ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυβερνητική σύσκεψη εν όψει αξιολόγησης

Κυβερνητική σύσκεψη εν όψει αξιολόγησης
EUROKINISSI

Διευρυμένη σύσκεψη εν όψει της εκκίνησης της τρίτης αξιολόγησης πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών. Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Σημειώνεται πως αύριο, Πέμπτη, θα ξεκινήσουν οι συναντήσεις των υπηρεσιακών στελεχών των υπουργείων με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα θέματα που θα διαπραγματευθούν οι επικεφαλής των θεσμών με τους Έλληνες υπουργούς, από τις 23 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα που εξετάστηκαν αφορούσαν στον προϋπολογισμό του 2018, στη ρύθμιση των 120 δόσεων, στην είσπραξη οφείλων, αλλά και σε μέρος των προαπαιτούμενων.

Η ενιαία είσπραξη ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών αναμένεται να υλοποιηθεί το 2018, αλλά έως το τέλος του έτους πρέπει να παρουσιαστεί συγκεκριμένος οδικός χάρτης με τα απαραίτητα βήματα που θα οδηγήσουν στην εκπλήρωση της μνημονιακής υποχρέωσης.

Το θέμα της ρύθμισης των 120 δόσεων είναι ένα από τα κομβικά, δεδομένου ότι αφορά σε όσους δεν θα ενταχθούν στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Τη συνάρτηση μεταξύ οφειλής και εισοδήματος που θα οδηγεί στον τελικό αριθμό δόσεων, διαφορετικό για κάθε οφειλέτη, αναζητούν κυβέρνηση και δανειστές, με στόχο η πολυπόθητη υπουργική απόφαση για τις «120 δόσεις» να υπογραφεί και να δώσει ανάσα σε χιλιάδες οφειλέτες σε δημόσιο και ΕΦΚΑ, που δεν εντάσσονται.

Έως σήμερα, η ανταλλαγή προτάσεων και στοιχείων μεταξύ του υπουργείου Εργασίας, της ΑΑΔΕ και των δανειστών δεν έχει αποφέρει καρπούς και το θέμα θα το διαπραγματευθούν επί αθηναϊκού εδάφους οι κ.κ. Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος και Πιτσιλής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ