ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώνεται με νόμο το επιτόκιο δανείων συνεπών δανειοληπτών

Μειώνεται με νόμο το επιτόκιο δανείων συνεπών δανειοληπτών
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Διευκολύνσεις σε συνεπείς δανειολήπτες τα δάνεια των οποίων έχουν τιτλοποιηθεί παρέχει πλέον το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στηριζόμενο σε νομοθετική ρύθμιση που πέρασε προ ημερών από τη Βουλή.

Με το άρθρο 11 του Ν. 4490 /2017 (ΦΕΚ 150/Α/11-10-2017) επετράπη στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να εφαρμόζει με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου την πολιτική επιβράβευσης συνεπών δανειοληπτών και σε δανειολήπτες του, τα δάνεια των οποίων έχουν τιτλοποιηθεί δυνάμει του Ν. 3453/2006. Με τη διάταξη αυτή λύθηκε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Εγκλωβισμένοι από το 2006

Να σημειωθεί πως το καλοκαίρι του 2006 με αποφάσεις του τότε υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη τιτλοποιήθηκαν στεγαστικά δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, τα οποία εκχωρήθηκαν στην Grifonas Finance No.1 Plc, μια εταιρεία ειδικού σκοπού που συστάθηκε για τη μεταβίβαση των τίτλων, με έδρα το Λονδίνο. Η τιτλοποίηση που έγινε δυνάμει του προαναφερόμενου Ν. 3453/2006 αφορούσε σε 27.414 δάνεια, ύψους 950 εκατ. ευρώ, με λήξη αποπληρωμής το 2039.

Πρέπει να τονισθεί πως οι δανειολήπτες αυτοί δεν είχαν γνώση για την εκχώρηση των στεγαστικών τους δανείων στην Grifonas Finance No.1 Plc και ενημερώθηκαν μετά από καιρό όταν μεσούσης της κρίσης υπέβαλαν αίτηση για ρύθμιση των δανείων τους. Αντί για ρύθμιση όμως το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τους απάντησε πως οι συγκεκριμένες αιτήσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, διότι το δάνειό τους τιτλοποιήθηκε και εκχωρήθηκε ήδη από το 2006 στην εταιρεία ειδικού σκοπού.

Να σημειωθεί πως αν και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων παρέχει χαμηλότοκα δάνεια, η λήψη του δανείου συνεπάγεται και την ανέκκλητη και απρόσβλητη δυνατότητα του ιδρύματος να παρακρατεί μέρος του μισθού του εργαζομένου – δανειολήπτη. Δεδομένου όμως ότι η σύμβαση τιτλοποίησης των δανείων έγινε το 2006, ήτοι την εποχή των παχιών αγελάδων, δεν προβλεπόταν σε αυτή οποιαδήποτε μεταβολή των όρων του δανείου ή οποιαδήποτε ρύθμιση, ενώ ξεκαθαριζόταν πως κάθε κενό χρηματοδότησης και αποπληρωμής θα πρέπει να καλύπτεται από το κράτος.

Πιο απλά, η «τιτλοποίηση Αλογοσκούφη» είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνουν εγκλωβισμένοι έως σήμερα 23.000 δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (περίπου 4.000 δάνεια έχουν εξοφληθεί). Η δόση του δανείου των εν λόγω δανειοληπτών παρέμεινε σταθερή στα χρόνια της κρίσης και συνέχισε να αποπληρώνεται με παρακράτηση απευθείας από το μισθό των δημοσίων υπαλλήλων, ο οποίος όμως έβαινε μειούμενος. Οι δανειολήπτες αυτοί αφενός δεν μπορούσαν να κάνουν ρύθμιση στο δάνειο τους, αφετέρου δεν μπορούσαν να επωφεληθούν ούτε από την μειωμένη αναγκαστική παρακράτηση του μισθού τους (παρακρατούνται έως τα 3/10 του μισθού).

Επιβράβευση ανάσα

Οι αδικημένοι δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων θα λάβουν μετά από χρόνια σημαντική στήριξη στη βάση απόφασης που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του ιδρύματος στις 26 Οκτωβρίου 2017. Η απόφαση αυτή στηρίζεται στην προαναφερόμενη διάταξη που πέρασε στις αρχές Οκτωβρίου από τη Βουλή και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και η οποία αναφέρει πως με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων θα μπορεί να εφαρμόζεται η πολιτική επιβράβευσης συνεπών δανειοληπτών και στους τιτλοποιημένους δανειολήπτες.

Η απόφαση που ελήφθη από τη Διοίκηση του Ταμείου προβλέπει μάλιστα πως η πρώτη εφαρμογή της πολιτικής της επιβράβευσης θα αφορά την επιστροφή μέρους των τόκων του πρώτου εξαμήνου του 2017 για δανειολήπτες οι οποίοι ήταν συνεπείς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017. Η επιστροφή μέρους των τόκων που καταβλήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα ανέρχεται στο ποσό των 2,12 εκατ. ευρώ!

Βάσει της ίδιας απόφασης, κατά τη δεύτερη εφαρμογή της επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών, που θα πραγματοποιηθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και δεδομένου ότι το µέσο επιτόκιο Euribor 6 μηνών είναι περίπου μηδέν, το µέσο επιτόκιο επιβράβευσης θα διαμορφωθεί στο 1%. Πιο απλά αυτό σημαίνει πως σε ετήσια βάση ένας δανειολήπτης που επιβαρυνόταν με επιτόκιο 4% θα επιβαρυνθεί με επιτόκιο 3,25% και ένας δανειολήπτης που πλήρωνε δόση με επιτόκιο 6% σε ετήσια βάση θα καταβάλει δόση με επιτόκιο 4,88%.

Με τον τρόπο αυτό επέρχεται μια σημαντική ανακούφιση για τους 23.000 δανειολήπτες που όλα τα χρόνια της κρίσης εξακολουθούσαν να πληρώνουν με συνέπεια τα δάνεια τους, παρά το γεγονός ότι τα εισοδήματα τους είχαν υποστεί το ίδιο διάστημα μεγάλο «κούρεμα».

Αναμφισβήτητα η πολιτική επιβράβευσης συνεπών δανειοληπτών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων θα πρέπει να επεκταθεί και στις άλλες τράπεζες, κάτι που είναι επιβεβλημένο αφενός από ηθικής πλευράς, αφετέρου υπό το πρίσμα της μείωσης της δημιουργίας νέων «κόκκινων» δανείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ