ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρέη 294,8 εκατ. ευρώ αποπλήρωσε το Δημόσιο στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου

Χρέη 294,8 εκατ. ευρώ αποπλήρωσε το Δημόσιο στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου
Shutterstock Stock Photos

Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς ιδιώτες ύψους 893 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2017, ενώ στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, οπότε η Ελλάδα είχε λάβει 800 εκατ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης για να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμα χρέη 1,2 δισ. ευρώ, τελικά εξοφλήθηκαν μόλις 294,8 εκατ. ευρώ!

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι στο οκτάμηνο έχουν πληρωθεί 513 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα χρέη της γενικής κυβέρνησης, 108,3 εκατ. ευρώ για εκκρεμείς επιστροφές φόρων και 272,9 εκατ. ευρώ για εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Να σημειωθεί πως η εξόφληση οφειλών του Δημοσίου ύψους 1,2 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιουλίου – Οκτωβρίου 2017 είναι προϋπόθεση για να λάβει η Ελλάδα τη δόση των 800 εκατ. ευρώ έως τις 31 Οκτωβρίου 2017. Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση έχει στη διάθεση της μόλις 20 ημέρες για να καλύψει το στόχο.

Πάντως, παρά το γεγονός πως στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου εξοφλήθηκαν μόλις 294,8 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 1,2 δισ. ευρώ, πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο και τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως το Σεπτέμβριο η αποπληρωμή οφειλών πήγε πολύ καλά και πως ειδικά με τις επιστροφές φόρων ύψους 650 εκατ. ευρώ στις οποίες προχώρησε η ΑΑΔΕ καλύφθηκε μεγάλη απόσταση.

Σε κάθε περίπτωση το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM θα εξετάσει την κατάσταση στα τέλη Οκτωβρίου και θα κρίνει το εάν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι ή όχι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ