ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Staff Level Agreement έως τα μέσα Δεκεμβρίου θέλουν κυβέρνηση και θεσμοί

Staff Level Agreement έως τα μέσα Δεκεμβρίου θέλουν κυβέρνηση και θεσμοί
European Union

Αναλυτική ενημέρωση θα παράσχουν στο αυριανό Eurogroup οι θεσμοί για τον πρώτο γύρο ελέγχου που διενήργησαν στην Αθήνα τις προηγούμενες εβδομάδες, στα πλαίσια της τρίτης αξιολόγησης και την πρόοδο της Ελλάδος στην υλοποίηση των 95 προαπαιτούμενων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται από την πλευρά του να ενημερώσει τους ομολόγους του για τα ολοκληρωμένα και τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης και να παράσχει εξηγήσεις στα όποια θέματα εγερθούν.

Πλέον, όλα τα δεδομένα δείχνουν πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται να επιτευχθεί στα μέσα Ιανουαρίου και όχι πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Άλλωστε η κάθοδος των θεσμών στην Αθήνα για το δεύτερο γύρο ελέγχου της τρίτης αξιολόγησης τοποθετείται στις 27 Νοεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση θεσμοί και κυβέρνηση θα πρέπει να έχουν φτάσει σε τεχνική συμφωνία που θα αποτυπωθεί στο λεγόμενο Staff Level Agreement, έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Αυτό θα σημαίνει πως στο πρώτο Eurogroup του 2018, που θα γίνει στα μέσα Ιανουαρίου, θα πιστοποιηθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης και θα εγκριθεί η χορήγηση της δόσης των 5,5 δισ. ευρώ που προβλέπεται από το πρόγραμμα συν ένα ποσό για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου.

Έκθεση των θεσμών που υποβλήθηκε στο προηγούμενο EuroWorking Group αναφέρει πως:

Δεδομένων των διαθέσιμων εγχώριων πόρων και της στήριξης του προγράμματος του ESM, οι ελληνικές αρχές καλούνται να δώσουν προτεραιότητα στο έργο της εκκαθάρισης των ληξιπροθέσμων οφειλών, ώστε να επιτευχθεί ο μηδενισμός τους μέχρι το τέλος του προγράμματος (Αύγουστος 2018).

Κατά το ίδιο έγγραφο οι διαρθρωτικές αδυναμίες που προκαλούν τη συσσώρευση νέων καθυστερούμενων οφειλών παραμένουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατό. Όπως σημειώνεται, «οι θεσμοί προτρέπουν τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν τις εργασίες του για τον έλεγχο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες αναμένονται να ολοκληρωθούν έως τον Μάρτιο του 2018».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ