ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 60 μέτρα που καθυστερούν το Ελληνικό

Τα 60 μέτρα που καθυστερούν το Ελληνικό
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Με βάση τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το Ελληνικό, πρέπει να επανεξεταστούν τα ύψη των κτιρίων που προβλέπονται στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης, ούτως ώστε κανένα να μην υπερβαίνει τα 140 μέτρα, όταν οι έξι ουρανοξύστες που έχει σχεδιάσει ο επενδυτής φτάνουν σε ύψος τα 200 μέτρα.

Τα 60 μέτρα διαφορά έχουν κολλήσει τις υπουργικές αποφάσεις που πρέπει να εκδοθούν με βάση τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και οι οποίες βρίσκονται στο γραφείο της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, καθώς δεν έχει βρεθεί λύση στο επίμαχο ζήτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναζητείται η κατάλληλη λεκτική διατύπωση προκειμένου η απόφαση που θα εκδώσει η Λυδία Κονιόρδου να παρακάμπτει το επίμαχο σημείο και να μη θέτει περιορισμούς στη δόμηση.

Πέραν από την εκκρεμότητα που αφορά στο ύψος των ουρανοξυστών εκκρεμεί και η απόφαση για την κήρυξη τμημάτων της έκτασης ως αρχαιολογικών, για τα οποία το ΚΑΣ είχε ζητήσει η κήρυξη να αφορά διάσπαρτα σημεία συνολικής έκτασης 280 στρεμμάτων.

Εάν η γνωμοδότηση του ΚΑΣ περάσει και κηρυχτεί ως αρχαιολογικός χώρος η κορυφή του Λόφου Χασάνι, το Συμβούλιο θα μπορούσε να επαναφέρει ανά πάσα στιγμή το θέμα του ύψους των ουρανοξυστών. Και αυτό καθώς ο Λόφος Χασάνι ως υψηλό σημείο καλύπτει μεγάλο μέρος της έκτασης του Ελληνικού και επομένως μπορεί μελλοντικά το ΚΑΣ να ισχυριστεί ότι εφόσον ανεγερθούν ψηλά κτίρια, θα επέλθει μόνιμη βλάβη στις αρχαιότητες, εάν και εφόσον φυσικά αυτές αποκαλυφθούν.

Να σημειωθεί πως το ΚΑΣ είχε θέσει τον όρο να μείνει αδόμητη η κορυφή Χασανίου καθώς και ο αρχαιολογικός χώρος του Αγίου Κοσμά, το λατομείο, όπως και ο ταφικός περίβολος που μεταφέρεται εντός του μητροπολιτικού πάρκου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ