ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2018 «εγκαινιάζει» τις διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση

Το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2018 «εγκαινιάζει» τις διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση
EUROKINISSI

Το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2018 θα βρεθεί αύριο στο επίκεντρο των συναντήσεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM).

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, κατά την έναρξη των αυριανών συναντήσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM για την τρίτη αξιολόγηση, το πρόγραμμα περιλαμβάνει στις 3 το απόγευμα συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τους θεσμούς για τα δημοσιονομικά, όπου θα γίνει μια επισκόπηση για το 2017 και θα εξεταστεί η προοπτική για το 2018.

Στις 5:30 θα ακολουθήσει συνάντηση με αντικείμενο τη δημοσιονομική διαχείριση στην οποία επικεφαλής θα είναι πάλι ο κ. Χουλιαράκης.

Σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2018 αυτό που έχει καταδειχθεί είναι πως το μακροοικονομικό σενάριο που έχει προβλεφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 -2021 και το οποίο προβλέπει ανάπτυξη 2,5% την επομένη χρονιά θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Ομοίως, θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο στόχος για τα δημόσια έσοδα, δεδομένου πως η χαμηλότερη ανάπτυξη θα οδηγήσει σε μικρότερες εισπράξεις.

Η αναπροσαρμογή αυτή σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς οδηγεί σε μια δημοσιονομική απόκλιση της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ ή των 900 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως ο προϋπολογισμός του 2018 δεν επιτυγχάνει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ , αλλά 3% του ΑΕΠ. Αν και οι θεσμοί δεν έχουν κάνει καμία αναφορά σε μέτρα για την κάλυψη της απόκλισης αυτής, ωστόσο αναλύουν διαρκώς τα νούμερα.

Η συγκεκριμένη ανάλυση γίνεται για ακόμη έναν λόγο. Το 2017 η κυβέρνηση θα καταφέρει να καλύψει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ και η κοινή εκτίμηση είναι πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα αγγίξει το 2,2% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρχουν διαθέσιμα προς αξιοποίηση 900 εκατ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το ποσό αυτό θα δοθεί, ως κοινωνικό μέρισμα, σε οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Οι θεσμοί όμως θέλουν τα χρήματα αυτά να διοχετευθούν σε τομείς που θα στηρίξουν την ανάπτυξη το 2018 και θα οδηγήσουν σε επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Οι δανειστές επιθυμούν τα χρήματα αυτά να δοθούν αφενός για να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα αφετέρου για να εκδοθούν συντάξεις που εκκρεμούν. Συζητούν δε το ενδεχόμενο μέρος των 900 εκατ. ευρώ να τοποθετηθεί στον ειδικό λογαριασμό που έχει δημιουργηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος με σκοπό την «καθαρή έξοδο» της χώρας από το Μνημόνιο και ο οποίος τροφοδοτείται από χρήματα του ESM και από μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ