ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δράσεις για εγκλωβισμένους εργαζομένους εξετάζει η κυβέρνηση

Δράσεις για εγκλωβισμένους εργαζομένους εξετάζει η κυβέρνηση
EUROKINISSI

Την εφαρμογή τριών προγραμμάτων παρέμβασης στην αγορά εργασίας, τα οποία θα εφαρμοστούν τους επόμενους μήνες προωθεί η υπουργός Εργασίας κυρία Εφη Αχτσιόγλου.

Πρόκειται για δράσεις στήριξης και κατάρτισης εργαζομένων που έχουν καιρό να πληρωθούν από τις επιχειρήσεις που τους απασχολούσαν, αλλά και δράσεις που βελτιώνουν το καθεστώς εργασίας των απασχολούμενων. Συγκεκριμένα:

  • Πρόγραμμα για εγκλωβισμένους εργαζομένους. Αφορά τις περιπτώσεις εργαζομένων που βρίσκονται απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα, είναι σε επίσχεση εργασίας ή απασχολούνται σε κλάδους με φθίνουσα πορεία. Το πρόγραμμα προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει αφενός την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων, αφετέρου την κατάρτισή τους με νέες γνώσεις και ικανότητες ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν θέση εργασίας.
  • Πρόγραμμα επιχορήγησης της πρώτης πρόσληψης μισθωτού εργαζομένου από επιχειρήσεις νέων, ηλικίας έως 34 ετών. Το πρόγραμμα θα δώσει την ευκαιρία σε κάθε νέο που θέλει να ξεκινήσει μια επιχείρηση μόνος του ή μαζί με άλλους, σε κάθε νέο αυτοαπασχολούμενο που δουλεύει μόνος του και θέλει να επεκτείνει την οικονομική του δραστηριότητα, να προσλάβουν τον πρώτο μισθωτό εργαζόμενο της επιχείρησης. Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει την επιχορήγηση για δώδεκα (12) μήνες μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του νεοπροσληφθέντος για πλήρη απασχόληση.
  • Πρόγραμμα επιχορήγησης εργοδοτικών εισφορών για μετατροπή εργαζομένων με «μπλοκάκι» σε μισθωτούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ