ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγώνας διαρκείας η εξόφληση των «φεσιών» του Δημοσίου

Αγώνας διαρκείας η εξόφληση των «φεσιών» του Δημοσίου
REUTERS/Thomas Hodel

Πληρωμές ύψους 1,155 δισ. ευρώ έγιναν από την αρχή του έτους, ως το τέλος Σεπτεμβρίου, από το Δημόσιο, για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα, για επιστροφές φόρων, αλλά και για την τακτοποίηση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, έναντι 894,2 εκατ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου.

Ειδικότερα, στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Δευτέρα, το υπουργείο Οικονομικών, δείχνουν πως έως το τέλος Σεπτεμβρίου είχαν πληρωθεί 662,6 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα χρέη της γενικής κυβέρνησης, είχαν διατεθεί για πληρωμές εκκρεμών επιστροφών φόρων 169,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι πληρωμές για την τακτοποίηση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης διαμορφώθηκαν σε 323,5 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως η πρόοδος στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα επέτρεψε την εκταμίευση της υπο-δόσης των 800 εκατ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), την προηγούμενη Πέμπτη.

Παρά τη θετική αυτή επίδοση, η κυβέρνηση θα πρέπει ξανά να τρέξει τις διαδικασίες για να αποπληρώσει χρέη προς τους ιδιώτες ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Δηλαδή, τα 800 εκατ. ευρώ της δόσης συν ακόμη 400 εκατ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία. Το χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των οφειλών είναι ξανά προσδιορισμένο. Οι πληρωμές θα πρέπει να γίνουν έως το τέλος Ιανουαρίου 2018, κάτι που θα βεβαιώσουν οι θεσμοί εντός του Φεβρουαρίου.

Στόχος είναι το συνολικό απόθεμα των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου να μειωθεί στα 3,8 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου, από 5,06 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση στο επίμαχο διάστημα των 75 ημερών, έως το τέλος Ιανουαρίου, θα πρέπει να αποπληρώνει ημερησίως ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 16 εκατ. ευρώ!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ