ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπανάτσιου: Πώς θα αναπροσαρμοστούν οι τιμές ζώνης των ακινήτων

Παπανάτσιου: Πώς θα αναπροσαρμοστούν οι τιμές ζώνης των ακινήτων
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Αποκλειστικά τις τιμές ζώνης θα αφορούν οι αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων όπως απεκάλυψε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας στο συνέδριο της Prodexpo.

Σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου οι νέες αντικειμενικές αξίες θα προκύψουν ως το τέλος του έτους με προσαρμογές μόνο στην τιμή ζώνης και όχι στις υπόλοιπες παραμέτρους, όπως οι συντελεστές εμπορικότητας και οικοπέδων στη βάση των οποίων προκύπτει η φορολογητέα αξία των ακινήτων.

Η δήλωση της αυτή έβαλε τέλος στα σενάρια εφαρμογής αυτόματου συστήματος υπολογισμού αξιών των ακινήτων!

«Η σημερινή κατάσταση δεν επιτρέπει τον αυτόματο υπολογισμό των τιμών ζώνης αυτή τη στιγμή», τόνισε η υφυπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι λόγω έλλειψης τόσο αγοραστών όσο και πωλητών ακινήτων, οι αγοραπωλησίες είναι ελάχιστες και γίνονται συνήθως υπό πίεση.

Η κ. Παπανάτσιου περιέγραψε ένα μηχανισμό σε τρία επίπεδα, στη βάση του οποίου θα προκύψουν οι νέες τιμές. Όπως είπε εκτός από την ομάδα εργασίας η οποία εποπτεύεται από τη συντονιστική επιτροπή δημιουργούνται σε ολόκληρη τη χώρα ειδικές επιτροπές καταγραφής των δεδομένων, αλλά και μια ακόμα δευτεροβάθμια επιτροπή.

Η υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η ειδική επιτροπή προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός αλγόριθμου που θα συγκεντρώνει στοιχεία από τις πράξεις που γίνονται, από τις εκτιμήσεις των τραπεζών, αλλά και τα μισθωτήρια. Ωστόσο, αυτή η δουλειά γίνεται για το μέλλον όπου θα έχει επέλθει ομαλότητα στην αγορά.

Για τις αλλαγές έως το τέλος του έτους θα επιληφθούν οι τοπικές επιτροπές που θα καθορίσουν τις τιμές ζώνης ανά περιοχή, ώστε να αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω ή προς τα κάτω οι αντικειμενικές αξίες. Τις ειδικές επιτροπές θα τις επιβλέπει η δευτεροβάθμια επιτροπή που θα παρεμβαίνει όταν διαπιστώνονται σημαντικές στρεβλώσεις για να αποφεύγονται προβλήματα «μικροπολιτικής φύσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ