ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταρρυθμίσεις αντί ελάφρυνσης χρέους η συνταγή της μετά-Μνημονιακής περιόδου

Μεταρρυθμίσεις αντί ελάφρυνσης χρέους η συνταγή της μετά-Μνημονιακής περιόδου
Getty Images / Ideal Images / Sean Gallup / Staff

Μπορεί να βρισκόμαστε 71 προαπαιτούμενα μακριά από την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, αλλά οι συζητήσεις για το περιεχόμενο της καθοριστικής τέταρτης αξιολόγησης έχουν ήδη εκκινήσει, όπως καταδείχθηκε από επαφές που είχε τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα ανώτατος Κοινοτικός αξιωματούχος.

Οι συζητήσεις για την τέταρτη αξιολόγηση βασίζονται ουσιαστικά σε δύο κεντρικούς πυλώνες. Στο τι θα συμβεί με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και στο πώς η Ελλάδα θα εξέλθει χρηματοδοτικά διασφαλισμένη από το τρίτο Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

Κοινοτικές πηγές δίνοντας το στίγμα των επομένων μηνών ξεκαθαρίζουν πως η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το αργότερο έως τον Ιανουάριο του 2018, αποτελεί καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος, δεδομένου ότι όσο νωρίτερα ξεκινήσει η τέταρτη αξιολόγηση τόσο το καλύτερο.

Η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης θα πρέπει να έχει γίνει έως τον Ιούνιο του 2018, ώστε εκτός από τα 18 προαπαιτούμενα που θα τη συνοδεύουν, να έχει αποσαφηνιστεί ενδιάμεσα το καθεστώς των τραπεζών και των κεφαλαιακών τους αναγκών, το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους και ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Εφόσον όλα αυτά τα ζητήματα έχουν ξεκαθαριστεί θα υπάρχει έως τη λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου 2018, αρκετός χρόνος για να προγραμματιστεί η επόμενη ημέρα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι αγορές θα ανοίξουν τις πόρτες τους στην Ελλάδα μόνον όταν πειστούν πως οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές της ανάγκες θα μειωθούν σε χαμηλά επίπεδα για πολλά χρόνια. Αυτό απαιτεί πως θα δρομολογηθούν εντός του 2018 παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του χρέους, οι οποίες θα συνεχιστούν και για τα επόμενα χρόνια. Για να μην καμφθεί η μεταρρυθμιστική βούληση των ελληνικών κυβερνήσεων και προκειμένου αυτές να μείνουν πιστές στους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις μεταρρυθμίσεις, οι παρεμβάσεις στο χρέος θα συνδεθούν με την υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, όταν Κοινοτικές πηγές μιλούν ήδη για μια παραλλαγή προληπτικής γραμμής πίστωσης, η εξασφάλιση της οποίας θα συνοδεύεται από δεσμεύσεις. Αυτό που δεν συζητείται σε καμία βάση είναι ένα νέο πρόγραμμα, κάτι που δεν είναι πολιτικά επιθυμητό στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη. Η προληπτική γραμμή πίστωσης, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από τα αδιάθετα χρήματα του υφιστάμενου προγράμματος του ESM, σχετίζεται με το αποθεματικό που ήδη δημιουργείται από την κυβέρνηση για την ασφαλή έξοδο στις αγορές την επόμενη ημέρα του Μνημονίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ