ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελαφρύνσεις εισφορών για επαγγελματίες με εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ

Ελαφρύνσεις εισφορών για  επαγγελματίες με εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μια νέα ρύθμιση οφειλών που θα λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες αποπληρωμής του οφειλέτη, αλλά και μείωση της επιβάρυνσης από τις αυξημένες εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα 40.000 ευρώ και άνω, προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

Ο υπουργός αποκάλυψε ότι θα συζητήσει με τους θεσμούς τη νέα ρύθμιση οφειλών που θα λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες αποπληρωμής του οφειλέτη. Επισήμανε δε ότι θα προβλέπεται μεγάλος αριθμός δόσεων για τις παλαιότερες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και πως το μόνο που απομένει είναι ορισμένες λεπτομέρειες για τα κριτήρια ένταξης και το ύψος των δόσεων.

Όπως εξήγησε με τη ρύθμιση «αλλάζει η φιλοσοφία» των παλαιότερων ρυθμίσεων και πλέον θα λαμβάνονται υπόψη οι δυνατότητες αποπληρωμής του οφειλέτη, ώστε να μην απολέσει στο μέλλον τη ρύθμιση.

Ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε σε συνέντευξή του στο «Βήμα» πως επέρχονται αλλαγές προκειμένου να καταστεί «λειτουργικότερος» ο νόμος 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), τον οποίο χαρακτήρισε «αναγκαίο», ενώ επισήμανε ότι ορισμένες από τις ρυθμίσεις είναι στην ατζέντα των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Ο ίδιος δεσμεύθηκε πως από τον Ιούνιο του 2018 οι συνταξιοδοτικές παροχές θα εκδίδονται εντός τριών μηνών από την υποβολή της αίτησης, ενώ υπογράμμισε πως καθιερώνεται κατώτατο όριο 384 ευρώ μηνιαίως, κάτω από το οποίο δεν θα «πέφτουν οι συντάξεις χηρείας» και πως αντίστοιχο ποσό θα δίδεται και στα ανήλικα παιδιά της οικογένειας.

Τέλος, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης χαρακτήρισε «ανυπόστατους ισχυρισμούς» τις εκτιμήσεις ότι θα υπάρξουν μειώσεις 30% από τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Αν και παραδέχεται ότι το όριο των μειώσεων είναι το 18% για τις κύριες και αντίστοιχα για τις επικουρικές συντάξεις, υποστηρίζει ότι από τον επανυπολογισμό ευνοούνται οι χαμηλές συντάξεις, ενώ σε 340.000 παλαιούς συνταξιούχους θα προκύψουν αυξήσεις το 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ