σήμερα Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Βρυξέλλες ανέφερε πως θα ήταν καλό για τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας τα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων χρεών του Δημοσίου να κατατεθούν πριν από τις 31 Οκτωβρίου, ώστε η Ελλάδα να λάβει την ήδη εγκριθείσα δόση των 800 εκατ. ευρώ. «Είμαι σίγουρος πως αυτό θα συμβεί», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Να σημειωθεί πως εάν η Ελλάδα δεν καταθέσει στοιχεία που να δείχνουν πως έχει αποπληρώσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου έως τις 31 Οκτωβρίου τότε θα χρειαστεί νέες εγκρίσεις από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM για να λάβει τα χρήματα αυτά (και νέες κοινοβουλευτικές εγκρίσεις).

Ερωτηθείς για το Ελληνικό αποκάλεσε την επένδυση ως «σύμβολο κακοδιαχείρισης και καθυστέρησης» και ανέφερε ότι η Ελλάδα θα έχει τεράστια οφέλη από το να ξεμπλοκάρει αυτή η υπόθεση. «Πολύ μεγαλύτερα από την ίδια την επένδυση», είπε με νόημα.

Ο ίδιος αξιωματούχος είπε πως οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ. Όπως είπε θα έρθουν «κατά το Νοέμβριο». Πάντως πληροφορίες του CNN Greece τοποθετούν την έλευση των κλιμακίων στην Αθήνα στις 16 Οκτωβρίου.

«Έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση εντός του τρέχοντος έτους» δήλωσε ο αξιωματούχος.

Σχετικά με το γεγονός πως το Eurogroup του Λουξεμβούργου θα είναι το τελευταίο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο αξιωματούχος ανέφερε πως θα επιδοθούν ειδικές τιμές. «Είναι κρίμα κάποιος με τόσο καθαρό και αναλυτικό πνεύμα να αποχωρεί από το συμβούλιο», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ