ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση επιτοκίων 0,25% αποφάσισε η Τράπεζα της Αγγλίας

Αύξηση επιτοκίων 0,25% αποφάσισε η Τράπεζα της Αγγλίας
EPA/ANDY RAIN

Στην πρώτη αύξηση επιτοκίου μετά από περισσότερο από μια δεκαετία προχώρησε σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας. Το επιτόκιο αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,5%, όσο ανέμενε η πλειονότητα των αναλυτών.

Η απόφαση για την αύξηση των επιτοκίων ελήφθη με 7 ψήφους υπέρ και 2 κατά. Τα δυο μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής που ψήφισαν κατά της αύξησης, εξέφρασαν ανησυχία πως ο ρυθμός ανάπτυξης των μισθών είναι πολύ ισχνός για να δικαιολογήσει την αύξηση τώρα. Τα υπόλοιπα μέλη αποφάσισαν πως ήρθε η ώρα να αρχίσει η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, παρά τις ισχνές επιδόσεις της Βρετανικής οικονομίας φέτος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας, η απόφαση για αποχώρηση από την ΕΕ ήδη έχει αξιοσημείωτη επίπτωση στις οικονομικές προοπτικές, όμως υποβάθμισε την εκτίμησή της για το πόσο γρήγορα θα μπορούσε να αναπτυχθεί η βρετανική οικονομία χωρίς να παράγει υπερβολικό πληθωρισμό, αιτιολογώντας την απόφασή της να αυξήσει τα επιτόκια.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει πως η βρετανική οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,6% το επόμενο έτος και 1,7% το 2019, όσο ήταν και η πρόβλεψη του Αυγούστου.

Πτωτικά αντέδρασε η ισοτιμία της βρετανικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Τράπεζας της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια.

Ειδικότερα αυτή τη στιγμή η στερλίνα υποχωρεί κατά 1%, στα 1.3139 δολαρίου, έναντι ισοτιμίας 1,3216 δολαρίου όπου κινούταν πριν την ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ