ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με ρυθμό 3,7% θα αναπτυχθεί η παγκόσμια οικονομία το 2018

Με ρυθμό 3,7% θα αναπτυχθεί η παγκόσμια οικονομία το 2018
O επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπσφελντ IMF Staff Photograph

Σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για την εξέλιξη του παγκόσμιου ΑΕΠ προχώρησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook -WEO).

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπσφελντ, η παγκόσμια ανάκαμψη συνεχίζεται με ταχύτερο ρυθμό και σήμερα η εικόνα είναι πολύ διαφορετική από τις αρχές του 2016, όταν η παγκόσμια οικονομία αντιμετώπιζε ισχνή ανάπτυξη και επικρατούσε αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Βλέπουμε μια επιταχυνόμενη κυκλική ανάκαμψη που ενισχύει την Ευρώπη, την Κίνα, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, καθώς και τις αναδυόμενες χώρες της Ασίας», ανέφερε ο Όμπσφελντ, αναθεωρώντας τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη εφέτος σε 3,6% (από 3,5% προηγουμένως) και στο 3,7% για το 2018% (από 3,6% προηγουμένως).

Όπως είπε, για το 2017 το μεγαλύτερο μέρος της αναθεώρησης οφείλεται στις λαμπρότερες προοπτικές των προηγμένων οικονομιών , ενώ για την αναθεώρηση του 2018, οι αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες διαδραματίζουν σχετικά μεγαλύτερο ρόλο.

«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να εκμεταλλευτούν τη στιγμή: Η ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι ατελής σε σημαντικά σημεία της και το παράθυρο δράσης της τρέχουσας κυκλικής ανάκαμψης δεν θα είναι ανοιχτό για πάντα», προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Ο Όμπσφελντ εξήγησε πως ακόμη και όταν το ΑΕΠ αυξάνεται στις προηγμένες οικονομίες, η ονομαστική και πραγματική αύξηση των μισθών παραμένει χαμηλή. Σημείωσε δε πως οι προκύπτουσες εισοδηματικές ανισότητες τροφοδοτούν την πολιτική απογοήτευση και το σκεπτικισμό σχετικά με τα οφέλη από την παγκοσμιοποίηση, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ευρύτερη ανάκαμψη.

Ο ίδιος επεσήμανε πως η κυκλική ανάκαμψη είναι πιο περιορισμένη σήμερα σε σχέση με άλλες εποχές. Όπως είπε, για τις προηγμένες οικονομίες, η αύξηση του κατά κεφαλήν προϊόντος αναμένεται να ανέλθει μόλις στο 1,4% ετησίως κατά τη διάρκεια του 2017-2022 σε σύγκριση με 2,2% ετησίως κατά την περίοδο 1996-2005.

Το στέλεχος του ΔΝΤ υποστήριξε πως για ορισμένες χώρες που έχουν επιστρέψει σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης έχει έρθει η στιγμή να επικεντρωθούν στη σταδιακή δημοσιονομική εξυγίανση για τη μείωση των διογκωμένων επιπέδων δημόσιου χρέους και την οικοδόμηση μαξιλαριών ασφαλείας, έναντι της επόμενης ύφεσης.

Ο Όμπσφελντ υπογράμμισε πως η νομισματική πολιτική εξακολουθεί να διαδραματίζει καίριο ρόλο. «Οι προγενέστερες αποπληθωριστικές απειλές στις προηγμένες οικονομίες έχουν μειωθεί σημαντικά, αλλά ο πληθωρισμός παρέμεινε αινιγματικά χαμηλός, ακόμη και όταν μειώθηκαν τα ποσοστά ανεργίας. Η σαφής επικοινωνία των κεντρικών τραπεζών και η ομαλή διεξαγωγή της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, όπου και όταν χρειάζεται, παραμένουν ζωτικής σημασίας. Η επιτυχία του εγχειρήματος θα συμβάλει στην αποφυγή αναταραχών στην αγορά και στην αιφνιδιαστική σύσφιγξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών, γεγονός που θα μπορούσε να διαταράξει την ανάκαμψη», ανέφερε.

Τέλος, τόνισε πως πολλά παγκόσμια προβλήματα απαιτούν πολυμερή δράση και στέλνοντας εμμέσως μήνυμα προς την κυβέρνηση Τραμπ ανέφερε πως οι προτεραιότητες για αμοιβαία επωφελή συνεργασία περιλαμβάνουν την ενίσχυση του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος, την ενίσχυση του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού δικτύου ασφαλείας, τη μείωση της φοροαποφυγής σε διεθνές επίπεδο, την καταπολέμηση της πείνας και των μολυσματικών ασθενειών, αλλά και τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ