ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 23 Οκτωβρίου στην Αθήνα οι επικεφαλής θεσμών

Στις 23 Οκτωβρίου στην Αθήνα οι επικεφαλής θεσμών
EUROKINISSI/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Στις 23 Οκτωβρίου αναμένεται να έλθουν στην Ελλάδα οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης. Θα παραμείνουν για δέκα ημέρες και εν συνεχεία θα επιστρέψουν στα τέλη Νοεμβρίου. Αν και όλες οι πλευρές έχουν θέσει το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου ως ορόσημο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η συνέχιση των συζητήσεων έως τον Ιανουάριο θεωρείται πλέον δεδομένη.

Η κυβέρνηση έχει βάλει ως στόχο να ολοκληρώσει έως τις 6 Νοεμβρίου το 80% των προαπαιτούμενων της αξιολόγησης, δηλαδή 76 από τα 95 προαπαιτούμενα, ωστόσο ο στόχος αυτός δύσκολα θα επιτευχθεί καθώς έως σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί καν πέντε από τα 95 μέτρα - ορόσημα.

Στο επίκεντρο της αξιολόγησης θα βρεθούν ο προϋπολογισμός του 2018 με τους δανειστές να θεωρούν πως ο ΕΦΚΑ θα εμφανίσει μικρότερο πλεόνασμα από αυτό που εκτιμά η κυβέρνηση, το ζήτημα των κόκκινων δανείων, με τους θεσμούς να θέλουν να δουν εν λειτουργία τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς , αλλά και ο μηχανισμός εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών που ακόμη δεν έχει πλήρως ενεργοποιηθεί.

Στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων οι θεσμοί αναμένεται να εστιάσουν στο ζήτημα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, για το οποίο ήδη η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας είναι σε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν.

Βασικό πρόσωπο της αξιολόγησης είναι η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, δεδομένου ότι κυβέρνηση και Ευρωπαίοι θεωρούν πως το Ταμείο θα θέσει πρόσθετα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις, κυρίως ως προς τη δημοσιονομική πορεία το 2018 και το 2019. Σε σχέση με τις τράπεζες το ΔΝΤ φαίνεται πως έχει βρει πεδίο συνεννόησης με την ΕΚΤ και πως το ζήτημα των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών θα ρυθμιστεί από τον SSM και την Τράπεζα της Ελλάδος χωρίς παρεμβολές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ