ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγγύηση καταθέσεων σε δύο φάσεις προτείνει η Κομισιόν

Εγγύηση καταθέσεων σε δύο φάσεις προτείνει η Κομισιόν
ΕΡΑ

Εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων σε ολόκληρη την ευρωζώνη σε δύο φάσεις προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια προσπάθεια να προχωρήσουν ταχύτερα οι συζητήσεις για την τραπεζική ένωση που διαρκούν ήδη πάνω από δύο χρόνια και να αντιμετωπιστούν αντιδράσεις της Γερμανίας.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν στο πλαίσιο της προσπάθειας να υπάρξει συνολική συμφωνία μέσα στο 2018, προτείνεται να δημιουργηθεί Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (European Deposit Insurance Scheme ή EDIS), το οποίο θα παρεμβαίνει αφού πρώτα τα εθνικά Ταμεία Εγγύησης Καταθέσεων θα έχουν χρησιμοποιήσει όλους τους πόρους τους για να διασώσουν τους καταθέτες.

Σε πρώτη φάση και σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη διάσωσης τραπεζών, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων θα δίνει μόνο δάνεια στις εθνικές Αρχές εγγύησης καταθέσεων. Το EDIS δεν θα δανείζει όλο το απαραίτητο ποσό αλλά πε- ρίπου το 30%, με στόχο το ποσοστό αυτό να φτάσει το 90% έως το 2021.

Σε δεύτερη φάση και ενώ τα εθνικά Ταμεία Εγγύησης Καταθέσεων θα συνεχίσουν να ση- κώνουν το μεγαλύτερο βάρος των εγγυήσεων, θα συνδράμει εν μέρει και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων. Για να ξεκινήσει η δεύτερη αυτή φάση, θα πρέπει πρώτα η τράπεζα ή οι τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα σε μια χώρα να δείξουν ότι εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να εξορθολογίσουν τους ισολογισμούς τους και να μειώσουν τον αριθμό των κόκκινων δανείων.

Επίσης η Κομισιόν έως την άνοιξη θα υποβάλει νέες προτάσεις για το πώς οι τράπεζες μπορούν να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια. Πολλά κράτη και στελέχη της Κομισιόν θα ήθeλαν να δουν τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ταμείου που θα εγγυάται όλες τις καταθέσεις ώστε να αντιμετωπιστεί στη γένεσή της μια τραπεζική κρίση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ