ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup «χωρίς Ελλάδα» στο Λουξεμβούργο

Eurogroup «χωρίς Ελλάδα» στο Λουξεμβούργο
EPA

Εκτός της ατζέντας του σημερινού Eurogroup του Λουξεμβούργου θα είναι η Ελλάδα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα συζητηθεί στο περιθώριο της συνόδου, καθώς η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων και το θέμα της εκκρεμούσας υπο-δόσης των 800 εκατ. ευρώ απασχολεί τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες την τελευταία εβδομάδα βρίσκεται στην Αθήνα κλιμάκιο στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο επικουρεί την κυβέρνηση στη διευθέτηση των 95 προαπαιτούμενων. Το κλιμάκιο της Κομισιόν είναι σε στενή συνεργασία με την Task Force που έχει δημιουργήσει το γραφείο του πρωθυπουργού για την προετοιμασία της τρίτης αξιόλογης, ωστόσο η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων είναι αργή. Η κυβέρνηση έχει βάλει ως στόχο να ολοκληρώσει έως τις 6 Νοεμβρίου το 80% των προαπαιτούμενων της αξιολόγησης, δηλαδή 76 από τα 95 προαπαιτούμενα, ωστόσο ο στόχος αυτός δύσκολα θα επιτευχθεί.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup του Λουξεμβούργου, στο αυριανό Ecofin και εν συνεχεία θα μεταβούν στην Ουάσιγκτον για την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ. Ωστόσο, στις συνόδους του Λουξεμβούργου σήμερα και αύριο, θα ασχοληθούν με θέματα που σχετίζονται με την αλλαγή της δομής της ευρωζώνης και με την φορολογική εναρμόνιση.

Σήμερα η Ευρωομάδα θα ανταλλάξει απόψεις για τους πιθανούς μελλοντικούς ρόλους και τα πιθανά μελλοντικά καθήκοντα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSΜ), στο πλαίσιο της διεξαγόμενης ευρύτερης συζήτησης σχετικά με το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Ακόμη, οι υπουργοί θα συζητήσουν με ποιόν τρόπο μπορεί να χρηματοδοτηθεί καλύτερα η μείωση της φορολόγησης της εργασίας και θα ανταλλάξουν εθνικές εμπειρίες και λύσεις σχετικά με το θέμα. Η συζήτηση αυτή αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων συζητήσεων της Ευρωομάδας σχετικά με τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας, οι οποίες άρχισαν το 2014.

Αύριο στο Ecofin θα γίνει εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίαση σχετικά με την προτεινόμενη στρατηγική για τη διπλή φορολογία, με την οποία επιδιώκεται το κλείσιμο των κενών της νομοθεσίας που ευθύνονται για την ευρεία έλλειψη φορολογίας των ψηφιακών επιχειρήσεων. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει επίσης πρόταση σχετικά με τους νέους κανόνες για ένα οριστικό σύστημα ΦΠΑ, η οποία αποσκοπεί στο να γίνει το σύστημα αυτό απλούστερο, πιο ανθεκτικό στην απάτη και πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις.

Η ημερήσια διάταξη του Ecofin περιλαμβάνει επίσης την προετοιμασία των συνόδων της G20 και του ΔΝΤ, καθώς και τα διδάγματα που αποκομίστηκαν από τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2017 για την παρακολούθηση των πολιτικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ