ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για την επιλογή του προέδρου της Fed

Αντίστροφη μέτρηση για την επιλογή του προέδρου της Fed

Η στιγμή για την ανακοίνωση των προσώπων που θα έχουν στα χέρια τους τα ηνία της ισχυρότερης κεντρικής τράπεζας στον κόσμο, του προέδρου και του αντιπροέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, πλησιάζει και την επιλογή θα την κάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.Ντόναλντ Τραμπ.

Μάλιστα, οι επενδυτές στις αγορές ομολόγων, μετοχών και νομισμάτων προσπαθούν από τώρα να προβλέψουν ποια θα είναι τα πρόσωπα αυτά, καθώς από την πολιτική που θα ασκήσουν θα καθοριστεί η πορεία των αγορών. Ο Τραμπ αναμένεται να λάβει τις σχετικές αποφάσεις πριν αναχωρήσει για προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη στην Ασία το Νοέμβριο.

Μέχρι τώρα για την προεδρία της Fed ακούγονταν τα ονόματα πέντε υποψηφίων. Της σημερινής προέδρου Τζάνετ Γέλεν, του οικονομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου Γκάρι Κον, του πρώην στελέχους της τράπεζας Κέβιν Γουόρς, του νυν στελέχους της Fed Τζερόμ Πάουελ και του οικονομολόγου του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ Τζον Τέιλορ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, ο Τζον Τέιλορ και ο Τζερόμ Πάουελ προηγούνται της κούρσας και ακολουθεί από κοντά η Τζάνετ Γέλεν. Οι πληροφορίες βασίζονται και στις δηλώσεις του ίδιου του Τραμπ, ο οποίος μίλησε στο Fox Business Network.

«Οι περισσότεροι λένε ότι η επιλογή θα γίνει από δύο πρόσωπα – τον Τέιλορ και τον Πάουελ. Συνάντησα επίσης την Τζάνετ Γέλεν, η οποία μου αρέσει πολύ, πραγματικά τη συμπαθώ πολύ. Επομένως έχω τρία άτομα που εξετάζω και υπάρχουν και άλλοι δύο ακόμη. Θα πάρω την απόφασή μου πολύ σύντομα» ήταν τα λόγια του Τραμπ στο αμερικανικό δίκτυο.

Ο Τραμπ θα πρέπει να αποφασίσει ποιο πρόσωπο θα καταλάβει και τη θέση τού μέχρι τώρα αντιπροέδρου Στάνλεϊ Φίσερ, ο οποίος αποχωρεί. Για να καλυφθούν οι θέσεις αυτές θα πρέπει να δώσει την έγκρισή του το Κογκρέσο.

Από τα ονόματα που αναφέρονται,ο Κον και ο Πάουελ συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να ακολουθήσουν την ίδια νομισματική πολιτική με τη σημερινή. Ο Τέιλορ και ο Γουόρς θεωρείται ότι είναι πιο πιθανό να πιέσουν για αυξήσεις επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς και για πιο επιθετική μείωση του χαρτοφυλακίου της Fed σε ομόλογα. Οι επενδυτές θα ήθελαν ένα πρόσωπο στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας που θα είναι έτοιμο να εφαρμόσει πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική σε περίπτωση υποχώρησης των αγορών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ