ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιρλανδία: Ποινές στις τράπεζες για τα «καπέλα» στα δάνεια

Ιρλανδία: Ποινές στις τράπεζες για τα «καπέλα» στα δάνεια
Reuters

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας απειλεί να επιβάλει ποινές σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εάν δεν κινηθούν αμέσως για να αποζημιώσουν δανειολήπτες οι οποίοι είχαν χρεωθεί με πολύ υψηλά επιτόκια.

Η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας έχει εντοπίσει μέχρι τώρα τουλάχιστον 13.000 καταναλωτές στους οποίους οι τράπεζες θα έπρεπε να είχαν δώσει εδώ και πολλά χρόνια την επιλογή των κυμαινόμενων επιτοκίων, τα οποία προσέφεραν χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Ο αριθμός αυτών των δανειοληπτών όσο διαρκούν οι έρευνες αναμένεται να ξεπεράσει τους 20.000.

Πρόκειται για τα επιτόκια στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, τα οποία ανήκουν σε ειδική κατηγορία της ιρλανδικής τραπεζικής αγοράς και ακολουθούν τα πολύ χαμηλά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι εποπτικές Αρχές της χώρας ανέφεραν ότι ενώ οι τράπεζες έχουν πλέον αλλάξει τα επιτόκια των δανείων στο 98% των περιπτώσεων, μόνο για το 25% των δανειοληπτών έχει διευθετηθεί η διαφορά με την τράπεζα.

Τώρα η κυβέρνηση της χώρας απειλεί ευθέως τις τράπεζες ότι θα αυξήσει τη φορολογία τους εάν δεν κινηθούν τάχιστα για να αποζημιώσουν τους δανειολήπτες αυτούς, αναφέρει το Reuters.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ