ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 4 δισ. ευρώ ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα

Στα 4 δισ. ευρώ ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα

Τα 4 δισ. ευρώ ή το 2% του ΑΕΠ αγγίζει ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα, καθώς όλο και περισσότεροι Έλληνες επιλέγουν να πραγματοποιούν τις αγορές τους μέσω διαδικτύου. Αυτό τονίσθηκε σε σημερινή εκδήλωση του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GR.EC.A) και της Mastercard.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν στην εκδήλωση όλο και περισσότεροι έμποροι προσφέρουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους διαδικτυακά, ενώ σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 6.500 ελληνικά e-shops.

Ενδεικτικά τονίσθηκε πως οι διαδικτυακοί καταναλωτές ξεπερνούν τα 3.000.000 σε σύνολο μεγαλύτερο από 7.000.000 χρηστών του ιντερνέτ, σύνολο που αντιστοιχεί στο 40% του «on line» πληθυσμού. Σημαντική δε είναι και η αύξηση των αγορών από ελληνικά e-shops (περισσότεροι από το 80% των e-shoppers).

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που παρουσίασε το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ELTRUN) για το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα, παρά την αλματώδη ανάπτυξη της χρήσης καρτών τα δύο τελευταία χρόνια, αλλά και της συνεχούς ανόδου του ηλεκτρονικού εμπορίου, η αντικαταβολή παραμένει για τους Έλληνες η δημοφιλέστερη μέθοδος πληρωμής για τις online αγορές τους.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, το υψηλό ποσοστό της αντικαταβολής στην Ελλάδα συνδέεται με τον φόβο των καταναλωτών για θέματα ασφάλειας και διαφύλαξης προσωπικών δεδομένων (διαδικτυακή απάτη), καθώς και την ανησυχία για το προϊόν που τελικά θα παραλάβουν (ποιότητα, δυνατότητα επιστροφής ή αλλαγής κ.α.).

Στο πλαίσιο αυτό η online ενημερωτική και εκπαιδευτική καμπάνια του GR.EC.A με τίτλο «Ξεπέρασέ το», έρχεται με χιούμορ να ενημερώσει τους καταναλωτές και να απαντήσει σε μία σειρά από ανησυχίες τους, σχετικά με τη χρήση κάρτας στο online περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος με τη συνδρομή της Mastercard, δημιούργησε εργαλεία, εκπαιδευτικά υλικά και video (https://youtu.be/URAuJ0lh_LQ), μέσα από τα οποία οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν και να βρουν απαντήσεις σε θέματα που αφορούν στη χρήση κάρτας στο ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς και συμβουλές για ασφαλείς online αγορές.

Όλα τα παραπάνω υλικά είναι διαθέσιμα στο κοινό στην ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα http://xeperaseto.greekecommerce.gr/, η οποία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας.

O Φώτης Αντωνόπουλος, Πρόεδρος του GR.EC.A δήλωσε:

Η προσπάθεια μας για την εκπαίδευση του καταναλωτικού κοινού και την εξοικείωση του με τις online αγορές, είναι διαρκής και συνεπής. Έτσι μετά την πρόσφατη υλοποίηση και παρουσίαση του Σήματος Αξιοπιστίας (Trustmark.gr), το οποίο ελέγχει και αξιολογεί τα ηλεκτρονικά καταστήματα σε 120 κριτήρια, πριν τα πιστοποιήσει, τώρα προχωράμε σε συνεργασία με μία παγκόσμια εταιρεία τεχνολογίας πληρωμών, όπως είναι η Mastercard. Μαζί μοιραζόμαστε τις ίδιες αρχές και αξίες για τη δημιουργία ενός online περιβάλλοντος, που θα εμπνέει ασφάλεια και αξιοπιστία τους καταναλωτές.

Η Άσπα Παλημέρη, Country Manager της Mastercard Europe για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, δήλωσε επίσης: «Το όραμα της Mastercard είναι απλές, ασφαλείς και φιλικές προς το χρήστη εμπειρίες ηλεκτρονικών συναλλαγών. Στη Mastercard αξιοποιούμε τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες και σχεδιάζουμε υπηρεσίες γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Συνεργαζόμαστε με τον GR.EC.A, σε μια πρωτοβουλία που θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική. Η ενημέρωση και η εκπαίδευση των καταναλωτών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εξέλιξη και την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ