ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αξιολόγηση: Παραγωγικό το προηγούμενο διήμερο-Κρίσιμο το επόμενο 24ωρο

Αξιολόγηση: Παραγωγικό το προηγούμενο διήμερο-Κρίσιμο το επόμενο 24ωρο
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Για ακόμη 24 ώρες θα παραμείνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και οι Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM), οι οποίοι κατά τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων δύο ημερών διευθέτησαν πολλά ανοικτά θέματα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και έδωσαν ώθηση στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Σήμερα κυβέρνηση και θεσμοί θα εξετάσουν ζητήματα σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2018, τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων και τις ρυθμίσεις οφειλών, ενώ η προσοχή είναι στραμμένη και στις ανακοινώσεις του EuroWorking Group που εντός της ημέρας θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υπο-δόσης των 800 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης οι έως τώρα συναντήσεις έχουν εξελιχθεί ομαλά και αποτελεσματικά και λύνονται σταδιακά οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν, ώστε να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Πολύ καλό κλίμα συνεργασίας επικρατεί σε όλα τα επίπεδα τόσο σε εκείνο των τεχνικών κλιμακίων, όσο και σε εκείνο των επικεφαλής. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τα περισσότερα θέματα κλείνουν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Το σημερινό πρόγραμμα

Το σημερινό πρόγραμμα με τους θεσμούς περιλαμβάνει στις 12 το μεσημέρι συζήτηση για θέματα Δημόσιας Διοίκησης με τη συμμετοχή της Όλγας Γεροβασίλη. Σε αυτή θα εξετασθεί κυρίως το ζήτημα της αξιολόγησης. Θα ακολουθήσει στις 1.30 συζήτηση για θέματα κοινωνικής πρόνοιας και επιδοματικής πολιτικής με τη συμμετοχή της Έφης Αχτσιόγλου, της Θεανώς Φωτίου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Το βασικό θέμα θα είναι τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων και οι αλλαγές στα αναπηρικά επιδόματα και σε άλλες παροχές.

Στις 3 το απόγευμα θα γίνει εκ νέου συζήτηση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τις ρυθμίσεις οφειλών με τη συμμετοχή της Έφης Αχτσιόγλου, του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Δημήτρη Παπαδημητρίου και του Σταύρου Κοντονή. Αυτή θα περιλαμβάνει τη ρύθμιση οφειλών σε έως και 120 δόσεις προς τον ΕΦΚΑ για φυσικά πρόσωπα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Οι θεσμοί κατανοούν πως η συγκεκριμένη ρύθμιση μπορεί να δώσει κίνητρο επανένταξης στο σύστημα σε περίπου 200.000 μη ενεργούς οφειλέτες των ταμείων που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους και παραμένουν ανασφάλιστοι και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων αναζητήθηκε τρόπος να ρυθμίσουν τα χρέη τους ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν διακόψει την δραστηριότητά τους και δεν μπορούν να τεκμηριώσουν τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και αυτοαπασχολούμενοι με χρέη προς τον ΕΦΚΑ που πλέον δουλεύουν στο εξωτερικό και δεν είναι φορολογικά υπόχρεοι στην Ελλάδα.

Η ημέρα θα κλείσει με συζήτηση στις 6 το απόγευμα για τα δημοσιονομικά με τη συμμετοχή των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Έφης Αχτσιόγλου και Γιώργου Χουλιαράκη. Αυτή θα επικεντρωθεί αρχικά στο δημοσιονομικό κενό του 2018, στα οικονομικά του ΕΦΚΑ και του ΕΟΠΥΥ και στο τι μέλλει γενέσθαι με το κοινωνικό μέρισμα που θέλει να δώσει η κυβέρνηση.

Οι θεσμοί έχουν αναγνωρίσει ότι θα υπάρξει σημαντική υπέρβαση στον εφετινό στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,75% του ΑΕΠ, με την κυβέρνηση να εκτιμά πως τελικά το πλεόνασμα θα κινηθεί υψηλότερα από το 2,2% που είναι ο στόχος που αναφέρεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού. Αυτή η υπεραπόδοση της τάξης των 900 εκατ. ευρώ αποτελεί και ένα από τα προς συζήτηση θέματα με την κυβέρνηση να θέλει να δώσει κοινωνικό μέρισμα και τους δανειστές να θέλουν να κατευθυνθεί στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και στον ειδικό λογαριασμό που συγκεντρώνονται τα χρήματα για τη μετά το Μνημόνιο εποχή.

Για το 2018 τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ και ESM θεωρούν πως για να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ η Ελλάδα ενδεχομένως να πρέπει να υπάρξουν κάποιες περιορισμένες παρεμβάσεις, καθώς βλέπουν δημοσιονομικό κενό που αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ και σχετίζεται με το ότι δεν είναι διατηρήσιμη η αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στοιχεία για την πορεία των εσόδων που δεν είναι διαθέσιμα στις Αρχές και τα οποία θα είναι διαθέσιμα όταν καταρτιστεί το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού. Για το λόγο αυτό οι όποιες αποφάσεις των θεσμών για το 2018 αναμένεται να παραπεμφθούν για τα τέλη Νοεμβρίου όταν τα κλιμάκια των ΔΝΤ, ΕΕ, ESM και ΕΚΤ θα επιστρέψουν ξανά στην Αθήνα.

Οι συζητήσεις Τρίτης και Τετάρτης

Σε πολύ καλό κλίμα έγιναν κατά πληροφορίες οι συναντήσεις των θεσμών με την κυβέρνηση χθες και προχθές. Την Τρίτη εξετάσθηκαν τα προαπαιτούμενα, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, η απελευθέρωση της αγοράς αερίου και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Χθες Τετάρτη εξετάσθηκαν το ασφαλιστικό, το ζήτημα των απεργιών και τραπεζικά θέματα.

Για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου οι δανειστές ζήτησαν από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη μέτρα ώστε η ΔΕΠΑ να σταματήσει να είναι χονδρέμπορος, προμηθευτής, μέτοχος και αυτόνομος λιανοπωλητής, κάτι που απαιτεί πλήρη διαχωρισμό της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου από τις ΕΠΑ. Ωστόσο, η πρόταση του υπουργείου ήταν να παραμείνει η ΔΕΠΑ στην ΕΠΑ Αττικής (το 49% ανήκει στη Shell) και να αποχωρήσει πλήρως από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας (για το λόγο αυτό χθες στελέχη των θεσμών είχαν συνάντηση με εκπροσώπους της Shell).

Πρόοδος διαπιστώθηκε την Τρίτη στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, σε σχέση με τη διαδικασία υπαγωγής στο νόμο των επιχειρήσεων που οφείλουν από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως δεν θα χρειάζεται μελέτη βιωσιμότητας για την υπαγωγή στην αυτοματοποιημένη διαδικασία των επιχειρήσεων που τηρούν βιβλία δεύτερης κατηγορίας, αλλά αυτό θα απαιτείται για ΑΕ και ΕΠΕ, ήτοι εταιρείες που τηρούν βιβλία τρίτης κατηγορίας.

Για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα η ενημέρωση που παρέσχε προχθές ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου στους θεσμούς κατέδειξε πως θα απαιτηθεί ακόμη μεγαλύτερη προετοιμασία για το εγχείρημα, καθώς βασικά στοιχεία για τη λειτουργία της εταιρείας Συμμετοχών (Holding Company) δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

Συνάντηση θεσμών-τραπεζιτών για «κόκκινα» δάνεια και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Τα θέματα του εξωδικαστικού μηχανισμού, των «κόκκινων» δανείων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών συζητήθηκαν χθες στην συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τους διευθύνοντες συμβούλους των Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα. Για τα «κόκκινα» δάνεια οι θεσμοί και κυρίως ΕΚΤ και ΔΝΤ δεν είναι ικανοποιημένοι από το ρυθμό μείωσης τους, ωστόσο έλαβαν από τους τραπεζίτες τη διαβεβαίωση ότι στα τέλη Νοεμβρίου θα είναι σε λειτουργία η πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Απεργίες και συντάξεις

Στη χθεσινή συνάντηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τους θεσμούς εξετάσθηκε το ζήτημα της απαρτίας στη λήψη απόφασης για απεργία στα πρωτοβάθμια σωματεία. Σήμερα, για να έχει απαρτία και να λάβει απόφαση για απεργία ένα πρωτοβάθμιο σωματείο πρέπει να υπάρχει το ένα τρίτο των οικονομικά τακτοποιημένων μελών του στη συνέλευση. Οι θεσμοί εμφανίζονται να επιμένουν η απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση να λαμβάνεται με ποσοστό άνω του 50% των μελών του σωματείου και όχι των συμμετεχόντων στη γενική συνέλευση. Η κυβέρνηση επιδιώκει το ένα τρίτο των συμμετεχόντων που σήμερα απαιτεί ο νόμος ότι πρέπει να παρίστανται στη συνέλευση να αυξηθεί στο 50%. Το θέμα της απαρτίας φάνηκε χθες πως ακόμη είναι σε πολιτική διαβούλευση.

Απεργίες, παροχές πρόνοιας και ΕΦΚΑ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Ακόμη, συζητήθηκε το θέμα της έκδοσης των «νέων συντάξεων» για αιτήσεις που κατατέθηκαν μετά τις 13 Μαΐου 2016. Μεταξύ ελληνικής πλευράς και δανειστών είχε υπάρξει συμφωνία ώστε η υποχρέωση για διεκπεραίωση συνολικά του 30% των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος Ιουνίου να πάρει μια μικρή παράταση. Αλλά τα απολογιστικά στοιχεία δείχνουν πως είμαστε στο τέλος Οκτωβρίου και ο στόχος δεν έχει πιαστεί, ειδικά δε στο σκέλος των συντάξεων του Δημοσίου που σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις. Από τις 133.998 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, οι 41.936 είναι παλαιές, έχουν δηλαδή κατατεθεί πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ οι 92.063 αφορούν αιτήσεις που κατατέθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά.

Κατά πληροφορίες στην ίδια συνάντηση εξετάστηκε και το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την καθιέρωση ενός κατώτατου ορίου της τάξης των 384 ευρώ για τις συντάξεις χηρείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ