ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τραπεζική γραφειοκρατία σκάλωσε η «λοταρία» αποδείξεων

Στην τραπεζική γραφειοκρατία σκάλωσε η  «λοταρία» αποδείξεων
Shutterstock Stock Photos

Μετατέθηκε για λίγες εβδομάδες η «λοταρία» αποδείξεων του υπουργείου Οικονομικών, καθώς οι τράπεζες δεν έστειλαν εγκαίρως τα στοιχεία για τις ηλεκτρονικές πληρωμές του Σεπτεμβρίου, κάτι που δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή της πρώτης κλήρωσης τον Οκτώβριο.

Τα σχετικά τμήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων ζήτησαν περισσότερο χρόνο ώστε να τυποποιήσουν τη διαδικασία και να είναι σίγουρα πως τα δεδομένα που θα στέλνονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τις συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες και μέσα ηλεκτρονικών πληρωμών θα είναι ορθά και άμεσα αξιοποιήσιμα από τη φορολογική διοίκηση.

Να σημειωθεί πως η ΑΑΔΕ έχει ετοιμάσει έως την τελευταία λεπτομέρεια τη σχετική διαδικασία και από τη στιγμή που θα λάβει τα στοιχεία μέσα σε 72 ώρες μπορεί να διεξάγει την κλήρωση. Να σημειωθεί πως πριν τη διεξαγωγή της κλήρωσης θα ενημερώσει τους φορολογούμενους για την ημερομηνία και την ώρα πραγματοποίησης της πρώτης κλήρωσης.

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι η κλήρωση του Οκτωβρίου δεν έγινε, εντός του Νοεμβρίου θα διεξαχθούν δύο κληρώσεις. Η μία στη βάση των συναλλαγών των φορολογουμένων το Σεπτέμβριο και η δεύτερη στη βάση των αποδείξεων – λαχνών του Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται πως το Δεκέμβριο θα γίνει η κλήρωση στη βάση των συναλλαγών των φορολογουμένων το Νοέμβριο, αλλά και μια κλήρωση για το «τζακ ποτ» της περιόδου Ιανουαρίου – Αυγούστου, κατά την οποία θα δοθούν σε 8.000 τυχερούς φορολογούμενους 8 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ