ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ: Στις 4 Δεκεμβρίου θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του Eurogroup

Ντάισελμπλουμ: Στις 4 Δεκεμβρίου θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του Eurogroup
European Union

Στην ισχυρή πεποίθηση όλων των εμπλεκομένων στο ελληνικό πρόγραμμα πως η τρίτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης της Ευρωομάδας. Από την πλευρά τους ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισαν πως η τεχνική δουλειά έχει ήδη αρχίσει από τα κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα και πως οι επικεφαλής των κλιμακίων θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου για τις διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Στην συνέντευξη Τύπου αρχικά ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ εξήρε τη συμβολή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη διατήρηση της ευρωζώνης λέγοντας πως ήταν «κυρίαρχος» στην Ευρωομάδα χάρη στην εμπειρία του, τη σοφία και την ισχυρή εστίαση του στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποτέλεσε έναν πυλώνα στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κατά την οποία η ευρωζώνη σχεδόν κατέρρευσε», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δεν θέλησε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τα «fake news» που κατά καιρούς διέβαλαν των Γερμανό υπουργό.

Ο ίδιος ενημέρωσε πως έγινε μια συζήτηση στην Ευρωομάδα για την μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και απεκάλυψε πως υπήρξε «ισχυρή υποστήριξη» από τους υπουργούς για τη χρήση του ESM ως μηχανισμού για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Ξεκαθάρισε πάντως πως οι συζητήσεις για το ρόλο του ESM δεν έχουν ακόμη φτάσει στο τέλος τους και πως ακόμη εξετάζονται ζητήματα.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως σε σχέση με τη δική του θέση στην Ευρωομάδα ενημέρωσε τους συναδέλφους του στο Eurogroup πως θα ήθελε να παραμείνει έως τα μέσα Ιανουαρίου στη θέση του κάτι που έγινε ομόφωνα δεκτό.

Ο ίδιος προσέθεσε πως ο νέος επικεφαλής του Eurogroup θα αναδειχθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 4 Δεκεμβρίου και θα αναλάβει καθήκοντα στο Eurogroup του Ιανουαρίου 2018.Χαριτολογώντας είπε πως εκείνος και ο Πιέρ Μοσκοβισί θα επιθυμούσανο νέος πρόεδρος του Eurogroup να είναι σοσιαλδημοκράτης

Ο Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για την Ισπανία χαρακτηρίζοντας τις εξελίξεις στην Καταλονία ως εσωτερική υπόθεση της χώρας.

Ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί έπλεξε και εκείνος το εγκώμιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέρθηκε στη συζήτηση για την μετεξέλιξη του ESM, ενημέρωσε για τις προτάσεις της ΕΕ για τη μείωση της φορολογία στην εργασία και έκανε σύντομες αναφορές στην αξιολόγηση που διενεργήθηκε από τους θεσμούς στην Πορτογαλία.

Για το θέμα της ενίσχυσης του ESM ο Επίτροπος Μοσκοβισί είπε συγκεκριμένα πως η Επιτροπή θέλει να έχει στενή συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και πως δεν τον βλέπει ανταγωνιστικά.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στην Πορτογαλία εστιάζοντας στο γεγονός ότι οι οίκοι αξιολόγησης προσφάτως την αναβάθμισαν και πως η απόδοση των δεκαετών ομολόγων της χώρας έχει υποχωρήσει στο 2,4%. Ο ίδιος μίλησε για την πενταετή επέτειο από τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και καλωσόρισε τις συζητήσεις στην ΕΕ για την μετεξέλιξη του. Μάλιστα τόνισε πως στο μέλλον ο ρόλος του ΔΝΤ στην ευρωζώνη θα μειωθεί ή ακόμη και θα εξαλειφθεί, καθώς ο ESM θα αποκτήσει πρόσθετες δυνατότητες.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε πως δεν είναι νομικά εφικτό ο ESM να πάρει εξουσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο σκέλος της επιτήρησης χωρίς να υπάρξει αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ και έδειξε πως δεν ευνοεί ένα τέτοιο σενάριο.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις απαιτήσεις του ESM από την Ισπανία ο Ρέγκλινγκ εμφανίσθηκε καθησυχαστικός, ξεκαθαρίζοντας πως οι εξελίξεις στην Καταλονία δεν προκαλούν ανησυχία πως η χώρα δεν θα αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τον Μηχανισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ