ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατασχέσεις από την Εφορία για φόρους και εισφορές

Κατασχέσεις από την Εφορία για φόρους και εισφορές
Shutterstock Stock Photos

Νέο γύρο κατασχέσεων ετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για όσους χρωστούν στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και προς το σκοπό αυτό αναζητά λύσεις σε τεχνικά προβλήματα.

Ο ενιαίος μηχανισμός είσπραξης ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών από την ΑΑΔΕ αποτελεί έναν από τους μνημονιακούς στόχους που μεταφέρονται από έτος σε έτος τα τελευταία χρόνια.

Η νέα προθεσμία αφορά την εφαρμογή του μέτρου από το 2018, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες σε σύσκεψη Τσακαλώτου - Αχτσιόγλου - Πετρόπουλου - Πιτσιλή - Λιάκου χθες στο υπουργείο Οικονομικών καταγράφηκαν για μία ακόμα φορά προβλήματα και προβληματισμοί.

Για παράδειγμα, τονίστηκε η ανάγκη τεχνολογικής αναβάθμισης των συστημάτων της ΑΑΔΕ αλλά και η στελέχωση των μηχανισμών είσπραξης με εξειδικευμένο προσωπικό σε θέματα ασφάλισης.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου τα ληξιπρόθεσμα χρέη έφθασαν στα 8,551 δισ. ευρώ.

Μόνο τον Αύγουστο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία διογκώθηκαν κατά 1,068 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο.

Αυξήθηκαν ξανά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο

Την ίδια ώρα ωστόσο έχει ανεβάσει ρυθμούς και η ΑΑΔΕ στις εισπράξεις μέσω κατασχέσεων καταφέρνοντας να συγκεντρώσει 3,14 δισ ευρώ στο οκτάμηνο από 971.508 οφειλέτες! Απ' αυτά τα 1,97 δισ. ευρώ αφορούσαν παλαιά χρέη και τα υπόλοιπα 1,177 ευρώ από τις νέες οφειλές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ