ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώθηκε η παραγωγή αυτοκινήτων στη Βρετανία τον Σεπτέμβριο

Μειώθηκε η παραγωγή αυτοκινήτων στη Βρετανία τον Σεπτέμβριο
Reuters

Η καθυστέρηση στην επίτευξη της όποιας συμφωνίας του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες για το Brexit έχει προκαλέσει προβληματισμό στις αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν εκεί εργοστάσια και τους προμηθευτές τους.

Είναι ενδεικτικό πως η παραγωγή αυτοκινήτων στη Βρετανία τον Σεπτέμβριο σημείωσε μείωση κατά 4,1%. Πρόκειται για την πέμπτη μηνιαία μείωση φέτος που εγείρει περισσότερα ερωτηματικά για τις επιπτώσεις που θα έχει το Brexit στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές.

Αλλά και οι πωλήσεις για τα αντίστοιχα αυτοκίνητα μειώθηκαν. Τον Σεπτέμβριο η μείωση στη ζήτηση για αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στη Βρετανία έφτασε το 14%.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εγγραφές νέων αυτοκινήτων υποχώρησαν κατά 2% το Σεπτέμβριο σε 1,43 εκατ. οχήματα και η υποχώρηση αποδίδεται κατά ένα μέρος στη σύγκριση με τον περσυνό Σεπτέμβριο, καθώς πριν ένα χρόνο οι εγγραφές ανήλθαν σε ιστορικό υψηλό.

Για τους πρώτους εννέα μήνες του 2017, οι εγγραφές νέων αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 3,7% σε 11,7 εκατ. οχήματα, από 11,2 εκατ. το ίδιο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς. Από τις πέντε μεγαλύτερες αγορές, η Βρετανία ήταν η μοναδική που εμφάνισε πτώση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ