ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 6,9% κατέγραψε το ΑΕΠ της Κίνας στο 9μηνο 2017

Αύξηση 6,9% κατέγραψε το ΑΕΠ της Κίνας στο 9μηνο 2017
Reuters

Ετήσια αύξηση 6,9% κατέγραψε το ΑΕΠ της Κίνας το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου στα 59,3288 τρισεκατομμύρια γουάν (8,9614 τρισεκατομμύρια δολάρια) σύμφωνα με τα στοιχεία της Κινεζικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS), τα οποία δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. Η πρόβλεψη του Πεκίνου ανέμενε αύξηση του ΑΕΠ στο 6,5%, ενώ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017, το κινεζικό ΑΕΠ κατέγραψε ετήσια αύξηση 6,8%, έναντι αντίστοιχης αύξησης 6,9% στο δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την NBS.

Ετήσια αύξηση 10,4% κατέγραψαν οι πωλήσεις λιανικής των καταναλωτικών αγαθών στην Κίνα την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017, ενώ αύξηση 7,5% κατέγραψαν οι κινεζικές επενδύσεις για την αγορά εγκαταστάσεων, κτιρίων και εξοπλισμού κατά το εννιάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017. Το ποσοστό αυτό, είναι χαμηλότερο έναντι της αύξησης 7,8% στον ίδιο τύπο επενδύσεων που είχε καταγραφεί για το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2017.

Να σημειωθεί πως ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον επιτέθηκε φραστικά στην Κίνα, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι υπονομεύει την διεθνή νομιμότητα και την κυριαρχία των γειτονικών χωρών. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την Κίνα μία χώρα του διεθνούς συστήματος, που είναι επιρρεπής στην υιοθέτηση επιθετικών οικονομικών πολιτικών, μεταδίδει το CNN.

«Η Κίνα, καθώς είναι μία ανερχόμενη δύναμη κατά μήκος της Ινδίας ενεργεί τόσο ανεύθυνα κατά καιρούς υποβαθμίζοντας τους κανόνες διεθνούς δικαίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τίλερσον στην διάρκεια ομιλίας του για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ινδίας, στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (Center for Strategic and International Studies).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ