ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία η διαδικασία επιλογής του επικεφαλής της Fed

Στην τελική ευθεία η διαδικασία επιλογής του επικεφαλής της Fed
Reuters

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία επιλογής του επικεφαλής της πανίσχυρης Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), αφού ο πρόεδρος της χώρας Ντόναλντ Τραμπ καλείται να επιλέξει το αμέσως επόμενο διάστημα πρόσωπο από λίστα με πέντε βασικές υποψηφιότητες, καθώς η θητεία της Τζάνετ Γέλεν λήγει τον Φεβρουάριο. 

Πρόκειται για τη σημερινή πρόεδρο της Fed, η οποία όπως όλα δείχνουν διεκδικεί με αξιώσεις μια ακόμη θητεία, το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της κεντρικής τράπεζας Κέβιν Γουόρς, ο σύμβουλος του Τραμπ επί οικονομικών θεμάτων Γκάρι Κον, το νυν στέλεχος της Fed Τζερόμ Πάουελ και ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Τζον Τέιλορ.

Οι πιο συμβατικές επιλογές θα ήταν αυτές της Γέλεν και του Πάουελ που ανήκουν ήδη στο δυναμικό της τράπεζας και θα μπορούσαν να συνεχίσουν άμεσα το έργο τους χωρίς περίοδο προσαρμογής. Ο Γουόρς έχει τη φήμη ανθρώπου που θα ήθελε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της Fed, γνωρίζοντας την κεντρική τράπεζα αφού έχει διατελέσει πρώην στέλεχός της. Εχει εμπειρία στη χάραξη νομισματικής πολιτικής, τη διαχείριση κρίσεων και στον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών και ιδιαίτερα των επενδυτικών τραπεζών. Το ισχυρό ατού του Κον είναι η καλή του γνώση και εμπειρία στη λειτουργία της Wall Street, αλλά ο ίδιος δεν έχει εμπειρία στη χάραξη νομισματικής πολιτικής.

Ο Λευκός Οίκος αναγνωρίζει πλήρως την ανεξαρτησία που έχει μια από τις ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου. Ο Τραμπ και οι συνεργάτες του θέλουν να έχουν στη θέση του προέδρου ένα άτομο που θα είναι σε θέση να γεφυρώνει τις διαφορετικές γνώμες που μπο- ρεί να υπάρχουν στο εσωτερικό της κεντρικής τράπεζας και κυρίως να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις και να κάνει τις σωστές εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ