ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις - μαμούθ στην αγορά ακινήτων της Γερμανίας

Επενδύσεις - μαμούθ στην αγορά ακινήτων της Γερμανίας
AFP

Η Γερμανία αποτελεί πλέον όπως όλα δείχνουν τον κορυφαίο προορισμό για μεγαλοεπενδυτές που θέλουν να ρίξουν τα χρήματά τους στην αγορά ακινήτων, καθώς θεωρούν ότι εκεί υπάρχουν σήμερα οι καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη. Είναι ενδεικτικό ότι οι επενδύσεις σε ακίνητα στη Γερμανία έφτασαν το τελευταίο δωδεκάμηνο τα 68 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία PricewaterhouseCoopers και το ινστιτούτο Urban Land Institute.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας που αναμένεται ότι θα ωφεληθούν περισσότερο από τον επενδυτικό αυτό πυρετό είναι η Φρανκφούρτη, το Βερολίνο, το Μόναχο και το Αμβούργο.

Μέχρι πρόσφατα ο κορυφαίος προορισμός για επενδύσεις σε κατοικίες και εμπορικά ακίνητα ήταν η Βρετανία και ειδικότερα το Λονδίνο.Μετά το δημοψήφισμα για το Brexit ωστόσο, η χώρα φαίνεται ότι χάνει την πρώτη θέση στη σχετική κατάταξη λόγω της αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί για τις εμπορικές σχέσεις που θα διατηρήσει με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στη Γερμανία αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο όσοι αναπτύσσουν ακίνητα υψηλής προβολής στις μεγάλες πόλεις και ιδιαίτερα στη Φρανκφούρτη, όπου αναμένεται να μεταφέ- ρουν λόγω του Brexit προσωπικό τους αρκετές εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου που σήμερα εδρεύουν στο Λονδίνο.

Οι ισχυρές αυτές προοπτικές ανάπτυξης για την αγορά ακινήτων της Γερμανίας αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα τις τιμές και τα ενοίκια τόσο για κατοικίες όσο και για εμπορικά ακίνητα. Στη Φρανκφούρτη οι εταιρείες ακινήτων καταγράφουν ήδη αύ- ξηση στις ενοικιάσεις γραφείων κατά 20% σε διάστημα ενός χρόνου. Αυτό έχει οδηγήσει σε επίπεδα ρεκόρ τις τιμές των ενοικίων για τα ακίνητα αυτά.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να συμπαρασύρει σε υψηλότερα επίπεδα και τις τιμές των ενοικίων και της αγοράς πάσης φύσεως ακινήτων στη Φρανκφούρτη και στις άλλες μεγάλες πόλεις όπως είναι το Βερολίνο, το Μόναχο και το Αμβούργο με μεγάλους χαμένους τους ενοικιαστές και όσους ενδιαφέρονται τώρα να αγοράσουν κατοικία.

Στη Φρανκφούρτη καταγράφεται ήδη μεταξύ άλλων έλλειψη σε κατοικίες που μπορούν να στεγάσουν τόσο στελέχη που θα μετακομίσουν εκεί από άλλες χώρες αλλά και τους ίδιους τους Γερμανούς που μένουν στην πόλη. Στη σχετική έρευνα, η BNP Paribas Real Estate αποκάλυψε ότι στη Φρανκφούρτη μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου είχαν ενοικιαστεί γραφειακοί χώροι με εμβαδόν 477.000 τετραγωνικά μέτρα, αυξημένοι κατά 25% σε σύγκριση με πέρσι. Γραφειακοί χώροι 10.000 τετραγωνικών μέτρων μπορούν να στεγάσουν περίπου 500 άτομα. Ηδη έχουν κλείσει ακίνητα για να μεταφέρουν μέρος του προσωπικού τους μεγάλες επενδυ- τικές τράπεζες όπως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ