ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O ESM εκταμίευσε την υπο- δόση των 800 εκατ. ευρώ

O ESM εκταμίευσε την υπο- δόση των 800 εκατ. ευρώ
Reuters

Η Ελλάδα έλαβε σήμερα την υπο - δόση των 800 εκατ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ενώ η καταβολή των 800 εκατ. ευρώ επιβεβαιώθηκε και από πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.

Το ποσό εκταμιεύτηκε σε ειδικό λογαριασμό για την εκκαθάριση καθυστερούμενων οφειλών.

Σημειώνεται πως για την χορήγηση των κεφαλαίων έπρεπε να υπάρξει θετική αξιολόγηση από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που να επιβεβαιώνει την εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών από την ελληνική κυβέρνηση, όπως ορίζεται στο τεχνικό μνημόνιο συμφωνίας της 5ης Ιουλίου 2017.

Η Ελλάδα πλήρωσε αθροιστικά στο διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου οφειλές ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας το στόχο που είχε τεθεί κατά 324 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα του ESM πρόβλεπε πως το ποσό των 800 εκατ. ευρώ που δόθηκε για αποπληρωμή οφειλών τον Ιούλιο έπρεπε να καλύψει κατά 150% οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα και τελικά το Δημόσιο κάλυψε οφειλές που υπερκάλυψαν κατά 191% το ποσό αυτό.

Μετά την εκταμίευση της υπο – δόσης η οικονομική βοήθεια του ESM προς την Ελλάδα θα ανέλθει σε 40,2 δισ. ευρώ, όταν το συνολικό ποσό του προγράμματος είναι 86 δισ. Ευρώ. Ο ESM και ο EFSF έχουν μέχρι στιγμής εκταμιεύσει 182 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του ποσού που δόθηκε σήμερα), καθιστώντας τα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης τον μεγαλύτερο πιστωτή της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ