ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειωμένα τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το 2018

Μειωμένα τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το 2018
ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ

Στο 1,15 δισ. ευρώ τοποθετεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2018 τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις για το επόμενο έτος, ενώ εκτιμά πως εφέτος θα εισπραχθούν 1,5 δισ. ευρώ. Οι στόχοι αυτοί είναι αισθητά μειωμένοι σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής (ΜΠΔΣ 2018-2021) το οποίος προέβλεπε έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 2,15 δισ. ευρώ μέσα στο 2017 και 2,07 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2018 δεν κάνει καμία απολύτως αναφορά για τις αποκρατικοποιήσεις του 2018 και αρκείται μόνον σε μια αναφορά υπό την μορφή υποσημείωσης για τις εφετινές ιδιωτικοποιήσεις, σύμφωνα με την οποία, «το 2017 έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, όπως η παράδοση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport, η έγκριση της οικονομικής προσφοράς για την παράταση παραχώρησης του διεθνούς αεροδρομίου της Αθήνας και η ολοκλήρωση της πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ».

Να σημειωθεί πως το Μεσοπρόθεσμο, που είχε δοθεί προ πενταμήνου στη δημοσιότητα, προέβλεπε πως ειδικά για εφέτος, τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα προερχόντουσαν από διαγωνισμούς που έχουν ήδη κλείσει κατά τα προηγούμενα έτη (π.χ. ΟΠΑΠ, ψηφιακό μέρισμα, άδειες κινητής τηλεφωνίας), από διαγωνισμούς που έληξαν φέτος (περιφερειακά αεροδρόμια), από την πώληση ακινήτων (π.χ. ξενοδοχείο «Λητώ»), αλλά και από τους διαγωνισμούς που έκλεισαν μέσα στη χρονιά. Στους τελευταίους περιλαμβάνονται οι διαγωνισμοί των ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΛΘ, ΟΤΕ και ΕΕΣΣΤΥ.

Για το 2018 ανέφερε πως τα έσοδα θα προερχόντουσαν από την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στο ΔΑΑ, στα ΕΛΠΕ, στη Εγνατία Οδό κ.ά. Να τονισθεί πως στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής δεν γίνεται καμία αναφορά στην αποκρατικοποίηση του Ελληνικού, η προκαταβολή του οποίου, εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα ανέλθει σε 300 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ